Wisselstroom

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een sinusvorm zoals typisch voor ons elektriciteitsnet.

Wisselstroom of AC (eng.: Alternating Current) betekend in het algemeen de stroom zoals die bij ons uit het stopcontact komt. Een spanning die 100 keer per seconde van stroomrichting veranderen (50Hz, 2 richtingsveranderingen per fase). Wisselstroom is hierin tegenovergesteld aan gelijkstroom welke zich kenmerkt door een constante stroomrichting. Wisselstroom heeft een spanning die volgens een sinusvorm verloopt zoals te zien op het plaatje hiernaast. Daarbij word dit traeject 50 keer per seconde doorlopen en gaat de spanning 100 keer per seconde door de 0Volt.

AC uit PV[bewerken]

Bij PV-installaties is dit belangrijk om te weten, omdat PV-panelen gelijkstroom produceren en dit dus niet direct met wisselstroom te combineren is. Om dit op te lossen moet er gebruik gemaakt worden van omvormers om een wisselstroom te produceren.

AC spanning versus DC spanning[bewerken]

Bij AC spanning word vrijwel altijd over de effectieve spanning gesproken. Zoals je kunt zien in het plaatje is de spanning bij een sinusvormige spanning constant veranderend en bereikt hij alles tussen de piek en dal spanning. De spanning op een willekeurig punt zegt hier dus niets voor het vermogen dat deze spanning kan leveren. Hiervoor moet de RMS-spanning worden bereken. Dit staat voor Root Mean Square en is een manier om te middelen. Bij een perfecte sinusvormige spanning is de RMS-spanning een factor 2½ (wortel twee) lager dan de piek spanning.

Voor een standaard 230V 50Hz AC spanning zoals in Nederland en België betekend dit dat de piek spanning 230×2½=325V is. Door drie fasen te gebruiken kan er echter een hogere spanning bereikt worden, doordat de fasen onderling 120° verschillen is het verschil groter en word 400V RMS gehaalt en meer dan 500V piek spanning.