Home Assistant

Kijk hier voor datalog programma's en handleidingen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Home Assistant

Bericht door lennie »

Ik start hier maar een draadje over Home Assistant.

Nadat mijn Smappee van de eerste generatie de geest gegeven heeft (hij werkt op zich nog, maar kan niet meer connecten met het netwerk) ben ik voornamelijk op zoek naar een manier om mijn energie huishouding inzichtelijk in kaart te brengen.

Ik heb echter wat vragen voor de Home Assistant specialisten onder de zonstraal gebruikers.

Ik heb inmiddels Home Assistant draaiende op mijn Synology NAS. Aangezien deze toch 24/7 aan staat leek mij dit een beter alternatief dan nogmaals een RPi bij aan te schaffen. Of zijn er grote nadelen aan het draaien van Home Assistant in een Docker container op een Synology tov het gebruik van een RPi?

Enerzijds zou ik de gegevens uit mijn digitale meter willen uitlezen. Hiervoor dacht ik de HomeWizard WiFi P1 meter aan te schaffen. Ik dacht dat deze eenvoudig te integreren viel in Home Assistant, maar na installatie van Home Assistant kan ik hier niet meteen een integratie voor vinden? Op zich had ik liever een P1 toestel dat via UTP kan verbinden met mijn netwerk. Dus als jullie een beter alternatief hebben voor die HomeWizard hoor ik het graag.

Anderzijds ben ik op zoek naar een methode om de data uit mijn SMA SunnyBoy TL21 met webconnect in te lezen in HomeWizard. Ik zie dat er een SMA integratie is voor HomeWizard, maar ik ben er ondertussen achter dat deze integratie blijkbaar niet werkt met de oudere SMA toestellen die geen http connecties ondersteunen, maar dat dit eventueel wel via het modbus protocol zou kunnen. Maar hoe zet ik zoiets op op Home Assistant?
Ik kan nog meegeven dat ik een tijd geleden SBFspot draaiende heb gekregen via een Docker container op mijn Synology die dus er wel in slaagt om de PV-data uit te lezen. Maar het is natuurlijk een extra container die op de Synology moet draaien dus als ik dat kan vermijden doe ik dat graag.

Is er iemand die me hiermee op weg kan helpen?
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 16563
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Home Assistant

Bericht door janus »

Even verplaatst naar een geschikter onderwerp.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door lennie »

Weinig animo voor Home Assistant hier blijkbaar.

Ondertussen ben ik er in geslaagd om TCP te activeren op m'n Sunny Boy TL21. Dat was een hele lijdensweg met Sunny Explorer (nooit eerder gebruikt aangezien er geen Mac versie voor bestaat) die verwacht dat je bij je eerste aanmelding het wachtwoord van de installateur wijzigt maar dan vervolgens het gewijzigde wachtwoord niet aanvaard en de nodige instellingen op niet toegankelijk laat staan. Na veel trial en error uiteindelijk toch gelukt...

Daarnaast ben ik er ook al in geslaagd om de eerste data uit de omvormer in Home Assistant zichtbaar te krijgen.
Maar ik loop wel nog tegen een paar problemen aan:
-als de omvormer niet produceert worden er een aantal sensorwaarden (serieus) negatief ipv gewoon 0. Dat trekt uiteraard de hele logging uit de context.
-hoe krijg ik de gegevens uit de omvormer gekoppeld aan het Energy Management van Home Assistant. Welke "sensor" van de omvormer moet ik hier koppelen aan de "Solar productien engergy (in kWh)" van Home Assistant.

Is er hier iemand die al een werkende oplossing voor gevonden heeft? Op de Home Assistant heb ik wel oplossingen gevonden die ofwel een oplossing bieden voor de negatieve waarden, maar dan geen sensor bieden die ik kan koppelen aan het Energy Management, ofwel oplossingen waarbij ik wel een sensor heb die ik kan koppelen aan het Energy Management maar dan met negatieve productiecijfers tijdens de nacht.

