Sunnyreport

Uit Pv en zonneboiler wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het programma Sunny report is oorspronkelijk Duits en gemaakt door Peter Schaich. Met het programma is het mogelijk om met de gegevens uit een omvormer, grafieken en statistieken te maken. Tevens is er een FTP mogelijkheid in het programma voorzien, om de gegevens automatisch of handmatig op een website te plaatsen.voorbeeld pagina Sunny report leest excelfiles uit die door andere programma's (bv sunny data control) geconstrueerd worden, die deze op hun beurt weer uit de omvormer uitlezen. Het programma is hier te downloaden.Dit is de Duitse versie. Zie ook de site van de maker : http://www.jusi-solar.de/SunnyReport_Doc/ Na het downloaden vraagt het programma waar het mag uitgepakt worden.Dit is standaard in de map c:\Programme\SunnyReport\ Daarna krijg je een melding dat het programma een 'unlizensierde version' is.Dat je kan registreren voor 10 euro.Klik gewoon op ok.Het programma is tegenwoordig gratis. Nu gaan we eerst het programma registreren.Klik in programm op 'Lizenz anforden'.Je mail programma wordt geladen en je krijgt een venster zoals hieronder:


Licentie aanvragen mail.jpg

Schrijf de code op die in de mail staat en sluit je mail programma (de mail niet versturen!). Nu ga je naar Google en typ je die code in gevolgd door mod 1053 in hex ( voorbeeld 99599 mod 1053 in hex )druk op enter of google zoeken. Je krijgt nu van google een code (voorbeeld 99 599 modulo 1053 = 0x269). De aanduiding achter "0x" (meestal driedelig) is dan de sleutel (in ons voorbeeld 269).

Nu ga je in het programma naar Lizenz eingeben en je geeft de code in. Je krijgt een melding dat de code juist is. Nu kan je het programma upgraden naar een NL versie (met dank aan Janus & Sunnybeam). De Nederlandse versie vind je hier Plak deze versie in de map waar je huidige versie staat (standaard c:\Programme\SunnyReport\).

Start de Nederlandse versie nu op en ga naar instellingen:

Hoofdvenster.jpg

Daarna ga je naar Instellingen Configuratie :

Instellingenconfiguratie.jpg

Directory input dat is de map waar je excel file's staan van je omvormer.Bij SMA omvormers in de map van het programma sunny data control. Bij output kies je de map outbox van sunny data control.

Bij "gedrag" aanvinken "verwerking data bij programmastart" (verwerking data bij programmastart staat bij mij uit) "Na verwerking altijd ftp overdracht" (uploaden na veranderingen) en indien gewenst "dagelijkse grafieken tonen" (dag grafieken maken) Ook eventuele "spaarmodus" en hoeveel keer per dag er geupload moet worden.


Vervolgens de gegevens van de installatie invullen onder "instal"

Instellingeninstal.jpg

Hoeft geen verdere uitleg denk ik , wel opletten dat je voor datum van inbedrijfname 1 dag eerder neemt dan de werkelijke ingebruikname.Anders vergeet hij de gegevens van je éérste dag Voor verwachte opbrengst zie deze site Daar kan je na het invoeren van je gegevens zien hoeveel je jaarlijkse opbrengst zal zijn.Het is de éérste kolom die we nodig hebben.De cijfers onder Ed. Bij mij staat daar voor Januari 2.19 die waarde deel je door je geinstalleerd vermogen bij mij is dat 3 = 0.73 . Dit doe je voor elke maand en deze gegevens geeft je in in sunnyreport.Of het kan nog eenvoudiger op bovenvermelde site geef je als Installed peak PV power 1 in ipv je totale opbrengst.Zo hoef je de cijfers in de Ed kolom niet te delen door je totale geïnstalleerd vermogen.

Daarna gaan we naar design:

Instellingendesign.jpg

Je geeft de breedte van je grafieken op. Eventueel de url waar je een foto van je installatie hebt staan. Bij aanvullende meta-data kan je html ingeven bvb een foto of een link toevoegen.Deze verschijnen dan bovenaan je website. Daaronder kan je kan nog aanvullende gegevens over je installatie ingeven door op de + te klikken.

Zeer belangrijk is de css file deze staat normaal hier C:\Programme\SunnyReport\css.css

De breedte en hoogtes van de banner ingeven.En zeker de voor en achtergrondkleur wijzigen.Deze staan anders op blauw.

Bij de aanvullende meta data is het mogelijk om wat extra gegeven te plaatsen op de webpagina (enige kennis van html is vereist).

Bij "aanvullende gegevens panelen" kan er wat meer info over de installatie gezet worden.

De "CSS Data" is het gedeelte wat de opmaak van de pagina verzorgt, ook hier is enige kennis voor vereist.

Vervolgens gaan we naar het Tabblad FTP

Instellingenftp1.jpg

Hier de Ftp gegeven invullen van uw internet provider of hosting. Dus eerst het adres dit verschilt van hosting tot hosting bij telenet bvb users.telenet.be Als tweede username en als derde password Vervolgens de map waar de data in geschreven moeten worden.(directory) LETOP men dient deze map eerst te maken met een ander programma als het niet de hoofdmap is van de website! Je bent niet verplicht een map aan te maken. Dit geld ook voor de backupmap (dagelijkse Backup van data naar de server) (staat bij mij niet aangevinkt)

De expertmodus dient voor het vergelijken van verschillende omvormers, wel aanvinken "Top 12 maken" voor een top 12 van de beste dag per maand.

Instellingenexpert.jpg

Het laatste tabblad "dagboek" is voor het dagboek.

Instellingendagboek.jpg

Als laatste kan je je settings opslaan onder bestand configuratie opslaan als. Je kan deze bvb opslaan op een veilige plaats,als je dan ooit het programma opnieuw moet installeren hoef je al de settings niet opnieuw te doen.

Deel uw ervaringen of zoek een oplossing voor uw probleem op het Forum


Ik hoop dat jullie er zo wat aan hebben, als er nog aanvullingen zijn, feel free to edit ;-)

Janus & Sunnybeam