Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Hier kan u een beschrijving geven van uw installatie, met alle informatie & foto's die u wenst (panelen, omvormer, oriëntatie, wanneer geïnstalleerd, installateur, foto's, etc etc), evenals updates over de installatie (opbrengst, onderhoud, mijlpalen, etc).
Zie onze Wiki pagina
Plaats reactie
Gebruikersavatar
SBF
Senior lid
Berichten: 311
Lid geworden op: 28 jun 2013, 14:29
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door SBF »

Zijn er hier nog die vinden dat de getoonde y-as juist is ?
Nee, er is duidelijk iets verkeerd
Afbeelding
Yet another tool to read power production of SMA® solar/battery inverters
GitHub @SBFspot
Gebruikersavatar
Raf_V
lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 22 nov 2022, 11:58
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door Raf_V »

De y-as van de eerte grafiek is afgerond op 0,1. Indien je hetzelfde zou doen met de grafiek die ik postte (deze met 3 cijfers na de komma op de y-as), dan krijg je ook soms rare resultaten. In mijn geval zou dit zijn voor de grafiem met 3 cijfers na de komma:

0,0 / 0,0 / 0,1 / 0,1 / 0,1 / 0,2 / 0,2 / 0,2/ 0,3 / 0,3 / 0,4

Je kan dit vermijden door meer cijfers na de komma te tonen of een vaste verdeling voor de y-as te definiëren. Ik doe dit liever niet omdat je dan vaak met een onduidelijk, kleine grafiek zit.

Wat wel onduidelijk kan zijn is de "now" as bij staafgrafieken. De prijs veranderd elk uur maar de now as is live. Als je de prijs afleest kort voor het begin van het volgende uur dan staat die now volledig op de balk van het volgende uur en lijkt dat de grafiek niet juist getekend is. Dit is een gekend probleem / bug.
Gebruikersavatar
EiDirk
lid
Berichten: 99
Lid geworden op: 11 sep 2021, 17:49
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door EiDirk »

EiDirk schreef: 23 jan 2023, 18:50 Ik heb op een RBpi4 ook home assistant draaien, maar bijlange niet zo uitgebreid zoals sommige hierboven.

Nu zou ik graag op het dashboard mijn hoogste kwartierpiek zien.
Deze kan uit de Homewizard P1 meter gehaald worden, samen met een timestamp.
http://'IPadres'/api/v1/data

Hier komt dan een mooi JSON formaat uit. Het is me enkel nog een raadsel hoe ik deze kan vertalen naar een sensor in HA die ook om de zoveel tijd 'refresht'.

"montly_power_peak_w": 2511,
"montly_power_peak_timestamp": 230115093000,


Iemand een idee?
Ik ben al zover dat ik het vermogen en de tijd eruit heb gekregen. Enkel het formaat van de tijd is nog niet netjes 2023-01-24 10:00:00.
Nog wat zoeken.
2023-01-26 12_46_52-Window.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
EiDirk
lid
Berichten: 99
Lid geworden op: 11 sep 2021, 17:49
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door EiDirk »

Toch iets eruit gekregen dat leesbaar is ;-)

2023-01-26 16_04_42-Window.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 962
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door lennie »

EiDirk schreef: 26 jan 2023, 16:03 Toch iets eruit gekregen dat leesbaar is ;-)
Interessant! Wil je je code hiervoor delen? Ik heb er ook wel interesse in!
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
EiDirk
lid
Berichten: 99
Lid geworden op: 11 sep 2021, 17:49
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door EiDirk »

lennie schreef: 27 jan 2023, 09:02
EiDirk schreef: 26 jan 2023, 16:03 Toch iets eruit gekregen dat leesbaar is ;-)
Interessant! Wil je je code hiervoor delen? Ik heb er ook wel interesse in!
Tuurlijk.
Als je een homewizard P1 meter hebt moet je zijn IP adres weten.
Door naar volgend IP-adres te surfen krijg je een JSON lijst met alles beschikbare datavelden.
Echter als je 'telegram' gebruikt ipv 'data' in het webadres zie je ook de waarde van vorige maand. (Deze wil ik er ook nog uithalen).

Code: Selecteer alles

http://192.168.x.x/api/v1/data
Vervolgens in sensor.yaml

Code: Selecteer alles

  - platform: rest
    name: Piekvermogen_Watt
    unit_of_measurement: 'W'
    resource: http://192.168.x.x/api/v1/data
    scan_interval: 15
    authentication: basic
    value_template: "{{ value_json['montly_power_peak_w'] }}"
  
  - platform: rest
    name: Piekvermogen_datum
    resource: http://192.168.x.x/api/v1/data
    scan_interval: 15
    authentication: basic
    value_template: "{{ value_json['montly_power_peak_timestamp'] }}"
    
