Yes schreef: 04 jun 2023, 12:01
.....
En waarom plaats je nu ineens een grafiek van Nederland ipv België ?
...
Om te tonen dat de geïmporteerde stroom uit Nederland daar OOK met wind en zon werd aangemaakt.
Je moet de grijze balken , dus het maximaal mogeiijk vermogen bekijken. Er is altijd wel ergens wind. Windstil bestaat niet als ge dat over een voldoende grote oppervlakte, en dua Europees, bekijkt. Totale windstilstand zou betekenen dat er geen hoge en lage drukgebieden meer zouden zijn , en dan gaan we allemaal om zeep.
Nogmaals , als er meer windmolens in bedrijf zijn , dan gaan die bij windstil weer nog steeds in staat xijn om
tezamen ( en elk op een laag pitje ) voldoende stroom te leveren.
Wat de beslissing om meer kerncentrales te bouwen betreft , die beslissing kan snel veranderen zolang de eerste steen ervan nog niet geplaatst werd. Engie stapt nu ook al stilletjesaan af van kernenergie , en gaat voor "groene" stroom , vooral windmolens. Het klopt niet dat windmolens duur zijn. Hun kostprijs , plaatsing en onderhoud per MW is maar een fractie dan wat voor de bouw en onderhoud van een kerncentrale per MW opgehoest moet worden. De kostprijs voor de bouw van een kerncentrale is bijna 10 miljoen per MW. De kostprijs voor de bouw en de installatie van een windmolen op zee is ongeveer 1 miljoen per MW ( check het maar eens na )
Google met "kostprijs nieuwe kerncentrale" :
Het bouwen van een kerncentrale kost tien tot tientallen miljarden (de Hinkley Point (*) centrale in het Verenigd Koninkrijk kost bijvoorbeeld zo'n 31 miljard). Het opdoeken van een kerncentrale is ook nog eens ontzettend duur (de kosten van Borssele zijn nu al 600 miljoen en stijgende).
(*) 3.200 MW centrale