Warmtepomp

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Werkingsschema van een electrisch aangedreven verdamper-warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte kan verpompen van een laag niveau naar een hoog niveau. De totale hoeveelheid afgeleverde energie is de som van de energie die het kost om de pomp aan te drijven plus de hoeveelheid energie die de pomp heeft verplaatst.

De warmtepomp kan op basis van het verdringingsprincipe werken (Stirling Motor) of op basis van verdamping (gelijk een koelkast of airco, zie afbeelding). Wanneer de warmtepomp wordt aangedreven door zonnestroom of windenergie, biedt deze oplossing een CO2 neutrale verwarmingsmogelijkheid.

De Energie Bron[bewerken]

Zo kan een warmtepomp, aangedreven door gas of door electrische energie, bijvoorbeeld uit buitenlucht, afgevoerde ventilatielucht of uit grondwater van lage temperatuur warmte halen. Deze warmte zal hij naar een verwarmingstoestel pompen, waarbij de temperatuur van het verwarmingstoestel ver boven die van het bron medium zal stijgen. Een warmtepomp is dus precies wat de naam doet vermoeden. Het verplaatst alleen warmteënergie. Doordat een warmtepomp warmte verplaatst, zal het ook ergens afkoelen als hiermee verwarmt word. Meestal word bij toepassing als verwarming echter ook de restwarmte van dit proces toegevoegd aan de verplaatste warmte, waardoor dit aan de efficiëntie ten goed komt. Indien grondwater als warmtebron wordt gebruikt in de winter, dan zal in de zomer de bron moeten worden geregenereerd, hetzij door de warmtepomp als airco te gebruiken en dus de warmte uit het huis terug de grond in te pompen, hetzij door de bron bij te verwarmen met zonnewarmte. De bron wordt dus als opslagplaats van warmte gebruikt, waarbij over de seizoenen gemiddeld evenveel energie wordt afgenomen als wordt toegevoerd.

Efficiëntie[bewerken]

Hoe groter het te overbruggen temperatuursverschil, des te lager is de effectieviteit (Coefficient of Performance, of CoP) van de warmtepomp. Daardoor is deze pomp beter geschikt voor verwarming door middel van Lage Temperatuur Verwarming (LTV), dan voor het bereiden van heet water. Wanneer er 1 eenheid energie gebruikt wordt om 5 eenheden energie te verpompen (en de opbrengst dus 6 eenheden warmte is) spreekt men van een CoP van 6.