Isolatie

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Isolatie is een laag materiaal dat slecht warmte geleid en word toegepast om warm en koud gescheiden te houden. Warmte heeft van nature de neiging om zich uit te vlakken tot een homogene temperatuur.

Vormen van warmte transport[bewerken]

  1. Geleiding, warmte beweegt zich door een materiaal of contact. Zoals je voelt wanneer je met blote voeten op een koude tegelvloer loopt.
  2. Convectie, warmte beweegt zich door de stroming van een medium. Zoals je voelt wanneer er lucht (wind) langs je lichaam stroomt.
  3. Straling, warmte beweegt zich via elektromagnetische straling ((infrarood-)licht). Zoals je voelt wanneer je in de stralende zon staat of van een gloeiend heet object.

De beste isolator voor geleiding en convectie is een vacuüm. Geleiding kan hier niet plaats vinden omdat een vacuüm geen medium voor geleiding bevat en idemdito kan er geen convectie plaatsvinden, omdat er geen medium is dat zich bewegen kan. Voor straling is de beste isolatie een materiaal met een stralingscoëfficiënt van 0. In de praktijk word dit het best benaderd door een zilver oppervlak, omdat dit alle straling reflecteert. Een wit oppervlak is hier ook een redelijk goede benadering van. Het tegenovergestelde hiervan is een zwartestraler. Dit is een oppervlak dat stralingscoëfficiënt van 1 heeft en daardoor maximale warmtestraling uitzend én absorbeert. Goede benadering hiervan zijn een zwart beroette plaat of een ander matzwart oppervlak.

Veel gebruikte isolatiematerialen[bewerken]

Een stukje EPS
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen)
  • PUR (polyurethaan)
  • PIR (polyisocyanuraat)
  • Steenwol/Glaswol

De belangrijkste eigenschap van een isolatiemateriaal is de U-waarde. Dit geeft aan hoeveel warmte er per tijdseenheid per temperatuurverschil per oppervlakte-eenheid doorgelaten word. Dit word normaal uitgedrukt in W/m²×K, oftewel watt per vierkante meter per kelvin.

Isolatie naar toepassing[bewerken]

Isolatie kan op vele plaatsen toegepast worden. Denk aan huizen en gebouwen, maar ook kleding, apparaten (zoals ovens, koelkasten, diepvriezen), installaties (zoals zwembaden, verwarming en air conditioning).

Buisisolatie[bewerken]

Verschillende diktes buisisolatie.

Is een rond gevormde mantel die men om buizen kan schuiven. Dit dringt de warmteverliezen bij warm water en CV leidingen sterk terug. Dit is een kleine investering die zich snel terugverdient. Let wel dat dit voor CV leidingen allen moet gebeuren in ruimtes die niet (altijd) verwarmt worden. Het is makkelijk zelf te installeren.

Spouwmuurisolatie[bewerken]

Opengewerkte spouwmuur met isolatie.

Is een laag isolerend materiaal in de spouw (holle ruimte tussen de twee muren die de buitenmuur van een huis vormen) die warmteverlies door de muur beperken. Wanneer dit tijdens de bouw aangebracht word is dit een goedkope manier om veel aan verwarming te besparen. Bespaar hier niet op. Een paar cm extra kosten geen extra arbeid, alleen een beetje materiaal, dit verdient zich snel terug en later toevoegen is praktisch onmogelijk. Niet geisoleerde, maar wel met spouw uitgeruste huizen kunnen nageisoleerd worden. Hierbij word PUR schuim of Polystyreen-korrels in de muur geblazen door kleine gaten die op strategische plekken geboord worden. Dit kan de isolatie significant verbeteren.

Dakisolatie[bewerken]

Dit is een laag isolatie tussen de pannen en het dakbeschot. Tijdens de bouw van een huis aangebracht is dit goedkoop, maar ook achteraf is dit vaak nog goed te doen.

Vloerisolatie[bewerken]

Dit is isolatie onder de vloer op de begane grond. Hiervoor word meestal geëxpandeerd Polystyreen gebruikt, omdat beter bestand is tegen de drukbelasting van de daarop rustende vloer. Ook deze isolatie is tijdens de bouw heel eenvoudig aan te brengen en loont altijd de moeite. Naderhand aanbrengen is alleen mogelijk indien een kruipruimte onder de vloer beschikbaar is en is dan goed mogelijk. Als deze niet aanwezig is zal de complete vloer eruit gesloopt moeten worden wat zich doorgaans niet loont.

Dubbel glas/HR++[bewerken]

Doorsnede van typisch dubbele glas.

Dit zijn speciale ruiten opgebouwd uit twee lagen glas met een speciale coating die stralingswarmte zoveel mogelijk tegen houdt. Tussen deze twee lagen zit ook nog een speciaal gas dat zorgt voor een lage geleiding en convectie.

Driedubbel glas[bewerken]

Dit is glas dat bestaat uit drie lagen glas. Het word nu vooral veel toegepast in koudere klimaten en als akoestische isolatie. Of dit glas ook rendement verhogend is in de Benelux is niet helemaal duidelijk. Dit omdat ramen het ook toestaan dat er passieve zonne-energie geoogst word. Een groot raam op het zuiden met HR++ zal netto het huis verwarmen. Driedubbel glas laat minder warmte naar buiten, maar laat ook meer warmte naar binnen. Het is dan ook niet per definitie lonend.