JulusCesar schreef: ↑03 aug 2022, 16:38
Ondertussen alles geïnstalleerd en een paar weken in werking.
Een Tesy anti Kalk boiler 800/1600 watt 50 l met de bChain SmartHome sturing.
Totale investering een kleine 400 euro; overdruk water loopt netjes in de regenput

Voor zij die meer produceren (ik heb maar 4Kwpiek ZW en veel eigen verbruik airco warm/koud) die kunnen in de doe het zelf al een boiler kopen voor 120 euro; wel dan 1200watt of zelfs 1500 watt
Bij mij staat hij nu op 800 watt in de zomer en neemt de aanloop curve van de zonneopbrengst voor zijn rekening.
Dacht aanvankelijk in de zomer op 1600 watt te zetten maar dan kan ik geen machine(s) (droger, was, airco ...) terzelfder tijd aanleggen tijdens de piekproductie.
Blijkbaar sla ik een goeie 2Kwh op per dag; vermoedelijk in de winter mogelijks meer naar 3 Kwh
Afgaande op de grafieken op mijn homewizard, mijn fluvius....denk ik dat het zal lukken om dit 200 dagen per jaar op te laden.
Voor de rekenaars(zucht); zelf reken ik 50 cent opbrengst per dag. Dus 100 euro per jaar....je kan dit met een goedkope boiler dus terug betalen na 3 jaar. Ik schat de bedrijfsduur op 10 jaar in.
En ja er zijn efficiënter manieren om warmwater te maken uit elektriciteit maar ik heb deze nog niet in/uit schakelbaar gevonden. Een wpboiler is in de winter mogelijks minder efficiënt (dan gaat de weerstand ook aan) dan naverwarmen met een gasgeiser ? In de winter komt den elektriek ook van gas. Je kan natuurlijk ook een zonneboiler plaatsen als je daar plaats voor hebt....maar éénmaal het vat hiervan warm heb je daarvan geen elektriciteit die je voor andere dingen kan gebruiken ?
Ik ga de installatie nu comfort afwerken met Caleffi 2620 Thermostatic diverter valve for solar thermal systems. Die ga ik plaatsen na mijn boiler en voor mijn gasgeiser. Zodoende kan ik als de boiler 'leeg' is of onvoldoende voorverwarmd dit automatisch laten stromen naar de gasgeiser. Extra bescherming gasgeiser regeling boven de 65 graden. Na een beetje zoeken 100euro extra.
Je kan dit natuurlijk ook met een driewegkraantje manueel doen; heb het geduld niet om dit een jaartje zo uit te testen.
Op dit moment ligt de gasgeiser af en loopt het voorverwarmde water door het verwarmingslichaam van de geiser...wat m.i. niet ideaal is.
Samengevat ik heb een "natte warme batterij "

van 2.5 kwh voor 500 euro. Gasverbruik in de zomer 0.
Achteraf gezien had ik mssch toch beter een 80 liter genomen, boiler lijkt goed geïsoleerd en zo zou ik een sombere zonloze dag wel kunnen overbruggen. Ik nam een 50 liter omwille van goed doorverwarmen tegen de legionella.
Verder is het natuurlijk wachten op een echte regeling die de zonne(overstroom) via de digitale meter helemaal modulair kan afsplitsen naar een stekker en dit zonder extra installatie van spoelmetingen...zo zou ik dan ook bv 500 watt kunnen sturen naar de boiler. Mogelijks krijgt de weerstand dan wel niet zo warm maar in de aanloop verwarming lijkt me dit niet zo belangrijk.
Eénmaal we zo ver zijn zal wrssch ook de sturing van de echte batterijen goedkoper zijn. Ze werken nu m;i. telkens met een eigen extra meting/sturing die ongeveer 500 euro kost. Maar eigenlijk zou je dit kunnen doen met de digitale meter zelf.
Of hoe het stug willen vasthouden aan de terugdraaiende meter (saldering) ook hier mogelijks evolutie in de weg staat.
Alle opbouwende opmerkingen welkom.
Ik zou nu graag een tweede verbruiker (kleine accumulatie verwarmertje ?) aansluiten.
Iemand een idee hoe ik dit doe als secundair (slave) aan de boiler ? Of zou een tweede smartplug iets hoger ingesteld al voldoende zijn ? of werken met een stroom begrenzer die de stroom dan stuurt naar het kacheltje als de boiler warm is ?
Dit bestaat blijkbaar als inbouwzekering.
We kunnen dus nog verder werken zonder lithium