Iemand die een werkende oplossing heeft?
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
mabo
Senior lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 28 jul 2015, 18:06
Installatie Land: Maak keuze

Re: Home Assistant

Bericht door mabo »

Voor de Homewizard P1 meter bestaat er een custom component om die te integreren.
https://github.com/DCSBL/ha-homewizard-energy

Ik heb die draaien, en dat werkt perfect, ik heb het nu ook gekoppeld aan de nieuwe Energy integratie, waardoor je statistieken ivm dag/week/maand/jaar kan zien.
HA-Energy.png
Ik heb ook een custom component om mijn Sunnyboy uit te lezen, dat werkt ook goed, maar ik kan voorlopig die resultaten niet bij in die nieuwe Energy component krijgen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door lennie »

Bedankt voor de reactie... Welke Sunnyboy heb je? Want daar zit nogal verschil op om te bepalen hoe je de data kan gaan uitlezen. De SMA integratie die in HA zit werkt alleszins enkel op de recentere modellen waar je een http connectie met de omvormer kan maken. Mijn SB 4000 TL-21 met webconnect/speedwire module ondersteunt die http connecties nog niet, maar ik kan ondertussen wèl de Modbus registers uitlezen via TCP.

En ik ben er ondertussen ook in geslaagd om die data te integreren in het Energy Management.

De reden waarom dat vermoedelijk ook bij jou custom component niet lukt is omdat er bij de desbetreffende sensor wellicht de code "state_class: total_increasing" niet opgenomen is. Ook bij alle voorbeeld configuraties die ik in de community kon vinden ontbrak deze. Na wat dieper inlezen in de HA documentatie blijkt deze parameter nodig te zijn om HA de lange termijn statistieken te laten bijhouden. En dat is dus nodig voor de configuratie van het Energy Management.

Onderstaande code die ik toegevoegd heb aan configuration.yaml werkt voor mij voorlopig prima. Maar ik vermoed wel dat er nog heel wat finetuning aan gedaan kan worden.

Code: Selecteer alles

# Modbus
modbus: 
  - type: tcp
    host: 192.168.99.52      # ip nummer omvormer
    port: 502
    name: "sma"
    close_comm_on_error: true
    delay: 5
    timeout: 5
    sensors:
      - name: PV_Energie_Dag
        unit_of_measurement: kWh
        slave: 3
        address: 30517
        count: 4
        scale: 0.001
        state_class: total_increasing
        device_class: energy
        precision: 3
        data_type: int
      - name: PV_Energie_Totaal
        unit_of_measurement: kWh
        slave: 3
        address: 30531
        input_type: input
        device_class: energy
        count: 2
      - name: PV_Vermogen_AC_r
        unit_of_measurement: W
        slave: 3
        address: 30775
        input_type: input
        device_class: power
        count: 2

# template om de exuberante waardes uit te filteren bij modbus registers die wegvallen bij uitval omvormer

template:
    - sensor:
      - name: PV_Vermogen_AC
        unit_of_measurement: W
        device_class: power
        state: "{% if states('sensor.PV_Vermogen_AC_r') is not none %}
                   {% if states('sensor.PV_Vermogen_AC_r') | int < 0 %}
                      {{ 0 }}
                   {% else %}
                      {{ states('sensor.PV_Vermogen_AC_r') | int }}
                   {% endif %}
                 {% else %}
                   {{ 'error' }}
                 {% endif %}"
Ik lees dus volgende gegevens uit de omvormer:
  • PV_Energie_Dag: de oplopende dagproductie in kWh. Dit is ook de sensor die je in het Energy Management kan toevoegen.
  • PV_Energie_Totaal: de totale productie van de omvormer sinds installatie in kWh.
  • PV_Vermogen_AC_r: het instant AC vermogen van de omvormer in W. Dit is een register dat bij uitval van de omvormer rare negatieve waardes oplevert.
Daarom pas ik een template toe op deze laatste sensor die die gekke waardes er uit filtert en opslaat in de sensor PV_Vermogen_AC, de oorspronkelijke sensor PV_Vermogen_AC_r gebruik ik dus verder nergens in de weergaves in HA.

Uiteraard zijn er nog veel meer registers die uitgelezen kunnen worden (tot en met de netspanning en zelfs netfrequentie), maar voorlopig heb ik hiermee voldoende. Het is overigens ongelofelijk wat er met HA allemaal op relatief eenvoudige manier uitgelezen kan worden: de status van elke HDD in m'n NAS inclusief, temperatuur, beschikbare opslagcapaciteit, ... Alle parameters van m'n APC UPS die via USB ook aan de NAS hangt en via NUT server over het netwerk uitgelezen kan worden. De streams van mijn UniFi Protect camera's, alle mogelijke parameters van m'n UniFi netwerksysteem, ... De mogelijkheden zijn ècht schier eindeloos.

