Sunhunter panelen

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Sunhunter - Solyndra[bewerken]

Een afwijkend type van PV-panelen zijn de Sunhunters of Solyndra panelen. Deze 2 zijn hetzelfde paneel, en de naamgeving is afhankelijk van de regio waar deze panelen aangeboden worden. In België staan deze vooral bekend onder de naam Sunhunter, en de verdeler in België hiervan is I.R.S. Solar uit Deinze.

Sunhunter.gif


Algemeen[bewerken]

De cylindrische cellen zijn gemonteerd in een frame en worden op platte daken geplaatst op voetsteunen van 30 cm hoogte. Totaal gewicht van dergelijke panelen is zo'n 16 kg/m².

De technologie is CIGS, of 'copper indium gallium (di)selenide', dit is dus dunnefilm (kristallijn).

Een paneel meet 1.82m x 1.08m x 0,05m en heeft een vermogen van 173 Wp, 182 Wp of 191 Wp. Dit betekent concreet maximaal 97,2 Wp/m² voor een plat dak.

Hier kan men een datasheet vinden van de Solyndra-panelen: http://www.solyndra.com/datasheets/SOL021_DataSheet_r3.pdf

Detail[bewerken]

Sunhunter-detail.gif

Door zijn unieke vorm zijn de cylindrische cellen in staat om licht op te vangen vanuit verschillende hoeken. Aangezien de buizen volledig cylindrisch zijn, zal er ook een deel van de opbrengst opgevangen worden via de onderkant van de buizen.

Voor de best mogelijke opbrengst dient er dus ook een witte reflecterende dakbedekking aanwezig te zijn. Volgens de gegevens van de fabrikant is 15% van de opbrengst afkomstig door de reflectie van de onderliggende dakhuid, zodat deze zeer belangrijk is in het geheel.


Voordelen[bewerken]

Er zijn enkele voordelen verbonden aan dit systeem, t.o.v. de meer gebruikte kristallijne panelen. We zetten ze hier even op een rijtje:

 • Gewicht: door het lage eigengewicht van 16 kg/m² en het ontbreken van de noodzaak om ballast te plaatsen behoren deze panelen tot de lichtere constructies om PV op platte daken te plaatsen. Er zijn dus ook geen dakdoorboringen vereist voor het plaatsen van deze panelen.
 • Snelle montage en verplaatsbaar: door het ontbreken van de noodzaak van dakdoorboringen of ballast, zijn de panelen goed verplaatsbaar en snel te monteren.


Nadelen[bewerken]

Elk systeem kent natuurlijk ook zijn nadelen:

 • Noodzaak reflecterende dakhuid: aangezien 15% van de opbrengst bekomen wordt door reflectie van de dakhuid, dient men vaak deze ook te vervangen voor plaatsing van de panelen.
 • Kostprijs: aangezien dit een nieuwere techniek is en er vaak een nieuwe dakhuid dient aangebracht te worden, ligt de kostprijs vaak hoger dan andere panelen.
 • Toekomst: dit is een nieuwe techniek en het is dus nog niet duidelijk hoe deze panelen zullen presteren naarmate de jaren verstrijken. Ook de reflecterende dakhuid dient verzorgd te worden, aangezien er bij vervuiling van deze een mindere opbrengst zal gegenereerd worden.


Opbrengsten[bewerken]

Een PV-installatie, geplaatst omwille van ecologische of financiële redenen, wordt steeds beoordeeld op zijn opbrengst. Dit is dan ook een zeer belangrijk aspect van een installatie dat we nauwkeurig onder de loep dienen te nemen. Aangezien deze panelen vrij nieuw zijn, is het momenteel nog niet mogelijk om de opbrengsten te vergelijken over meerdere jaren. Deze informatie zal dus aangevuld worden wanneer deze beschikbaar is op een later tijdstip.

We kunnen wel al een blik werpen op de voorlopige resultaten die beschikbaar zijn her en der, via de online databank van Sonnenertrag:

- Installatie te Deinze - Installatie te Wuustwezel - Installatie te Lier - Installatie te Merksem - Installatie te Antwerpen - Installatie te Ekeren

Gemiddeld

Uit deze installaties kunnen we een beeld krijgen van de opbrengsten per kWp van de Sunhunter. We vergelijken de opgebrachte kWh (kilowattuur) per geïnstalleerde kWp (kilowattpiek) van de installaties. Deze waarde, kWh/kWp, noemt men de genormaliseerde opbrengst, waarmee we vlot installaties kunnen vergelijken. Een installatie die bijvoorbeeld 70 kWh/kWp op een maand opbracht, zal dus over het verloop van de maand 70 kWh voor 1 geïnstalleerd kWp opgebracht hebben. Indien de installatie dan b.v. 5.3 kWp groot is, zal de totale opbrengst van die installatie 70 kWh x 5.3 zijn in die maand.

Voor de maanden vanaf september kunnen we dan stellen dat de Sunhunter installaties gemiddeld opbrengen:

 • September 2009: 64.09 kWh/kWp (2 metingen)
 • Oktober 2009: 42.90 kWh/kWp (3 metingen)
 • November 2009: 16.83 kWh/kWp (4 metingen)

Als we dit vergelijken met al de geplaatste installaties in België (met dus voornamelijk kristallijne panelen), dan komen we op:

 • September 2009: 85 kWh/kWp (617 metingen) -> 32.6% meer dan Sunhunter
 • Oktober 2009: 53 kWh/kWp (617 metingen) -> 23.5% meer dan Sunhunter
 • November 2009: 26 kWh/kWp (617 metingen) -> 54.4% meer dan Sunhunter

Uit deze - beperkte - gegevens blijkt dat de Sunhunter een minderopbrengst heeft t.o.v. andere installaties die vooral met kristallijne panelen gebeuren in België.


Detail

Gemiddelden geven niet altijd het volledige beeld. Als we bijvoorbeeld 2 installaties bekijken die vlakbij elkaar liggen te Deinze, namelijk:

- Monokristallijne panelen te Deinze: http://users.telenet.be/naturefriends/200909.html - Sunhunter panelen te Deinze: http://users.telenet.be/rlo/200909.html

Dan kunnen we hieruit een aantal gevolgtrekkingen doen bij dag-tot-dag vergelijkingen:

- Van 2 t.e.m. 6 september, redelijk zonnige dagen, presteren de Sunhunter panelen merkelijk minder dan de monokristallijne panelen (meer dan 20% minder). Echter als we bijvoorbeeld kijken naar 9 september, zien we dat de Sunhunter op deze bewolkte dag een lichte meeropbrengst hebben t.o.v. de monokristallijne panelen (ongeveer 5%). Dit lijkt te kloppen met het gegeven dat amorfe panelen betere opbrengsten halen bij diffuus licht.

Echter, om de minderopbrengst bij zonnige dagen te compenseren, wordt er niet genoeg meeropbrengst gehaald uit deze bewolkte dagen.

Links[bewerken]