Hoe begin ik

Uit Pv en zonneboiler wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Ha zo, u twijfelt nog? Hierbij eens de voordelen van "het plaatsen van zonnepanelen":

  1. Mooie investering: Er zijn altijd believers en non-believers, maar de cijfers liegen niet: de gemiddelde opstelling betaalt zichzelf tussen de 6 a 8 jaar terug. Alles daarna is pure winst. In tijden waar de spaarrekeningen zelfs de inflatie niet meer kunnen bijhouden en het op de beurzen huilen met de pet op is, is dit de gedroomde investering!
  2. De staat betaalt mee: Zonder subsidies en groenestroomcertificaten is energie uit zonnepanelen zeker niet rendabel. Vadertje staat geeft 3440 euro (netto!) terug in het jaar na plaatsing. De meeste installateurs spreiden de factuur over 2 jaar en zo kan je 2x die kassa passeren! Voorwaarde is wel dat elke factuur minimaal 8600 Euro bedraagt. De gemeente geeft meestal ook een eenmalige premie. Zie ook:
  3. Uw distributienetbeheerder betaalt mee: U wordt vergoed voor de groene energie die u produceert en die de distributienetbeheerder verplicht en aan een gedurende 20 jaar gegarandeerde prijs bij u koopt. Voor elke MWh geproduceerde stroom krijgt u zomaar 450 Euro (netto!!), ongeacht of u deze zelf opgebruikte of hem teruglevert aan het net. Deze 450 Euro per MWh zijn de beruchte groenestroomcertificaten en dit wordt gegarandeerd voor 20 jaar, daarna valt dit weg.
  4. Uw electriciteitsfactuur daalt.: Alles wat uzelf verbruikt haalt u niet van het net en moet u dus niet voor betalen. Alles wat u extra produceert (als u bv niet thuis bent) loopt uw meter achteruit! Niet slecht, zeker niet als je weet dat de prijzen van elektriciteit maar blijven stijgen. Deze winst is blijvend, enkel het rendement van je panelen gaat met de jaren lichtjes achteruit.
  5. Goed voor het milieu: U produceert dan wel "groene stroom" en dat is goed voor het milieu!
  6. High tech: Als u van techniek houdt, dan zijn zonnepanelen bijzonder interessant. Het is een snel groeiende markt waarin op hoog tempo geïnnoveerd wordt. Door zonnepanelen te installeren haalt u deze techniek in huis. Kunt u er zelf mogelijk zelfs aan sleutelen en zien wat de toekomst ons gaat brengen.

OPGELET: Bovenstaande cijfers zijn geldig voor particulieren die hun installatie in 2OO8 laten plaatsen. Een en ander is tevens afhankelijk van het land en woonplaats. Voor bedrijven gelden meestal aparte regels.


België[bewerken]

opsomming van punten:

  • Mag ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen

De voorschriften zijn erg verschillend van plaats tot plaats,raadpleeg de betreffende ambtenaar op uw gemeentehuis.

  • Hoeveel panelen heb ik nodig:

Het beste is om niet meer panelen te plaatsen dan nodig is om uw gebruik te dekken.
Vermenigvuldig uw verbruik met 1,15 en zo bekomt men ongeveer het aantal KWp wat men nodig heeft.
Van de andere kant kan de prijs natuurlijk een bepaalende factor zijn.
Een leidraad is in 2009 +/- 4,5€ per Wp.

Nederland[bewerken]