  - platform: template
    sensors:
        piekvermogen_datum_leesbaar:
            friendly_name: "Piekvermogen_datum_leesbaar"
            value_template: "{{ strptime(states('sensor.Piekvermogen_datum'),'%y%m%d%H%M%S').strftime('%d %b 20%y - %Hu%M') }}"
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 962
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door lennie »

Ah, je hebt een homewizzard. Sorry... ik gebruik een P1 naar USB kabeltje rechtstreeks op m'n Home Assistant device aangesloten.
Moet ik nog even verder zoeken...
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
EiDirk
lid
Berichten: 99
Lid geworden op: 11 sep 2021, 17:49
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door EiDirk »

lennie schreef: 27 jan 2023, 13:31 Ah, je hebt een homewizzard. Sorry... ik gebruik een P1 naar USB kabeltje rechtstreeks op m'n Home Assistant device aangesloten.
Moet ik nog even verder zoeken...
Dan moet je zoeken naar DSMR (Dutch Smart Meter Requirements).

https://www.home-assistant.io/integrations/dsmr/
Gebruikersavatar
EiDirk
lid
Berichten: 99
Lid geworden op: 11 sep 2021, 17:49
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door EiDirk »

Ondertussen al zover gekomen dat het telegram leesbaar is voor homewizard P1. (http://192.168.x.x/api/v1/telegram)
Ik kan iedere code uitlezen, enkel niet degene die ik wil, en dat zijn meerdere codes achter elkaar.

Code: Selecteer alles

/FLU5\xxxxxxx_A

0-0:96.1.4(xxxxx)
0-0:96.1.1(xxxxxxx)
0-0:1.0.0(230129211207W)
1-0:1.8.1(001892.840*kWh)
1-0:1.8.2(002551.336*kWh)
1-0:2.8.1(005085.615*kWh)
1-0:2.8.2(002037.365*kWh)
0-0:96.14.0(0002)
1-0:1.4.0(00.417*kW)
1-0:1.6.0(230127074500W)(02.777*kW)
0-0:98.1.0(1)(1-0:1.6.0)(1-0:1.6.0)(230101000000W)(221231154500W)(03.713*kW)
1-0:1.7.0(00.566*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:21.7.0(00.566*kW)
1-0:22.7.0(00.000*kW)
1-0:32.7.0(236.3*V)
1-0:31.7.0(003.90*A)
0-0:96.3.10(1)
0-0:17.0.0(999.9*kW)
1-0:31.4.0(999*A)
0-0:96.13.0()
0-1:24.1.0(003)
0-1:96.1.1(37464C4F32313230313038393938)
0-1:24.4.0(1)
0-1:24.2.3(230129211002W)(04212.068*m3)
!55B9
Als ik de code '0-0:98.1.0' uitlees, laat HA '1' zien, zoals de code aangeeft.

Vervolgens staat er 2x '(1-0:1.6.0)', --> Datum 'meter uitgelezen' vorige maandpiek en datum 'vorige maandpiek', maar die codes zijn hetzelfde als de code als die daarboven.

Tot hier ben ik geraakt in sensor.yaml om te zien wat HA weergeeft. Veel trial and error met een andere code.

Code: Selecteer alles

  - platform: rest
    authentication: basic
    scan_interval: 15
    resource: http://192.168.5.4/api/v1/telegram
    name: "piekvermogen_vorige_maand"
    unique_id: pierkvermogen_vorige_maand
    state_class: measurement
    value_template: "{{ (value|regex_findall_index('1\\-0\\:1\\.6\\.0\\([0-9.]*')).split('(',1)[-1].strip() }}"
HA geeft dan dit.
Schermafbeelding 2023-01-29 212147.jpg
De volgorde van de getallen kloppen.... Maar dit is niet de maandpiek van vorige maand. (03.713*kW)

Als iemand suggesties heeft...
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 962
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Mijn ervaring met home assistant voor energy management

Bericht door lennie »

EiDirk schreef: 27 jan 2023, 13:48 Dan moet je zoeken naar DSMR (Dutch Smart Meter Requirements).
https://www.home-assistant.io/integrations/dsmr/
Ik lees mijn DM reeds uit met die DSMR Slimme Meter integratie. Echter, deze leest -voor zover ik begrepen heb- de piek registers nog niet uit.

Er is ook een DSMR Reader integratie, maar die leest dan weer de MQTT data van een aparte DSMR Reader applicatie uit. Deze zou die register wel al uitlezen, maar die aparte DSMR Reader applicatie kan ik op dit ogenblik nog niet eenvoudig installeren.

Ik zal dus nog even moeten wachten tot de DSMR Slimme Meter integratie aangepast wordt.

Of ik moet deze piste volgen (https://nathan.gs/2022/11/27/flanders-c ... assistant/) om zelf de pieken te laten berekenen, maar ik ga er van uit dat een update van de DSMR Slimme Meter integratie niet zo lang op zich zal laten wachten.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Plaats reactie

Terug naar “Mijn installatie”