(NIBE) warmtepomp temperatuur instellen

Vertel alles over uw warmtepomp installatie.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
XAVDEMOOR
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 sep 2022, 13:55
Installatie Land: België

(NIBE) warmtepomp temperatuur instellen

Bericht door XAVDEMOOR »

In ons gerenoveerd huis hebben we net een (NIBE) lucht-water warmtepomp geinstalleerd. Installatie is OK maar nu moet ik de temperatuur van vloerverwarming en water nog instellen. Op welke niveaus moeten deze staan ? 

PS. iemand toevallig ervaring met NIBE toestellen Groeten

Xavier
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 20783
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: (NIBE) warmtepomp temperatuur instellen

Bericht door janus »

Normaal doet de installateur dat toch?
Dit is zo specifiek dat je ook niet zomaar even kan zeggen hoe dat moet.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
LvA
Master lid
Berichten: 1112
Lid geworden op: 29 dec 2019, 11:32
Installatie Land: België

Re: (NIBE) warmtepomp temperatuur instellen

Bericht door LvA »

Bij een grondige renovatie heb je normaal een architect en een EPB verslaggever geraadpleegd. Deze hebben dan alle nodige gegevens doorgegeven aan uw installateur die een studiebureau gevraagd heeft om de vloerverwarming en de warmtepomp (verwarmingsconcept) te dimensioneren. Deze studie vermeld ook de water t° instelling van uw stooklijn in functie van de buiten t°.

Dus op uw moduleerbare NIBE warmtepomp stelt u of uw installateur best geen vaste t° in, maar zal je een stooklijn moeten instellen. Als je toch een vaste t° instelt (altijd mogelijk), zal je warmtepomp tot jouw ontevredenheid heel veel verbruiken (30% en meer dan jouw verwachtingen), oncomfortabel warmteafgifte geven bij bepaalde buiten t° bereiken en rapper slijten door veelvuldig pendelen (= meer aan- en uit cycli) en niet genoeg verwarmingsvermogen ter beschikking stellen bij buiten t°n vanaf -5°C.

Praktisch:
Een indicatie voor de stooklijninstelling zal de hartafstand van de vloerverwarmingsbuizen onder uw vloer zijn. Normaal om bij Zeer Lage t° Verwarming (ZLTV) specifiek voor Warmtepompen (stooklijn van 25°C tot 34°C) te kunnen werken, zal deze hartafstand minder dan 10 cm bedragen. Bij een vloerverwarming gedimensioneerd voor Lage t° Verwarming (LTV) of meestal geconcipieerd voor gascondensatieketels (stooklijn van 32°C tot 40°C) werd deze hartafstand bepaald op 15 cm of meer.

Dus uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, want alles hangt af van uw EPB-resultaten en van de juiste planning van uw vloerverwarming. Als je vloerverwarming voor LTV (hardafstand >15 cm en dus stooklijn van 32°C tot 40°C) werd geconcipieerd, zal uw WP makkelijk 15% tot 20% meer verbruiken dan als uw vloerverwarming werd geconcipieerd voor ZLTV (hardafstand <10 cm en dus stooklijn van 26°C tot 34°C) specifiek voor warmtepompen. Bovendien moet uw installateur uw vloerverwarming hydraulisch inregelen. Dit zijn de kraantjes van ieder vloerverwarmingscircuit juist inregelen zodat het verwarmingswatervolume tot dezelfde t° afkoelt voor ieder circuit van uw vloerverwarming (ieder circuit heeft niet dezelfde lengte en dus moet het doorstroomvolume worden aangepast). Ook de gegevens voor deze instelling staan normaal vermeld in het rapport van het studiebureau verwarming dat werd gecontacteerd door uw installateur.
Plaats reactie

Terug naar “Mijn installatie”