Bedankt ook over de info over de Homewizard P1 meter. Ik ben er ondertussen echter achter gekomen dat ik in principe (buiten een P1->USB kabel) geen extra hardware zou nodig hebben om door middel van mijn Synology NAS in combinatie met HA de P1 poort uit te lezen. Dit zou via de DSMR integratie (https://www.home-assistant.io/integrations/dsmr/) in combinatie met wat tweaken van de Synology via SSH zonder extra hardware moeten kunnen. Ik vond deze blog over hoe dat voor mekaar te krijgen zou moeten zijn: https://erikdevries.com/posts/home-assi ... nology-nas

Maar dat heb ik dus nog niet kunnen testen aangezien ik nog geen P1-->USB kabel heb. Die heb ik daarstraks besteld via SOS Solutions (https://www.sossolutions.nl/slimme-meter-kabel).

Ik hou jullie op de hoogte van mijn verdere vorderingen.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door lennie »

Enkele schermafbeeldingen van wat ik tot nu toe heb kunnen realiseren:
Schermafbeelding 2021-10-13 om 23.55.29.png
Schermafbeelding 2021-10-13 om 23.56.28.png
Schermafbeelding 2021-10-13 om 23.56.42.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
bartgo
Master lid
Berichten: 869
Lid geworden op: 28 dec 2013, 12:00
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door bartgo »

Super dat je het klaar hebt gekregen met de templates om de waarde van SMA instant power niet onder nul te laten gaan. Ik heb 't zelf ook zo gedaan, maar heb de code gewoon ergens copy/paste gedaan :) Verder ken ik er niet zo heel veel van.

Maar ga je dan deze parameter state_class: total_increasing bij de template zetten of toch bij de modbus sensoren?

En op de grafiek ben ik benieuwd wat de stippellijn aanduidt.

Ik gebruik zelf ook DSMR-reader, zelfs met een Aliexpress kabeltje van P1 naar usb. Daarna wijs je de usb-poort van synology of van je server toe aan de juiste virtuele machine.
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door lennie »

bartgo schreef: 14 okt 2021, 13:07 Super dat je het klaar hebt gekregen met de templates om de waarde van SMA instant power niet onder nul te laten gaan. Ik heb 't zelf ook zo gedaan, maar heb de code gewoon ergens copy/paste gedaan :) Verder ken ik er niet zo heel veel van.
Ik heb het ook niet allemaal zelf verzonnen hoor, maar ik heb wat moeten schaven aan de code totdat het werkte. Vooral voor de integratie in het energy management heb ik toch even moeten zoeken eer ik door had dat die extra parameter nodig was omdat bij de voorbeelden uit de community dit nergens zo toegepast werd.
bartgo schreef: 14 okt 2021, 13:07 Maar ga je dan deze parameter state_class: total_increasing bij de template zetten of toch bij de modbus sensoren?
De enige sensor waarbij je dit MOET bijzetten is die wat ik PV_energie_dag genoemd heb. De dagproductie teller feitelijk. Aangezien dit de enige sensor is die je nodig hebt om je pv productie actief te krijgen in het energy management.
Je kan dit bij andere sensoren ook doen als je de meet gegevens voor een langere tijd wil bewaren maar feitelijk is dat niet relevant.
En de enige sensor die ik door de template stuur is die van het instant vermogen van de omvormer aangezien dit de enige van de 3 die ik momenteel uitlees is die extreme negatieve waardes geeft als de omvormer geen productie heeft.
bartgo schreef: 14 okt 2021, 13:07 En op de grafiek ben ik benieuwd wat de stippellijn aanduidt.
Dat is de forecast van wat je panelen zouden kunnen opbrengen. Kan je aanvinken bij het toevoegen van je pv panelen aan het energy management. Dan installeer HA een extra integration (https://www.home-assistant.io/integrati ... cast_solar) die de verwachtte opbrengst voorspelt op basis van een of andere database.
bartgo schreef: 14 okt 2021, 13:07 Ik gebruik zelf ook DSMR-reader, zelfs met een Aliexpress kabeltje van P1 naar usb. Daarna wijs je de usb-poort van synology of van je server toe aan de juiste virtuele machine.
Heb je daar een alternatieve workflow voor dan wat ik hierboven gepost heb? Want gelijk jij het uitlegt lijkt het eenvoudiger dan wat ik in die blog terugvond.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
mabo
Senior lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 28 jul 2015, 18:06
Installatie Land: Maak keuze

Re: Home Assistant

Bericht door mabo »

Ik heb een oude Sunnybeam van 2007, die met USB aan mijn HA verbonden is, en met een custom component uitgelezen kan worden.
Er worden daarmee 3 sensors gemaakt
Sunnybeam-energy-today
Sunnybeam-energy-total
Sunnybeam-power
Er is geen enkele toevoeging nodig in configuration.yaml
Geen idee hoe of waar ik die state_class: total_increasing moet gaan toevoegen, waarschijnlijk moet dat in de custom component gebeuren.
Ik heb de ontwikkelaar gecontacteerd via HA forum en door een issue te loggen op de github pagina van de custom component, maar daar is geen reaktie op gekomen.

