Premies België

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn verschillende instanties en kanalen in België die subsidie verstrekken aan de installateurs van duurzame technieken.

Voor subsidiëring van duurzame energie in Nederland zie: Premies Nederland.

Belasting Voordeel[bewerken]

Als particulier ontvangt u van de overheid een belastingvoordeel voor energiebesparende maatregelen:

  • 40% van de totale investering met een maximum van €3.440,00 kan als aftrekpost worden ingebracht in 2008.
    • Hierboven komt nog een belastingvoordeel op de gemeentelijke opcentiemen van 5 tot 10 % op de 'om te slane gezinsbelasting'.
  • Bij het afsluiten van een hypothecair krediet voor de plaatsing van zonnepanelen kan u ook een fiscaal voordeel bekomen. Vraag uw bank om meer informatie hierover.
  • EDIT, belasting voordeel is inmiddels afgeschaft in BE

Groenestroomcertificaten[bewerken]

Een belangrijk subsidiekanaal is het systeem van GSC's (Groene Stroom Certificaat). Indien je een goedkeuring van je installatie krijgt van de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt), krijg je per MWh (megawatuur = 1000 kWh) geproduceerde elektriciteit een GSC toegekend eender of je deze stroom gebruikt hebt of terugleverde aan het net. Je kan er dan voor kiezen om deze GSC's automatisch te laten aankopen door je netbeheerder aan een vaste prijs van 450 euro per GSC voor een periode van 20 jaar. De netbeheerder gaat deze aankoop wel alleen doen als je installatie bij hen geregistreerd is. Deze procedure kan verschillen van netbeheerder tot netbeheerder maar het komt er gewoonlijk op neer dat je een aanmeldingsformulier moet bezorgen vergezeld van een keuringsverslag en een ééndraadschema van je installatie en een conformiteitsverklaring van je omvormer.

Nuttige links ivm GSC's[bewerken]

- Info over zelf groene stroom produceren

- Online aanvraagformulier GSC's

- Wie is mijn netbeheerder?

Andere premies[bewerken]

Verder zijn er nog premies die men kan bekomen raadpleeg daarvoor de Premiezoeker