Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Nu het belang aan batterij opslagsystemen, met de komst van nieuw tarieven, aan belang toeneemt, een aparte rubriek voor batterijsystemen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
soundsystem
Donateur
Donateur
Berichten: 625
Lid geworden op: 05 mar 2021, 21:16
Installatie Land: België

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door soundsystem »

schokga schreef: 22 mei 2023, 00:00
philippe_d schreef: 21 mei 2023, 23:15
schokga schreef: 21 mei 2023, 21:03
Omdat bepaalde toestellen (wanneer er geen zon meer is zoals 's avonds) zoals mijn droogkast, wasmachine, enz nog steeds elektriciteit gebruiken van het net terwijl ik een volle batterij heb? Dat is niet de bedoeling toch? Dus de batterij doet niet volledig wat hij moet doen.
Ik denk dat je inderdaad geen goed werkende installatie hebt.
Jouw PV omvormer staat dus op L1 en L3. Gezien het een hybride omvormer is, dus ook jouw batterijen.
Maar jouw wasmachine, droogkast, etc ... staan bijvoorbeeld op L1-L2 of op L2-L3.

Zoals @janus zei zal de DM jouw verbruik meten op de 3 fases, en injectie en verbruik compenseren. Dat is niet het probleem.
Maar de sturing van jouw hybride omvormer moet hetzelfde doen:
Als je dus een bepaald vermogen afneemt op L1/L2 of op L2/L3, dan moet jouw batterij dit vermogen ontladen op L1/L3

Dat kan alleen als de installateur een 3-fase energiemeter geplaatst heeft die de omvormer stuurt. Indien de energiemeter alleen de 2 fases meet waarop de omvormer staat, dan kan de batterij niet compenseren voor het gebruik op de andere fases.
Je kan dit ook controleren op je energy app (wat zie je als je 's avonds de droogkast gebruikt?)
Ik heb de droogkast even aangestoken en dat zag ik op de app (zie screenshot). Kan je daar iets wijzerScreenshot_20230521-235731.png uit worden?
Dat ziet er niet goed uit, vanaf 20.00 ongeveer moet uw batterij ontladen om de netafname te compenseren.
Waarschijnlijk het probleem dat Philippe aanhaalde.
Gebruikersavatar
schokga
junior lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 mei 2023, 16:04
Installatie Land: België

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door schokga »

soundsystem schreef: 22 mei 2023, 07:03
schokga schreef: 22 mei 2023, 00:00
philippe_d schreef: 21 mei 2023, 23:15
Ik denk dat je inderdaad geen goed werkende installatie hebt.
Jouw PV omvormer staat dus op L1 en L3. Gezien het een hybride omvormer is, dus ook jouw batterijen.
Maar jouw wasmachine, droogkast, etc ... staan bijvoorbeeld op L1-L2 of op L2-L3.

Zoals @janus zei zal de DM jouw verbruik meten op de 3 fases, en injectie en verbruik compenseren. Dat is niet het probleem.
Maar de sturing van jouw hybride omvormer moet hetzelfde doen:
Als je dus een bepaald vermogen afneemt op L1/L2 of op L2/L3, dan moet jouw batterij dit vermogen ontladen op L1/L3

Dat kan alleen als de installateur een 3-fase energiemeter geplaatst heeft die de omvormer stuurt. Indien de energiemeter alleen de 2 fases meet waarop de omvormer staat, dan kan de batterij niet compenseren voor het gebruik op de andere fases.
Je kan dit ook controleren op je energy app (wat zie je als je 's avonds de droogkast gebruikt?)
Ik heb de droogkast even aangestoken en dat zag ik op de app (zie screenshot). Kan je daar iets wijzerScreenshot_20230521-235731.png uit worden?
Dat ziet er niet goed uit, vanaf 20.00 ongeveer moet uw batterij ontladen om de netafname te compenseren.
Waarschijnlijk het probleem dat Philippe aanhaalde.
Oke, even vergeten te melden dat we de batterij hebben moeten uitschakelen omdat die na het laatste bezoek van de installateur alle opgeslagen energie in 1 keer (de volle 100%) op het net had gestoken. Dit zal te maken hebben (hopen we) met het feit dat de installateur de bekabeling heeft aangepast in de hoop van het probleem (het niet ontladen van de batterij voor sommige toestellen) op te lossen. Hij heeft het echter erger gemaakt en komt het vandaag (hopelijk) oplossen. Maar ik zie het steeds minder goedkomen.

