Nieuwe job voor Frank

Plaats hier uw linken naar regen en wolken radars
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sir_olf
Senior lid
Berichten: 456
Lid geworden op: 22 aug 2022, 15:39
Installatie Land: België

Nieuwe job voor Frank

Bericht door sir_olf »

Een artikel uit de Standaard.
Toont voor mij het belang van balanceren en dus ook wat zoiets als Flexio met een thuisbatterij/bidirectioneel laden van de EV kan betekenen.

Energiebedrijven kunnen niet meer zonder weerberichten

Energiebedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in de weersverwachtingen voor de komende dagen. ‘Een foute weersvoorspelling kan heel veel geld kosten.’

Op Pinkstermaandag was er bijnagenoeg wind en zon om het volledige stroomverbruik van ons land te dekken, heeft de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia gisteren gemeld. Het resultaat was dat die namiddag de stroomprijzen onder nul gingen. Het illustreert treffend hoe belangrijk het wordt voor energieproducenten om de impact van het weer op hun productie zo precies mogelijk in te schatten.

Weersvoorspellers spelen dan ook een steeds grotere rol. ‘Bij ons zijn meerdere weermannen aan de slag, die verschillende keren per dag weersvooruitzichten opstellen’, zegt Elias De Keyser, energie-expert bij het energiedienstenbedrijf Next Kraftwerke Benelux. Want een verkeerde of achterhaalde inschatting van het weer kan heel wat geld kosten, voegt hij eraan toe.

Het hangt immers van het weer af hoeveel stroom zonnepanelen en windturbines zullen leveren. Wie dat niet goed inschat, riskeert te weinig of te veel elektriciteit beschikbaar te stellen aan zijn klanten. En daar hangt een prijskaartje aan vast. Of een boete, zoals energiebedrijven het zelf noemen. Hoogspanningsbedrijven – zoals Elia – moeten immers die onevenwichten opvangen en rekenen die kosten door aan de energiebedrijven die de onevenwichten hebben veroorzaakt.

Met de toename van wind- en zonne-energie neemt de kans toe op zulke onevenwichten. Chris Derde, directeur van het regionale energiebedrijf Wase Wind, windt er geen doekjes rond: ‘De prijs die je aangerekend krijgt om het verschil te compenseren tussen het stroomverbruik van je klanten en de volumes die je daarvoor hebt gereserveerd, kan snel en extreem op en neer gaan.

Nauwkeurigere modellen

Voor energiebedrijven is het bijgevolg een prioriteit om de verschillen tussen hun stroomaanbod en de afname door hun klanten zo klein mogelijk te houden. Vandaar het toenemende belang van zo accuraat mogelijke weersvoorspellingen, stelt De Keyser. Next Kraftwerke vertrouwt daarvoor niet alleen op de eigen weersvoorspellers, maar wint ook advies in bij externe bedrijven. Voor kleinere producenten als Wase Wind is een eigen team van weersvoorspellers geen haalbare kaart, zegt directeur Chris Derde. ‘We moeten de voorspellingen en de evolutie van de elektriciteitsprijzen uitbesteden aan bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn.’

Ook het verzamelen van realtime gegevens van de wind- en zonneparken wordt essentieel. Zo wordt het mogelijk om snel in te spelen op veranderend weer. Bovendien kunnen die gegevens achteraf gebruikt worden om de voorspellingsmodellen nauwkeuriger te maken.
Plaats reactie

Terug naar “weerbericht”