Zonnepanelen rechtstreeks aansluiten op batterij

Post hier berichten over installaties die niet op het stroomnet aangesloten zijn, of ook zelfstandig kunnen werken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bj0rn
Master lid
Berichten: 561
Lid geworden op: 06 mei 2015, 14:15
Installatie Land: België

Re: Zonnepanelen rechtstreeks aansluiten op batterij

Bericht door Bj0rn »

Iedere keer dat de batterij wordt opgeladen geldt als één beurt, zelfs als de batterij maar voor een heel korte duur wordt opgeladen en de batterij niet volledig opgeladen is. Door de batterijen iedere middagpauze op te laden terwijl dat nog niet nodig is, kan de levensduurte daarom met zelfs 50% tot 60 % afnemen.
https://b-close.be/verleng-de-levensduu ... -heftruck/
Eindelijk de oorzaak van de stijgende levensduurte gevonden! We moeten gewoon met z'n allen meer batterijen over de middag laden want dan neemt de levensduurte met zelfs 50% tot 60% af. :mrgreen:
Of zou de auteur gewoon levensduur bedoelen? :tu:

Alle gekheid op een stokje, dergelijke schoonheidsfoutjes die mij doen twijfelen aan de correctheid van een artikel: ergens een lange tekst in het Engels gevonden, links en rechts wat geknipt, door een online translator gedraaid en zonder te verpinken op de eigen website gepubliceerd.

Een (laad)cyclus is per definitie (!) het laden van 100% van de energieinhoud van de batterij. In de tekst van B-close wordt de term "beurt" gebruikt. Dat is geen gebruikelijke bewoording en is verder ook niet gedefinieerd. Ik ga ervan uit dat men "beurt" hier gebruikt in de plaats van cyclus. Terzijde, een laadbeurt is trouwens zelden een volledige (laad)cyclus. Het punt is, met een niet gedefinieerd begrip als "beurt" kan je alle kanten uit.

Als ik even mag herschrijven
Het laden gebeurt aan 0.1C. Rekening houdend hiermee is een middagpauze relatief kort en kan er hooguit 10% bijgeladen worden. M.a.w. de SoC stijgt met hooguit 10%. De batterij bereikt hierdoor vaak niet de volledig opgeladen toestand (SoC 100%). Doordat tijdens het laden niet de volledig opgeladen toestand wordt bereikt, vormen er zich loodsulfaat kristallen (PbSO4). De vorming van loodsulfaat kristallen doen de levensduur van de batterij afnemen.
Dat zou evengoed een uitleg kunnen zijn voor het advies om niet over de middag te laden, maar vereist wel iets meer batterij jargon dan de gemiddelde lezer mogelijk beheerst.

Zijn er (loodzuur)batterij experten in de zaal die hun visie kunnen delen?
2009 PV - 2014 EV - 2018 ESS - 2020 ZB - 2022 DM & dynamisch tarief - 2024 WP
Plaats reactie

Terug naar “Eilandinstallaties (Off grid)”