Pv en zonneboiler wiki:In het nieuws

Uit Pv en zonneboiler wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Weekbode 23-01-09[bewerken]

De passie van Stefaan voor zonne-energie leidde tot een informatieve site omtrent zonnepanelen

‘Zonstraal’ is goed voor het milieu

WESTROZEBEKE/LICHTERVELDE - Uitgeweken Westrozebekenaar Stefaan (40) uit de Leysafortstraat in Lichtervelde, leerde alternatieve energiebronnen kennen via zijn pa en nonkel. Nu - zoveel jaar later - geniet hij van de energie, geproduceerd door zijn zonnepanelen op het dak van zijn huis. Om zijn ervaringen met zonne-energie uit te wisselen met anderen, richtte Stefaan de website www.zonstraal.net op, met bijhorend forum. Toen hij vorig jaar zijn website nog meer naambekendheid wou geven, schreef het forum enkele maanden geleden een wedstrijd uit voor het 1000ste ingeschreven nieuw lid, met als hoofdprijs een waardebon van 1000 € bij SunTronics.

Stefaan , afkomstig van Westrozebeke, vestigde zich in 1991 samen met zijn vrouw Christa (40) in de Leysafortstraat in Lichtervelde. Ze hebben een zoon Simon. Stefaan werkt als matrijzenbouwer bij de firma Matec in Gits. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met zijn website en zijn passie voor zonne-energie. “Toen ik twaalf was, maakte mijn vader een echte windmolen die zelf elektriciteit opwekte”, vertelt Stefaan. De molen waarvan sprake staat nog steeds in de Aardenplasstraat in Westrozebeke. “Ik maakte die toen in het klein zo goed mogelijk na en kon toen een klein lampje doen branden. Zo zette ik mijn eerste stapjes in de wereld van de alternatieve energiebronnen.

De website

De website www.zonstraal.net werd een verlengstuk van de hobby van zoonlief Simon (13), die allerlei speelgoed-landbouwvoertuigen verzamelde. Vooraleer Stefaan zijn eerste zonnepanelen voor een warmwaterboiler legde in het jaartal 2006, was hij eerder sceptisch ten opzichte van dergelijke energiebronnen. “Had je mij vroeger gevraagd om zonnepanelen thuis te installeren, dan ging ik daar voor geen haar op mijn hoofd op ingaan. Het was pas toen ik na enig opzoekwerk, te weten kwam ik er wel degelijk geld kon mee uitsparen, dat ik het alsnog heb laten installeren. Met mijn informatieve site - de benaming zegt het zelf - wil ik enkel en alleen maar informeren. Je vindt er heel wat informatie over de mogelijke premies, maar ook tips naar gebruik toe en verder heel wat nuttige links naar andere websites. “Ik ben er elke dag mee bezig”, vertelt Stefaan. “Bezoekers kunnen er zien wat ik allemaal uitspaar aan mazout en elektriciteit dankzij de zonne-energie. Zijn bezoekers kunnen de website alvast appreciëren. “Nu reeds heb ik 1844 actieve leden en dagelijks bezichtigen een 400 à 700 bezoekers de website.

Heel wat premies

Op het dak van Stefaan liggen er zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor het ganse huis. “Ik kon ze zelf leggen, maar dan heb je geen recht op premies. De voordelen van zonne-energie zijn volgens Stefaan uiteenlopend. “Je moet minder mazout aankopen en je moet minder elektriciteit betalen. De installatie is uiteraard niet goedkoop, maar dankzij de premies kom je al een heel eind ver. Om de inwoners ertoe aan te zetten een zonneboiler te installeren en op die manier energie te besparen, geeft de gemeente Staden bijvoorbeeld een subsidie van 371,84 euro. Ook zou Eandis nog een inspanning doen en een bijkomende subsidie geven. Door de evolutie van de zonne-technologie bedraagt de huidige terugverdientijd 8,5 jaar. Reken zelf uw voordeel maar eens uit, als je weet dat je een garantie krijgt van 25 jaar op de zonnepanelen. “Natuurlijk doe je er niet alleen je portefeuille een plezier mee, maar ook het milieu. Hoewel ik goed besef dat mijn inbreng niets verandert aan het milieu. Het is pas als iedereen wat bewuster zou leven dat er misschien iets zou veranderen.

Prijswedstrijd 1000ste lid

Vorig jaar vaardigde het forum een wedstrijd uit ter promotie van zonnepanelen en de informatieve site. De wedstrijd bestond uit een tweetal vragen, met schiftingsvraag. Wie beide vragen correct beantwoorde en de schiftingsvraag kon raden, kwam in aanmerking voor een waardebon uitgereikt door de firma SunTronics uit Sint-Eloois-Winkel. De gelukkige winnaar werd Christel Decat, die ondermeer wist dat Electrawinds momenteel in Lombardsijde, het grootste zonnepanelenpark van de Benelux heeft staan.

(Stijn C)

Voor meer informatie over zonnepanelen één webadres: zonnepanelen: http://www.zonstraal.net

Week.JPG

Op de foto zijn websitebeheerder Stefaan en vrouw Christa te zien, samen met wedstrijdwinnaar Christel Decat en haar man Kristof Vermote, die de waardebon van 1000 € ontvingen uit handen van Louis Vansteenkiste, mede-bedrijfsleider van SunTronics uit Sint-Eloois-Winkel. (SC)

De Weekbode verschenen op 23-1-09
Lees de krantversie hier

Lumen 13-09-08[bewerken]

lumen

Weekbode 18-01-08[bewerken]

weekbode