Rendement

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het is nog steeds een veelgehoord argument tegen het plaatsen van zonnepanelen: "het rendement is te laag". Is dat zo? Wel, we moeten een onderscheid maken tussen een aantal dingen die in deze discussies nogal snel door elkaar worden gegooid.

Cel-efficiëntie[bewerken]

Grafiek met de hoogst behaalde PV efficiënties.

Hiermee wordt bedoeld hoeveel procent van het licht werkelijk in elektriciteit wordt omgezet. De cel-efficiëntie van de huidige commerciële panelen schommelt tussen de 12% en 18%. Dit betekent dus dat meer dan 80% van het ingevallen licht "verloren gaat". Maar kost u dat iets?

Sta me toe te vergelijken met een gloeilamp, deze verliezen 95% van hun energie in de vorm van warmte. En aangezien u deze niet heeft geplaatst om uw huis mee te verwarmen en die 95% verlies u wel extra verbruik aan stroom kost, kunnen we hier wel spreken van een verlies. Gelukkig zijn er ondertussen spaarlampen, doch dat is voer voor een andere Wiki.

Terug naar onze panelen: zonlicht is GRATIS en wat u er niet van gebruikt, kost u evenveel als wat u wel omzet naar stroom: niks! Het komt er hem dus gewoon op neer genoeg panelen te leggen om uw gewenste opbrengst te halen.

Dus: de huidige zonnepanelen hebben een laag rendement, maar daar heeft u geen last van.


Opbrengst aan stroom[bewerken]

De kracht van een paneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Bij een compleet systeem waarin meerdere modules zitten, dan heeft men het meestal over kiloWattpiek (kWp). De elektriciteit die het systeem opbrengt is uitgedrukt in kiloWattuur (kWh). De opbrengst aan stroom hangt natuurlijk in de eerste plaats af van het type paneel, een paneel van 240Wp zal onder dezelfde omstandigheden meer opbrengen dan één van 160Wp. Deze factor heeft u zelf in de hand.

Voor het omrekenen van kWp naar kWh gebruikt men hier in België standaard de formule: 1kWp = 850kWh. Dus met ons gemiddeld Belgisch weertje zou u uit een installatie van 1kWp een 850 kWh op jaarbasis moeten kunnen halen. Dit is een leidraad die u kan gebruiken om te bepalen hoeveel panelen u wenst te leggen. Deze formule is echter niet heiligmakend. Er zijn nog andere factoren zoals de hellingsgraad van uw dak, de positionering van uw dak naar het zuiden toe, schaduw van bv bomen of andere huizen en zelfs de combinatie van panelen met het soort omvormer. En die factoren bepalen ook een deel van uw opbrengst mee.

Dus: 850kWh/kWp zegt niets over het rendement van uw panelen zelf.


Opbrengst aan geld -terugverdientijd[bewerken]

Dit is waar men eigenlijk wil over discussiëren, is het rendabel voor mij???

België[bewerken]

Als je recht hebt op alle voordelen: gemeentelijke premie, 20 jaar 450€ GSC's per MWh, 2x fiscale aftrek en je rekent daarbij nog eens het voordeel van het verminderde stroomverbruik, dan betaalt een installatie van 4kWp zich gemiddeld op 6 jaar terug. Kan je alles nog eens in je hypothecair krediet inbrengen dan is het nog sneller terugverdiend.

Naargelang een aantal voordelen voor jou niet van toepassing is, vermeerdert deze terugverdientijd. Zo heeft niet iedereen recht op een gemeentelijke premie, kan niet iedereen de kosten 2x in z'n belastingen inbrengen en zal men de GSC's voor nieuwe installaties vanaf 2010 beginnen verlagen.

Nederland[bewerken]

In Nederland is er de SDE, die als doel heeft de terugverdientijd tot 15 jaar te beperken. Dit bij een verwachte levensduur van 30 jaar. Als je dus aan de SDE subsidiëring deelneemt, dan zal de investering zeker renderen. (Let wel:velen vinden de SDE een bureaucratische rompslomp.)

Dus: In de meeste gevallen is het plaatsen van zonnepanelen niet alleen financieel rendabel, maar is het ook een zeer goede en veilige investering!