Voorraadvat

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Werking[bewerken]

Het voorraadvat wordt op temperatuur gebracht door één of meer spiralen, al dan niet voorzien van een inrichting om het water zo effectief mogelijk op te warmen. Het voorraadvat kan worden gevuld met water dat wordt verbruikt, of met een werkvloeistof, die permanent in het vat verblijft. In dat laatste geval wordt het verbuikswater door een apart afnamespiraal geleid.

Een spiraal kan door het hele vat lopen (van boven naar beneden, in een tegenstroomprincipe), op de bodem liggen (afgifte spiraal) of bovenin zitten (afnamespiraal).

Warm water zal zich van nature bovenin het vat bevinden. Verwarming van het koude water onder in het vat zal enige vermenging van het koude en het warme water met zich meebrengen. Wanneer dit wordt voorkomen door technische maatregelen, spreekt men van 'lagen opslag', in het Duits bekend als 'Schichtenspeicher'.

Sailer GmbH heeft een passief trechtersysteem uitgevonden, waarbij verwarmd water direct opstijgt, dwars door koudere lagen heen -maar zonder deze te verstoren-, tot de hoogte waarop zich warmer water bevindt. Wanneer een vat bovenin reeds heet water bevat, zal een collector die kouder is dan het water bovenin in het vat, maar warmer dan het water onder in het vat, toch z'n warmte aan het vat kunnen afgeven. Op die wijze kan van de zonnestraling aan het eind van de dag toch nog nuttig gebruik worden gemaakt. Bij een conventioneel spiraal zal de circulatie door de regeling echter worden uitgezet om afkoeling van het bovenste water te voorkomen.

Typen boilers[bewerken]

Doorstroom boiler[bewerken]

To be added[bewerken]

Grootte[bewerken]

Boilers zijn er in verschillende groottes. Varierend van 90 liter tot 1200 liter (binnenshuis) en zelfs meer dan 100.000 liter (ondergronds, seizoensopslag). Hoe groot de boiler moet zijn is mede afhankelijk van de grootte van de collector. Hoe groter de collector des te meer warmte kan deze opvangen en afvoeren naar de boiler. Tevens is van belang hoeveel warm water er gebruikt word. Als er niet maar een kleine hoeveelheid warm water gebruikt word, dan heeft het weinig zin een boiler te nemen die meer water kan huisvesten dan er in een paar dagen gebruikt word. Dit komt omdat een boiler ondanks zijn isolatie toch langzaam afkoelt. Bij een grotere boiler is dit effect echter wel minder, omdat de verhouding tussen inhoud (en dus warmtecapaciteit) en buitenoppervlak waaraan deze warmte verloren gaat groter is. Bovendien zijn seizoensboilers door deze verhouding voordeliger te voorzien van extra dikke isolatie. Voor kleine boilers geldt echter economy of scale: zorg dat het collector oppervlak in de juiste verhouding staat tot de boiler inhoud.

Vacuumbuis collector[bewerken]

Bij vacuumbuis collectoren is de verhouding ongeveer 1 buis op 10 liter boilerinhoud. Dus bij een 100 liter boiler 10 buizen, bij een 200 liter boiler 20 buizen, bij een 300 liter buizen 30 buizen enzovoorts.

Vlakkeplaat collector[bewerken]

Bij vlakkeplaat collectoren is de verhouding ongeveer 2,5m2 oppervlak voor 100 a 150 liter boilerinhoud.