In bijlage een screenshot van het gebruik van de toestellen 's nachts die de batterij niet opvangt (toen stond de batterij nog aan)
Screenshot_20230522-072631.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 21589
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door janus »

Ook op het plaatje van zaterdag 6mei zie ik de batterij niets doen.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
philippe_d
Senior lid
Berichten: 409
Lid geworden op: 20 jul 2022, 00:14
Installatie Land: België
Locatie: Waregem (BE)

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door philippe_d »

schokga schreef: 22 mei 2023, 07:27 Oke, even vergeten te melden dat we de batterij hebben moeten uitschakelen omdat die na het laatste bezoek van de installateur alle opgeslagen energie in 1 keer (de volle 100%) op het net had gestoken. Dit zal te maken hebben (hopen we) met het feit dat de installateur de bekabeling heeft aangepast in de hoop van het probleem (het niet ontladen van de batterij voor sommige toestellen) op te lossen. Hij heeft het echter erger gemaakt en komt het vandaag (hopelijk) oplossen. Maar ik zie het steeds minder goedkomen.
Met de bekabeling aan te passen los je het probleem niet op :oops: .
De enige oplossing is dat de besturing van de batterijomvormer (in jouw geval de hybride omvormer) rekening houdt met het verbruik op de 3 fases. Je moet dus volgens mij de volgende grafiek zien:
  • tijdens zonneproductie: injectie op F1 en op F3, verbruik alleen op F2.
  • tijdens opladen batterij: injectie op F1 en op F3 om het verbruik op F2 te compenseren, overschot gaat naar de batterij
  • buiten zonne-energie: injectie op F1 en op F3 (door batterijontlading) die verbruik op F2 compenseert (DM meter geeft 0 kWh verbruik aan).
  • nadat batterij volledig ontladen is: verbruik op F1/F2/F3 (naar gelang op welke fases de grote verbruikers aangesloten zijn)
Indien je geen 3-fase energiemeter hebt, die het systeem stuurt, dan kan de installateur de situatie alleen verbeteren door enkele grote gebruikers (kookplaat, wasmachine, droogkast, vaatwasser, warmwater productie) op dezelfde fases te zetten (F1+F3).
Maar dan is de kans groot dat de hoofdzekering eruit gaat als je teveel vermogen gelijktijdig op dezelfde fases afneemt (hoewel op een 3F-230V minder problematisch dan op een 3F+N net).
Panelen: 15 Phono solar 400Wp mono (6 kWp)
Richting: Z-O 136°(of -44° t.o.v. Z.)
Dakhelling: 30°
Omvormer: FOX H1-5.0E hybride (5 kW)
Installatie: 14-02-2023 (Gutami - groepsaankoop prov. West-Vl.)
Locatie: Waregem (West-Vlaanderen) - 50.88N, 3.43E
Gebruikersavatar
schokga
junior lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 mei 2023, 16:04
Installatie Land: België

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door schokga »

philippe_d schreef: 22 mei 2023, 11:46
schokga schreef: 22 mei 2023, 07:27 Oke, even vergeten te melden dat we de batterij hebben moeten uitschakelen omdat die na het laatste bezoek van de installateur alle opgeslagen energie in 1 keer (de volle 100%) op het net had gestoken. Dit zal te maken hebben (hopen we) met het feit dat de installateur de bekabeling heeft aangepast in de hoop van het probleem (het niet ontladen van de batterij voor sommige toestellen) op te lossen. Hij heeft het echter erger gemaakt en komt het vandaag (hopelijk) oplossen. Maar ik zie het steeds minder goedkomen.
Met de bekabeling aan te passen los je het probleem niet op :oops: .
De enige oplossing is dat de besturing van de batterijomvormer (in jouw geval de hybride omvormer) rekening houdt met het verbruik op de 3 fases. Je moet dus volgens mij de volgende grafiek zien:
  • tijdens zonneproductie: injectie op F1 en op F3, verbruik alleen op F2.
  • tijdens opladen batterij: injectie op F1 en op F3 om het verbruik op F2 te compenseren, overschot gaat naar de batterij
  • buiten zonne-energie: injectie op F1 en op F3 (door batterijontlading) die verbruik op F2 compenseert (DM meter geeft 0 kWh verbruik aan).
  • nadat batterij volledig ontladen is: verbruik op F1/F2/F3 (naar gelang op welke fases de grote verbruikers aangesloten zijn)
Indien je geen 3-fase energiemeter hebt, die het systeem stuurt, dan kan de installateur de situatie alleen verbeteren door enkele grote gebruikers (kookplaat, wasmachine, droogkast, vaatwasser, warmwater productie) op dezelfde fases te zetten (F1+F3).
Maar dan is de kans groot dat de hoofdzekering eruit gaat als je teveel vermogen gelijktijdig op dezelfde fases afneemt (hoewel op een 3F-230V minder problematisch dan op een 3F+N net).
Amai, bedankt al voor al die heldere uitleg! Dus kort samengevat moet er een 3 fasige energiemeter komen en kan de omvormer gewoon dezelfde blijven?
Gebruikersavatar
philippe_d
Senior lid
Berichten: 409
Lid geworden op: 20 jul 2022, 00:14
Installatie Land: België
Locatie: Waregem (BE)

