Kernenergie of CO2 uitstoot: de pest of de cholera?

Voor vragen en opmerkingen over de Zonstraal VZW
Kijk hier voor nieuws over de ZonstraalVZW !!!
Afbeelding
Plaats reactie
Gebruikersavatar
m2ts
Master lid
Berichten: 625
Lid geworden op: 21 mei 2013, 17:37
Installatie Land: België

Re: Kernenergie of CO2 uitstoot: de pest of de cholera?

Bericht door m2ts »

De Standaard met een opinie van Joannes Laveyne (Onderzoeker aan het Elektrisch Energie­laboratorium van Universiteit Gent en lid van denktank Eleni): "In een echt vrije markt maakt kernenergie geen kans".
  • Nederland: van de beloofde 5 miljard euro ondersteuning voorziet ze maar 500 miljoen in haar budget. De rest moet een volgende regering maar zien te vinden.
  • Het Franse Rekenhof waarschuwt dat EDF, het door schulden overladen Franse staats­bedrijf dat de kerncentrales uitbaat, niet in staat is zijn productiepark te moderniseren, laat staat nieuwe reactoren te bouwen.
  • Vooral het project op het Finse eiland Olkiluoto ligt gevoelig: de Finnen ­bedongen van EDF een vaste prijs van 3 miljard euro voor de bouw van een nieuwe reactor, maar de kostprijs is intussen opgelopen tot bijna het viervoudige, allemaal ten laste van EDF. De Franse belastingbetaler subsidieert de facto de Finse kernenergie.
  • De Britten, ontdaan van hun Brusselse ketenen, tuigen momenteel een systeem op waarin de Britse consument al vanaf de eerste spadesteek de bouw van een nieuwe kerncentrale zal betalen, via een heffing in de elektriciteitsfactuur.
  • Obstakels nieuwbouw kernenergie: grote financiële risico, lange afschrijvingsperiode.
  • De kostprijs van elektriciteit uit een kerncentrale bestaat vooral uit vaste kosten, zoals afschrijvingen, personeel en beveiliging. Die blijven doorlopen, ook al produceert de centrale amper energie, bv. bij goedkopere hernieuwbare energie.
  • Kernenergie is ontegensprekelijk een grootschalige bron van weersonafhankelijke, CO2-arme energie die een significante bijdrage aan de Europese klimaatdoelstellingen kan leveren. Ze is technisch ook perfect combineerbaar met hernieuwbare energie. Maar de vrije markt verkiest investeringen met korte omlooptijd.
Meer details staan in het opinieartikel zelf.

Merk op dat in een echt vrije markt gascentrales ook geen kans maken, vandaar het CRM-mechanisme.
PV: 4410 Wp;40°;23° helling. Ecopower.
Gebruikersavatar
Passiefzonnen
Senior lid
Berichten: 238
Lid geworden op: 19 mei 2013, 13:39
Installatie Land: Maak keuze

Re: Kernenergie of CO2 uitstoot: de pest of de cholera?

Bericht door Passiefzonnen »

https://www.standaard.be/cnt/dmf20220106_97713369
=> m2ts
"De kostprijs van elektriciteit uit een kerncentrale bestaat vooral uit vaste kosten, zoals afschrijvingen, personeel en beveiliging. Die blijven doorlopen, ook al produceert de centrale amper energie, bv. bij goedkopere hernieuwbare energie."

Dit is ook een reden waarom investeringen in kernenergie de investeringen in hernieuwbare energie zal afremmen. Om te renderen moeten ze garanties krijgen om te draaien. Men zal dan eerder de windmolens stil leggen dan de kernreactor, is technisch ook veel eenvoudiger...

Ook interessant in Knack:
https://www.knack.be/nieuws/planet-eart ... 18663.html
Of hoe "eenvoudig" de energietransitie kan zijn...
Lid Zonstraal nr. 83.
32 Bisol BMU -2-233 Wp
Omvormer SMA Tripower 8000TL-10.
Gebruikersavatar
Maarten0
Senior lid
Berichten: 207
Lid geworden op: 31 jan 2018, 18:09
Installatie Land: België

Re: Kernenergie of CO2 uitstoot: de pest of de cholera?

Bericht door Maarten0 »

m2ts schreef: 07 jan 2022, 12:20 Merk op dat in een echt vrije markt gascentrales ook geen kans maken, vandaar het CRM-mechanisme.
En geen windmolens, zonnepanelen, kolencentrales, waterkracht,...

Geen enkele nieuwbouw van eender welke productiemethode is op dit moment rendabel zonder subsidies of kortingen onder welke vorm dan ook.
In NL en DK loopt men te koop over "subsidievrije windparken op zee", maar dat klopt alleen omdat ze de dure aansluiting op het hoogspanningsnet niet moeten betalen.

Als de elektriciteitsprijs langere tijd op het huidige niveau blijft, kan dit allemaal veranderen, maar de elektriciteitsprijs van het voorbije decennium was te laag om eender welke nieuwbouw van grote productie-eenheden op zich rendabel te maken.
Plaats reactie

Terug naar “Zonstraal VZW”