Windmolens

Uit Pv en zonneboiler wiki

Windmolens of in het geval van moderne machines gebruikt om elekttriciteit te produceren meestal Windturbine genoemd, zijn machines die gebruikt worden om groene stroom op te wekken uit de wind.


Windmolens

Windenergie is, zoals zonneenergie, een van de onuitputbare energiebronnen. Vroeger gebruikte men de energie opgewekt door windmolens om hout te zagen, te malen, waterpompen,enz. De moderne windmolens zijn efficiënter en hebben meer rendement. Het vermogen is afhankelijk van de windsnelheid en de diameter van de wieken. Een moderne windmolen bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

  • De mast
  • De rotor
  • De gondel
De ontwikkeling van windturbines.

De mast van een windmolen is tussen de 50 en 120 m hoog. De moderne rotor bestaat uit 3 bladen. De bladen kunnen tot 60 meter lang zijn. Ze zijn gemaakt uit verschillende sterke en lichte materialen oa glasvezel, polyester en carbonvezels. Een typische windmolen met 2 of 3 bladen, met een diameter van 40 m en een masthoogte van 50 m, kan bij een optimale windsnelheid 500 - 750 kW leveren. Een windmolen met een rotordiameter van 60 m een masthoogte van 70 m kan een vermogen hebben van 1 tot 1,5 MW (MegaWatt). De gondel is de machinekamer van de windmolen. Hier wordt de energie omgezet. In deze kamer bevinden zich een tandwielenkast of versnellingsbak, die de snelheid kan opdrijven. Deze is aangesloten op een generator, die de mechanische energie van de ronddraaiende as omzet in elektrische energie. Daarnaast is er een remsysteem, dat de werking stopt bij een te hoge windsnelheid.

Hoe werkt een windmolen?

Een schematische weergave van een Windturbine.

Het begint allemaal met wind die de rotorbladen (wieken) laat draaien. Deze rotorbladen zitten vast aan de hoofdas. De draaiende beweging wordt in een tandwielkast versneld. De hoofdas drijft de generator aan. In de generator(dynamo) wordt de draaiende beweging omgezet in elektriciteit. De gondel is draaibaar op de toren bevestigd, zodat de molen altijd optimaal op de wind kan worden gericht. De rotorbladen van de windturbine kunnen meer of minder op de wind worden gericht. Op die manier kan het door de wind afgegeven vermogen worden geregeld. Door de bladen helemaal uit de wind te draaien kan de turbine ook worden stopgezet. In de windmolen zit een computer die als het ware alle signalen meet (windrichting ,windsnelheid ,enz). Deze computer bepaalt aan de hand van de signalen die hij meet of de turbine veilig kan draaien.

Windsnelheid

Wind is een beweging van de lucht de lucht in de atmosfeer en kenmerkt zich door een richting en snelheid. Lucht beweegt altijd van een gebied met hoge druk naar een gebied met lage druk en dus is er bij drukverschil wind. Windmolens zijn afhankelijk van de aanwezigheid van wind en moderne machines beginnen elektriciteit te leveren bij windsnelheden van 19 km per uur. Ze draaien optimaal bij windsnelheden van 40 tot 48 km per uur. Indien de wind met een snelheid raast van 100 km per uur, stoppen de windmolens hun werking.


Voordelen

Een belangrijk voordeel van windenergie is dat het nooit op raakt. Daarnaast vervuilt wind-energie de omgeving niet, vergeleken met fossiele brandstoffen.

Nadelen

Wind is weinig voorspelbaar. Er is niet altijd (voldoende) wind en niet alle plaatsen zijn geografisch geschikt. De rotor en generator geven natuurlijk ook wel wat geluidsoverlast. Voorlopig zijn de dure installatiekosten ook nog nadelig. Windturbines kan je ook niet zomaar overal neerzetten, omdat ze veel ruimte in beslag nemen en invloed hebben op het landschap.


Meer windenergie in Europa

Het vermogen van windmolens in België is in het jaar 2007 met 93 megawatt gestegen tot 287 megawatt, bijna 50 procent meer dan het jaar ervoor. België staat daarmee op de dertiende plaats inzake windenergie in de Europese Unie van 27 lidstaten.

Duitsland blijft veruit de grootste producent van windenergie in Europa (22.247 megawatt). Het vermogen nam er vorig jaar met 8 procent toe.

Op Europees niveau steeg het vermogen uit windenergie vorig jaar met 8.554 megawatt (+18 procent) tot 56.535 megawatt. In de Europese Unie kan windenergie nu voorzien in 3,7 procent van de elektriciteitsbehoefte.


Installaties

Zelfbouw windmolen

Windmolen

Zelfbouw windmolen

Homepagina

Externe Links