Off Grid

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Offgrid met vallen en opstaan[bewerken]

Na het op de kop kunnen tikken (gratis) van 2 Amorfe panelen elk een 40Wp of samen goed voor een 80 Wp hadden we de smaak te pakken. Met de panelen zelf ben je niets als je geen laadregelaar en een goeie batterij hebt. Dus we gingen op zoek en de eerste laadregelaar was van IVT 10 Amp (MMPT lader) Bleek dat de open voltage panelen net iets te groot was om het ding (laadregelaar)te kunnen starten. En nu?Een printplaatje zelf in elkaar steken met oa.1*BDX 64C transistor,1Weerstand 220 Ohm 5W,2 zeners van 30V =60V Het schema doet hier nu niet echt terzake.Kortom het ding werkte dan wel perfect.Maar al hou wilde ik meer,meer verbruik erop! Gratis panelen krijgen dat is geen simpele klus en zijn ook moeilijk te vinden 2dehands. Dan maar een nieuw paneel gekocht van het merk Schuco 180Wp.En een nieuwe laadregelaar ook daar deze nu ander specificaties had. Nog eentje van schuco gekocht maar de display was me aan de kleine kant.Dus maar een derde laadregelaar kopen.Nu één van het merk Steca PR3030 (30Amp).En meteen een zonnebatterij 104Ah.Nu zou het ding toch al moeten beter werken.Maar we hadden dan enkel een batterij die barstensvol zonneenergie zit op 12 Volt.Daar ken men eigenlijk weinig of niks mee aanvangen ,of men moet speciale apparaten aankopen die enkel en alleen op 12Volt werken.(zo heb ik hier een paar spaarlampen op 12Volt en een waterkoker gekocht)

Het 220V verhaal[bewerken]

Om uit een batterij 12V ,220V uit te halen heb je een omvormer nodig.En daar bestaan er ook teveel van eigenlijk om er wegwijs in te geraken.(gemodificeerde sinus, zuivere sinus) Mijn eerste omvomer was een gemodificeerde 150W aan de 220V zijde.Het ding bleek te licht voor de toepassingen die ik wilde doen.Mijn tweede omvomer was terug een gemodificeerde 600W aan de 220V zijde.Het ding bleek vlug weer te licht voor de toepassingen die ik wilde doen.Mijn derde omvormer is nu ééntje met een zuivere sinus 1500W op de verbruikers zijde.Waarbij ik nu zo als een 95% van de apparaten hier in huis kan op laten werken.Of anders gezegd indien er geen netstroom aanwezig is ik toch over enige comfort kan beschikken.

Hoe gebruiken[bewerken]

Wat er nu reeds op werkt is de zonneboiler(pompen),tuinverlichting(spaarlampen).Voor de rest nog niet veel meer.Maar ik heb wel al eens een toerke verlengkabel gedaan in huis en gezien wat ik allemaal zou knn doen werken erop.Eigenlijk alles buiten de kookplaat. Verder gaat de tijd moeten raad geven en zien hoe de batterij zich gedraagd in de kortere dagen van het jaar.


Info met afbeeldingen[bewerken]

De laadregelaar Steca 30 Amp die de zonnestroom in de batterij laad in verschillende processen. Heel mooie laadregelaar en wie hem koopt krijgt er een nederlandstalige handleiding bij.Ik zou zeggen lees hem aandachtig!

Laadregelaar.JPG

Mijn zonnepaneel 180 Wp(poly) merk Schuco op de hobby Deger 300EL gemonteerd.

Zonnepaneel.JPG

Mijn Batterij 104 Ah en de Waeco omvomer 1500W 12V-220V Zuivere sinus

Batterij en omvomer.JPG

Filmke van de deger hoe die smorgens wakker komt  :wink:

Deger filmke Youtube


Lijstje van alle aankopen[bewerken]

Begonnen met 2 gratis amorfe panelen elk 40Wp 
Laadregelaar IVT 10 amp gekocht en terug verkocht  118.29 € Miraclemoon zonder transportkosten
Laadregelaar Schuco 30 Amp gekocht ligt hier nog 70€ (te kleine display in mijn ogen)wel mooi apparaat!
Batterij traktor nieuw gekocht 105 amp en terug verkocht 100€
Omvormer gemodificeerde 150W werkte maar ik wilde meer (ligt hier nog) 75€  (gemodificeerde =Geen zuivere Sinus)
Omvormer gemodificeerde 600W werkte maar ik wilde meer (ligt hier nog) 125€ (gemodificeerde =Geen zuivere Sinus)
1 paneel van schuco gekocht 180Wp (dagprijs) 
1 batterij schuco 104 Ah 350€
Deger 300 EL 850€
Waeco Zuivere sinus 1500 W gekocht €1069 zonder de kabels 35mm² + 10€ de lopende meter kabel.

En andere nuts voorzieningen kabels zonnepaneel ,kabels stroom in huis brengen doe hier ook maar gerust een 200 € En dan nog alle andere kleinere dinges die je altijd wel te kort hebt als je aan iets bezig bent.

PS:Hoe zot kan ne mens niet zijn . Dit moet je echt niet doen om er rijk mee te worden  :wink: Ik zelf heb de lijst nog niet samen geteld en ga ik ook niet doen,ik doe het uit hobby ,gedrevenheid,en je plan knn trekken.Niets is leuker dan dit niemand en echt niemand nodig hebben en toch alle comfort. Dit op een iets grotere schaal moet te doen zijn.Indien die slimme meters er komen weet ik alvast wat er me te doen staat. Dit is fun van de bovenste plank!

Prijzen hier zijn "om en bij" sommige zijn juist andere bij benadering.Daar ik niet alles heb opgeschreven. :wink:

Meer hierover oa deze site : zonnepanelen offgrid Meer hierover oa deze site : zonnepanelen offgrid


Waeco omvormer 1500W http://www.waeco.com/nl/854_862.php
Steca laadregelaar 30 Amp http://www.stecasolar.com/index.php?Steca_PR_10_30_en
Deger http://www.degerenergie.de/en/products/
Schuco http://www.schueco.com/web/be/particulier/producten/redenen_om_voor_schueco_te_kiezen/energie

Deze Wiki werkt nauw samen met de volgende websites:[bewerken]

==Zonstraal 29 aug 2009 16:51 (UTC)