PV opstellingen

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

PV-panelen kun je niet zomaar in de tuin leggen, maar moeten natuurlijk degelijk gemonteerd worden. Het liefst in een positie waarbij ze het maximale rendement uit de beschikbare zon kunnen halen. Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen. Het een en ander is van daktype afhankelijk.

Schuine Daken[bewerken]

Bij schuine daken is de keuze tussen opbouw en inbouw, waarbij de eerste het meest voorkomt wanneer panelen op een bestaand dak geplaatst worden en de tweede bij nieuwbouw.

Inbouw[bewerken]

Inbouw panelen.JPG
Inbouw panelen1.jpg

Hierbij worden de panelen in het dak ingebouwd. De inbouw oplossing is optisch zeer elegant , de modules vormen de dakbedekking. Er zijn ter plaatste van de zonnepanelen dus geen dakpannen of leien nodig, dit levert bij nieuwbouw een flinke besparing op. De panelen worden direkt op de draagconstructie bevestigd. Het nadeel is echter dat de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen, waardoor het rendement zakt.


Zie PDF van Ubbink


Opbouw[bewerken]

Bij opbouw worden er montage profielen over de bestaande dakbedekking geplaatst. Deze profielen worden aan de dakgordingen bevestigd, ter plaatse wordt er een dakpan of lei verwijderd en na bevestiging van het profiel weer terug geplaatst, of dmv een loodslap afgedicht. Voordeel van deze opstelling is dat de panelen beter gekoeld worden door de ventielatie onder de panelen en dus beter zullen presteren dan ingebouwde panelen.

Constocc detail.JPG Constocc detail montage3.JPG

Zie PDF van constocc

Plattedaken[bewerken]

Bij installatie op een plat dak zijn er 3 mogelijkheden.

Platdak constructie1.JPG

Frames[bewerken]

Frame worden los op het dak geplaatst. De constuctie wordt wel verzwaard met stenen.
De frames kunnen soms in verschillende hellingshoeken geplaatst worden om optimale bestraling van de zon te bekomen, gedurende de winter en zomerperiode. De goede ventilatie van de modules heeft een positief effect op het totale rendement van de installatie. Een lagere module temperatuur betekent immers een hoger rendement van de module. Het dak moet geschikt zijn om het gewicht van de betonstenen en de constructie te kunnen dragen (90 tot 150Kg/m²)
Bij een bitumen dak worden dikke rubber tegels of matten gebruikt om de dakbedekking te beschermen.Console.jpeg

Consoles[bewerken]

Een andere oplossing voor platte daken is om te werken met consoles waarop de panelen bevestigd worden.
Deze consoles worden verzwaard door grind of stenen in de consoles te plaatsen. De ventilatie van de panelen is iets minder dan de panelen op de frames, ook kan de hellingshoek niet aangepast worden tijdens de seizoenen.

Zie PDF van Ubbink
Sunhunter.gif

Sunhunters[bewerken]

Nog een andere oplossing voor platte daken is om te werken met sunhunter panelen.
Deze worden vlak gemonteerd en staan los op het dak op steunvoeten 30 cm van het dak oppervlakte en wegen 16kg/m2.
Ze zijn buisvormig en CIGS panelen. 1.82 x 1.08 x 0,05.
De ventilatie van de panelen is optimaal.
Meestal worden ze op een witte ondergrond gezet om reflectie energie te winnen. Sunhunter-detail.gif

Zie ook Sunhunter_panelen

Vrij veld[bewerken]

Als de panelen niet op een gebouw geplaatst worden spreken we over een vrije veld installatie. Panelen kunnen hierbij in een vaste positie op een frame gemonteerd worden of op een tracker.

trackers[bewerken]

Tracker1.gif
Tracker.jpg

Een "tracker" of "zon volgsysteem" volgt, zoals de naam al zegt, de stand van de zon. Er zijn twee typen:

  • Één assige trackers
  • Twee assige trackers

Een twee assige tracker heeft twee motoren : 1 die die oost-west beweging van de zon volgt, en een andere die de hellingshoek van de panelen aanpast aan de hoogte van de zon. Men spreekt hier ook wel van een 'bi-axiale' tracker of zonnevolger. De tegenhanger hiervan is de één-assige tracker welke normaal gesproken alleen de oost-west beweging van de zon volgt. Trackers verhogen het redement van een installatie aanzienlijk (+/- 25%), maar de installatie kosten zijn ook beduidend hoger. Tevens gebruiken de 2 motoren ook nog vermogen, maar dit is te verwaarlozen ten opzichte van de verhoogde opbrengst.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een zonnevolger in de Benelux niet rendabel is, behalve als er, door ruimte gebrek b.v. geen alternatief is.