verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Nu het belang aan batterij opslagsystemen, met de komst van nieuw tarieven, aan belang toeneemt, een aparte rubriek voor batterijsystemen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Perslek
Donateur
Donateur
Berichten: 238
Lid geworden op: 31 dec 2020, 10:02
Installatie Land: België

verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door Perslek »

Mijn installateur plaatste verleden jaar mijn zonnepanelen-installatie, op de volgende manier zoals figuur in bijlage.
Als mijn omvormer stroom levert naar mijn installatie, dan werkt mijn 300mA verliesstroomschakelaar toch niet...
En als ik off grid zou gaan, dan toch ook niet.
Die moet toch boven mijn 63A remautomaat staan.

Wat is jullie mening.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Luc6580
Senior lid
Berichten: 433
Lid geworden op: 17 mei 2013, 10:49
Installatie Land: België
Locatie: Gijzegem (Aalst)

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door Luc6580 »

Dit lijkt mij correct.
Bij het "off grid" gaan creeer je een "zwevend" net en daar gelden waarschijnlijk andere "veiligheidsmaatregelen".
Gebruikersavatar
dyckie
Master lid
Berichten: 539
Lid geworden op: 21 okt 2017, 15:09
Installatie Land: België
Locatie: Spalbeek

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door dyckie »

U differentieel staat goed en deze gaat bij verlies nog altijd werken. Als je off-grid gaat wordt het een ander verhaal en moet u differentieel verplaatst worden.
Gebruikersavatar
Perslek
Donateur
Donateur
Berichten: 238
Lid geworden op: 31 dec 2020, 10:02
Installatie Land: België

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door Perslek »

De stroom die geleverd wordt door mijn omvormer gaat niet door de verliestroomschakelaar, dus hoe kan die werken?
Gebruikersavatar
dyckie
Master lid
Berichten: 539
Lid geworden op: 21 okt 2017, 15:09
Installatie Land: België
Locatie: Spalbeek

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door dyckie »

Bij iedereen die zonnepanelen heeft staat het zo dus gaat gij nu beweren dat het bij Iedereen fout is.
Gebruikersavatar
Luc6580
Senior lid
Berichten: 433
Lid geworden op: 17 mei 2013, 10:49
Installatie Land: België
Locatie: Gijzegem (Aalst)

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door Luc6580 »

Perslek schreef: 08 mei 2022, 11:08 De stroom die geleverd wordt door mijn omvormer gaat niet door de verliestroomschakelaar, dus hoe kan die werken?
Wanneer er een verschilstroom zou optreden binnenin de omvormer, dan schakelt hij zichzelf uit, die hebben een beveiliging daarvoor.
Moest dit om een of andere reden niet gebeuren,dan loopt die verschilstroom door de diff naar het net en zal deze uitschakelen.De verschilstroom kan niet naar een verbruiker daar er bij een verbruiker (die in orde is), geen verschilstroom kan zijn.
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 17678
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door janus »

Test het even uit als het niet vertrouwd
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 362
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door pluxy »

Bij de sma storage moet je op de nooduitgang zelf een automaat en diff voorzien extern.
Pv1: 2340wp, 13 Photovoltech 180wp - Sma Sb2, -14graden Z ,
Pv2: 2400 wp, 10 Henghi 240wp - Sma Sb2, -48graden Z,
Pv3: In progress
Zb: Solarfocus met Okofen Buffervat 800Ltr
TB: BYD HVM 11kw - Sma Storage 5
Gebruikersavatar
Perslek
Donateur
Donateur
Berichten: 238
Lid geworden op: 31 dec 2020, 10:02
Installatie Land: België

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door Perslek »

30 en 300mA verliesstroomschakelaars werken als ik online ben met het net. Off line nog niet getest.
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 17678
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door janus »

Hoe ga je off line dan?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
Perslek
Donateur
Donateur
Berichten: 238
Lid geworden op: 31 dec 2020, 10:02
Installatie Land: België

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door Perslek »

janus schreef: 09 mei 2022, 14:19 Hoe ga je off line dan?
Dat heb ik in een ander deel van het forum geplaatst.
Gebruikersavatar
palombian
Senior lid
Berichten: 187
Lid geworden op: 20 nov 2021, 10:49
Installatie Land: België

Re: verliesstroomschakelaar verkeerd aangesloten

Bericht door palombian »

pluxy schreef: 08 mei 2022, 18:51 Bij de sma storage moet je op de nooduitgang zelf een automaat en diff voorzien extern.
In de Huawei Backup box zitten die al in (max 16A maar veel meer kan de batterij toch niet leveren).
Plus enkele relais die schakelen tussen on en off grid.
Ook wordt de modus van de omvormer automatisch omgeschakeld via een ingangssignaal (blijkbaar kan dit niet geconfigureerd worden zonder dat een Backup box is aangesloten).

Het aantrekkelijke van de hack van @perslek is dat de hele thuisinstallatie off grid gaat, maar als je het op die manier veilig wil maken - als dat sowieso mogelijk is - heb je waarschijnlijk een veel ingewikkeldere en duurdere schakeling nodig.
3080 Wp 210° 40°helling, batterij 4,25 kWh
Plaats reactie

Terug naar “Batterij opslagsystemen”