PVcalc

Uit Pv en zonneboiler wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PVcalc.gif

Inleiding[bewerken]

PVcalc is een tooltje om de theoretische dagopbrengst van je pv-installatie op een volledig wolkenvrije dag bij benadering te berekenen. Het geeft je ook de mogelijkheid om het werkelijke vermogen van je pv-installatie te vergelijken met het theoretische maximum op een bepaalde datum en op een bepaald tijdsstip. PVcalc is ook geschikt voor pv-installaties met panelen in twee verschillende uitrichtingen en/of twee omvormers.
Er wordt ook een schatting gemaakt van de mogelijke maand- en jaaropbrengst, dit met gemiddelde waarden over meerdere jaren heen (komende van het KMI) alsook met werkelijke maandgemiddelden voor temperatuur, windsnelheid, en zonneschijnduur.
Verder krijg je informatie over:

 • zonsopgang, zonsondergang, de zonstand t.o.v. je panelen
 • het aandeel direct-, indirect-, en gereflekteerd zonlicht op je panelen
 • de impact van omgevings- en paneeltemperatuur, windsnelheid, en luchtvervuiling
 • de mogelijke impact van paneel- en omvormerefficientie

Inputs[bewerken]

Om PVcalc te gebruiken heb je de volgende gegevens nodig:

 • breede- en lengtegraad van je pv-installatie (als je dit niet weet laat de vooraf ingevulde waarden staan, de impact is miniem)
 • datum van de berekening in "JJJJMMDD"
 • orientatie van je panelen (0°=noord, 90°=oost, 180°=zuid, 270°=west)
 • dakhelling van je panelen (tussen 0°=panelen liggen plat, en 90°=panelen staan vertikaal)
 • peakwatt van je pv-installatie
 • temperatuurcoefficient van je panelen (kijk in het datablad van je panelen. Als je dit niet weet laat de vooraf ingevulde waarde staan)

Outputs[bewerken]

1. Dagopbrengst

De verwachte dagopbrengst op een wolkenvrije dag staat in de header van de daggrafiek. Als je met de muis over de grafiek gaat zie je het vermogen (en de berekening ervan) voor elk tijdsstip van de dag. Je hebt de mogelijkheid om PVcalc te laten rekenen met afwijkende maandgemiddelden voor:
 • Temperatuur (in °C)
 • Windsnelheid (in m/s)
 • Linke Turbidity (2=arktisch koude lucht, 3=wolkenvrij en warm, 4..5=vochtig warme lucht, 6..8=smog). Typisch voor België zijn waarden tussen "3" (winter) en "4.5" (zomer).
Klik hiervoor op "Temperatuur", "Windsnelheid" of "Linke Turbidity" rechts boven in de daggrafiek.

2. Maand- en jaaropbrengst

In de tabel onderaan zie je de berekening van de verwachte opbrengst voor je pv-installatie per maand en voor een totaal jaar. Deze houden rekening met de meer-jaren-gemiddelde temperatuur, windsnelheid en zonschijnduur zoals gemeten door het KMI in Ukkel.
Je hebt de mogelijkheid om rechts-boven in PVcalc een jaar te kiezen om het tool te laten rekenen met de werkelijk gemeten maand-waarden voor een bepaald jaar (Ukkel).
Ik heb vastgesteld dat de berekeningen in deze tabel "vrij conservatief" zijn, de echte opbrengst ligt voor sommige pv-installaties 10% hoger dan hier berekend. Toch heb ik ervoor geopteerd om de "wetenschappelijk berekende waarde" in de tool niet gewoon te verhogen met 10%, dit tot ik er een goede (wetenschappelijke) verklaring voor de mogelijke meeropbrengst heb gevonden.

Opmerkingen[bewerken]

PVcalc volgt in grote lijnen de berekeningen zoals uitgelegd op de website van het JRC. Toch kunnen de berekeningen afwijken omwille van het gebruik van andere gemiddelde waarden, geografische positie, andere Linke Turbidity factoren etc. Ook presteren pv-installatie's niet altijd even goed. Uit onderzoek blijkt dat panelen met dezelfde peakwatt in de praktijk tot 12% in opbrengst verschillen. De tool kan hier uiteraard geen rekening mee houden. Toch geeft PVcalc je een goed idee over de verloop van de verwachte opbrengst op een bepaald datum en tijdsstip zodat je je eigen opbrengst een beetje kunt vergelijken. Ook al zou ik willen, ik kan helaas geen enkel opbrengstgarantie geven, hiervoor moet je bij je installateur zijn.

Voor ontwikkelaars[bewerken]

De code is geschreven in javascript en mag vrij gebruikt worden voor het ontwikkelen van eigen websites, of het integreren in daggrafieken van loggingprogramma's. Een voorbeeld voor integratie van deze code vinden jullie bij PVdiary - een gratis pv-logging programma voor SMA omvormers. Wiki voor PVdiary weldra beschikbaar.

Feedback & Discussie[bewerken]

Ik heb op het zonstraalforum een onderwerp gestart waar jullie feedback kunnen geven over PVcalc. Graag deze link gebruiken: http://www.zonstraal.be/forum/viewtopic.php?f=18&t=141#p1761