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door philippe_d »

schokga schreef: 22 mei 2023, 11:56 Dus kort samengevat moet er een 3 fasige energiemeter komen en kan de omvormer gewoon dezelfde blijven?
Ja, inderdaad ...
- wel een 3-fasige energiemeter die overweg kan met een 3F/230 net (zonder N).
- en een installateur die wat kennis van zaken heeft (om het correct aan te sluiten en in te stellen) ;-)
Panelen: 15 Phono solar 400Wp mono (6 kWp)
Richting: Z-O 136°(of -44° t.o.v. Z.)
Dakhelling: 30°
Omvormer: FOX H1-5.0E hybride (5 kW)
Installatie: 14-02-2023 (Gutami - groepsaankoop prov. West-Vl.)
Locatie: Waregem (West-Vlaanderen) - 50.88N, 3.43E
Gebruikersavatar
schokga
junior lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 mei 2023, 16:04
Installatie Land: België

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door schokga »

philippe_d schreef: 22 mei 2023, 13:07
schokga schreef: 22 mei 2023, 11:56 Dus kort samengevat moet er een 3 fasige energiemeter komen en kan de omvormer gewoon dezelfde blijven?
Ja, inderdaad ...
- wel een 3-fasige energiemeter die overweg kan met een 3F/230 net (zonder N).
- en een installateur die wat kennis van zaken heeft (om het correct aan te sluiten en in te stellen) ;-)
Ik heb de info al even nagevraagd bij de installateur en die zegt dat er al een 3 fasige energiemeter zat... Ik neem aan dat hij wel weet welke dat dat moet zijn, maar zal deze info ook nog even meegeven.
Het is dus nog steeds verder zoeken waar het probleem kan aan liggen 😣
Gebruikersavatar
schokga
junior lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 mei 2023, 16:04
Installatie Land: België

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door schokga »

schokga schreef: 22 mei 2023, 13:38
philippe_d schreef: 22 mei 2023, 13:07
schokga schreef: 22 mei 2023, 11:56 Dus kort samengevat moet er een 3 fasige energiemeter komen en kan de omvormer gewoon dezelfde blijven?
Ja, inderdaad ...
- wel een 3-fasige energiemeter die overweg kan met een 3F/230 net (zonder N).
- en een installateur die wat kennis van zaken heeft (om het correct aan te sluiten en in te stellen) ;-)
Ik heb de info al even nagevraagd bij de installateur en die zegt dat er al een 3 fasige energiemeter zat... Ik neem aan dat hij wel weet welke dat dat moet zijn, maar zal deze info ook nog even meegeven.
Het is dus nog steeds verder zoeken waar het probleem kan aan liggen 😣
Hey. Ik wou hier toch nog even melden dat mijn probleem is opgelost door iets waar niemand aan gedacht had. Wat moest er dus gebeuren:

- er moet een 3 fasige energiemeter zijn (die had ik)
- die 3 fasige energiemeter moest 250 ampère zijn (ik had er één van 100 en hier zat een deel van het probleem)
- die 3 blokjes met een gat die rond de kabels moeten in de elek kast mogen elkaar niet aanraken (deden ze wel bij mij waardoor ze verkeerde communicatie gaven) (dit was het 2de deel van het probleem)
- die 3 fasige energiemeter moet enkel aangesloten worden op 1 fase (hoofdfase) en fase 2 als neutraal.(was ook niet zo bij mij)

Dan meldde huawei dat ik alles moest verplaatsen in de elektriciteitskast op 1 fase (enkel op fase 1) maar dat klopte niet! De energiemeter is in staat om alles op mijn 3 fasen te lezen en mijn batterij en zonnepanelen aan te spreken als dat nodig is. Ik zit nu al enkele dagen op 0 verbruik van het net zoals het zou moeten zijn.

Bedankt voor alle hulp.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 21589
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door janus »

Bedankt voor de terugkoppeling en fijn dat het probleem is opgelost.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
caravia_asterix
lid
Berichten: 70
Lid geworden op: 25 aug 2017, 19:36
Installatie Land: België

Re: Probleem met 3 fasennet en thuisbatterij

Bericht door caravia_asterix »

schokga schreef: 21 mei 2023, 19:13
soundsystem schreef: 21 mei 2023, 18:56
schokga schreef: 21 mei 2023, 16:27 ofwel een 3 fasige omvormer installeren maar dat is geen optie omdat ik thuis met 230 zit en niet met 400.
Een 3 fasig net is meestal 3x400V+N, tenzij je nog een oud 3x230V net hebt.

Maar jouw situatie is geen enkel probleem, zoals Janus al heeft vermeld.
Bij ons is het inderdaad een oud 3x230v net en er ligt in de straat geen 3x400 aangelegd.
dat 3 x 230 V zonder nulgeleider is niet zo uitzonderlijk
ook bij ons is dat het geval.
geeft inderdaad problemen, alleen al om bvb een laadpaal "deftig" te kunnen aansluiten.
En omvormers en batterijen , is van 't zelfde
28 BenQ Sunforte 335 Wp, 9,38 kWp, 2 omvormers Goodwe GW3000D-NS + 1 GW1000-NS. Helling 40°, azimuth 65° . regio Grimbergen
Plaats reactie

Terug naar “Batterij opslagsystemen”