Laadstroomregeling

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Laadstroomregeling is een apparaat om batterijen of accu's op te laden.

Uitvoeringen[bewerken]

Laadstroomregelingen zijn er in eenvoudige en uitgebreide uitvoeringen.

Een regelaar die enkel een elektrische spanning afgeeft. bv. Loodaccu's worden met een vaste spanning opgeladen. Deze spanning mag niet te groot zijn, want wanneer een loodaccu te veel spanning krijgt dan neemt de capaciteit van de accu af en kan er zelfs gas gevormd worden. Er wordt daarom een spanning gebruikt die iets hoger ligt dan de spanning van een volle accu. Tijdens het laden neemt de laadstroom langzaam af als de accu vol raakt.
Een regelaar die enkel een constante elektrische stroom afgeeft. Als de cellen vol zijn moet het uitschakelen handmatig gebeuren. Dit zijn bijvoorbeeld laders die enkel uit een adapter bestaan, en worden vooral voor nikkel-cadmium-accu en accupack s gebruikt. Alhoewel deze methode laden met constante stroom wordt genoemd, is in de praktijk de stroom vaak niet constant.
  • Timer
Een regelaar die zich na een vast ingestelde tijd uitschakelt.
  • Intelligent
Een intelligente regelaar met een microprocessor die constant controleert of de batterijen al vol zijn. Deze kunnen zeer uitgebreide laadschema's hebben voor een optimale levensduur van de accu's. Vaak zijn deze ook programmeerbaar met spanningen en schema's. Een ander voordeel van intelligente laders kan zijn dat ze een MPP-tracker bezitten waardoor ze de zonnepanelen constant optimaal belasten en zo een veel hoger rendement halen.

Daarnaast hebben sommige nog aanvullende functies, zoals een ontlaadfunctie of controle van de temperatuur van de oplaadbare batterij. Deze laatste functie zorgt ervoor dat de batterijen nooit een te hoge temperatuur bereiken.

De meeste regelaars schakelen zichzelf niet helemaal uit aan het einde van het laadproces, maar blijven nog een klein beetje stroom geven zodat de batterij goed vol blijft. De meest gebruikte methode is druppelladen. Bij deze methode 'druppelt' de regelaar steeds een kleine stroom bij zodat de batterij altijd helemaal vol is.

Nadeel[bewerken]

Uit bovenstaande blijkt ook dat het nadeel van deze techniek voor zonnepanelen. Als de accu of batterij vol is gaat de opgewekte energie verloren.