Pelletkachels

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Pelletkachels zijn verwarmingstoestellen die samengeperst hout (pellets) verbranden. Het CO2 dat hierbij vrijkomt, is in de voorgaande jaren vastgelegd door vegetatie. Hierbij is dus sprake van een kortlopende CO2 kringloop die veel gunstiger is qua extra uitstoot in vergelijking met fossiele brandstoffen.

Pelletkachels komen in diverse vormen: als kachels in de vorm die we van de kolenkachel kennen, die met zichtbare vlam rechtstreeks de ruimte verwarmen, tot combiboilers die op gas-gestookte CVketels lijken, waarbij zowel tapwater als ruimteverwarming met het stoken van pellets wordt verzorgd. De laatste versie beschikt vaak ook over een automatische vulinstallatie die pellets automatisch toevoert vanuit een voorraadbunker, wat voordelen oplevert ten opzichte van het stoken van houtblokken in een houtkachel. Ook de hoeveelheid as is, bij gebruik van DIN-gecertificeerde pellets, vele male kleiner dan bij stoken van houtblokken.


De werking[bewerken]

Werking pelletkachel.jpg
 1. Bovenaan is er een voorraadvat, die men opvult met pellets of houtkorrels.
 2. Een transportschroef of vijzel zorgt dat de houtpellets gedoseerd vanuit het voorraadvat naar het branderkorfje worden getransporteerd.
 3. Het branderkorfje uit RVS of uit gietijzer waarin luchtgaatjes gemaakt zijn voor een optimale verbranding.
 4. De rookgasventilator zorgt voor een konstante verwijdering van de rookgassen. De onderdruk die hierdoor ontstaat zorgt voor een verse luchtstroom vanaf de luchtinlaatbuis door de branderkorf en de verbrandingsruimte. Door de gerichte en gedoseerde luchttoevoer die ontstaat door de onderdruk van de rookgasventilator vindt er in het branderkorfje en daarrond een primaire én een secundaire verbranding plaats (vergassing en naverbranding = perfecte verbranding).
 5. De verse lucht die voor de optimale verbrandig zorgt wordt via de luchtinlaatbuis in de kachel aangezogen vanuit een goed verluchte ruimte (bv een kruipkelder) of rechtstreeks van buiten.
 6. De verbrandingskamer heeft een frontale deur met ruit in hittebestendig keramisch glas. Het hele systeem veronderstelt een goede afdichting van alle plaatsen (deur, glas, aslade, enz.) omdat de lucht in principe enkel via de daarvoor vooziene luchtinlaat mag komen voor een optimale werking en rendement.
 7. De warmtewisselaar in metaal: de hete verbrandingsgassen worden door dit element getrokken door de rookgasventilator waardoor het ingebouwde netwerk van luchtkanalen zeer warm wordt. Een luchtventilator brengt de nog onverwarmde lucht uit de te verwarmen woonkamer via een kanaal naar de hete warmtewisselaar. Deze lucht warmt snel op terwijl de warmtewisselaar afkoelt, maar aangezien de productie van verbrandingswarmte continu doorgaat blijft de luchtventilator warme lucht via de warmtewisselaar de ruimte inblazen.
 8. Een elektrische gloeiweerstand zorgt voor een automatische ontsteking.
 9. De elektronische besturing is vooral bedoeld om een perfecte verhouding tussen de pellettoevoer en de luchttoevoer te regelen voor elke calorische vermogenwaarde (standen 1 tot 5). Tevens o.a. ook om de gloeiweerstand in opstartfase te activeren, beveiligingsfuncties en automatische reinigingsfuncties uit te voeren.
 10. Het bedieningspaneel maakt het voor de gebruiker mogelijk een aantal instellingen van de pelletkachel te regelen zoals het gewenste vermogen dat het toestel ontwikkelt.
 11. Een ingebouwde thermostaat zorgt ervoor dat men niet zelf konstant het vermogen moet bijstellen. De kachel schakelt zichzelf dan automatisch op een lagere vermogensstand tot de temperatuur weer te laag wordt...
 12. De chronothermostaat zorgt dat de kachel zelfstandig kan in- en uitschakelen op voorgeprogrammeerde tijdstippen.
 13. Een ingebouwde veiligheidsthermostaat en pressotaat zorgt mede voor de beveiliging van de kachel. Bij overtemperatuur of wanneer de deur een tijd openstaat zullen deze kachel uitschakelen.

Externe links[bewerken]

Filmpje over onderhoud kachel.
Filmpje over opstart kachel.