Ik zie dat je ook camera’s gekoppeld hebt, is daarvoor krachtigere hardware nodig voor HA, mijn HA draait op een O-droid xu4 bordje, ik heb daar indertijd voor gekozen omdat het iets sneller is dan een pi3 en er een betrouwbaarder geheugentype gebruikt wordt dan een SD kaartje.

Ik stuur een hoop dingen aan via een Broadlink controller, die zowel eigen broadlink spullen via wifi aanstuurt/uitleest, en ook via infrarood en RF dingen kan aansturen, en zo bvb de afstandsbediening van TV en allerlei andere media apparaten kan overnemen.
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door lennie »

mabo schreef: 14 okt 2021, 17:44 Ik heb een oude Sunnybeam van 2007, die met USB aan mijn HA verbonden is, en met een custom component uitgelezen kan worden.
Er worden daarmee 3 sensors gemaakt
Er is geen enkele toevoeging nodig in configuration.yaml
Geen idee hoe of waar ik die state_class: total_increasing moet gaan toevoegen, waarschijnlijk moet dat in de custom component gebeuren.
Ik heb de ontwikkelaar gecontacteerd via HA forum en door een issue te loggen op de github pagina van de custom component, maar daar is geen reaktie op gekomen.
Welke custom component is het? Ik wil er wel eens naar kijken... of ik het ga vinden is een andere zaak. :-)
mabo schreef: 14 okt 2021, 17:44 Ik zie dat je ook camera’s gekoppeld hebt, is daarvoor krachtigere hardware nodig voor HA, mijn HA draait op een O-droid xu4 bordje, ik heb daar indertijd voor gekozen omdat het iets sneller is dan een pi3 en er een betrouwbaarder geheugentype gebruikt wordt dan een SD kaartje.
Mijn HA draait in een Docker container op een Synology DS1517+ NAS met een quadcore Intel Atom processor op 2.4Ghz en 2Gb ram. Dus dat is ook niet meteen super power. Maar uiteindelijk zijn die camerabeelden ook maar gewoon RTSP streams die HA alleen maar moet doorgeven. Ik denk niet dat daar veel power voor nodig is. Opnamefunctionaliteit zit in de UniFi UDM Pro die tegelijk ook de functie heeft van router en netwerkcontroller.
mabo schreef: 14 okt 2021, 17:44 Ik stuur een hoop dingen aan via een Broadlink controller, die zowel eigen broadlink spullen via wifi aanstuurt/uitleest, en ook via infrarood en RF dingen kan aansturen, en zo bvb de afstandsbediening van TV en allerlei andere media apparaten kan overnemen.
Interessant! Voorlopig ben ik nog niets aan het sturen. Alleen nog maar aan het inlezen. :-)
Het vinden van een vervanging van m'n defecte Smappee als monitoring van m'n energiehuishouding is dan ook de eerste prioriteit.
En nu ik zie wat HA allemaal extra kan, denk ik wel dat ik een juiste keuze gemaakt heb.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
bartgo
Master lid
Berichten: 869
Lid geworden op: 28 dec 2013, 12:00
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door bartgo »

lennie schreef: 14 okt 2021, 16:27
bartgo schreef: 14 okt 2021, 13:07 Ik gebruik zelf ook DSMR-reader, zelfs met een Aliexpress kabeltje van P1 naar usb. Daarna wijs je de usb-poort van synology of van je server toe aan de juiste virtuele machine.
Heb je daar een alternatieve workflow voor dan wat ik hierboven gepost heb? Want gelijk jij het uitlegt lijkt het eenvoudiger dan wat ik in die blog terugvond.
Ik heb DSMR reader geïnstalleerd als een add-on op mijn Home Assistant installatie (die als supervisor systeem werkt). Staat op een Dell mini-server met ssd en wat geheugen. 11W permanent vermogen, en die blijft dus 24/24 aanstaan. Ik denk dat een Synology algauw 65W neemt. Enfin, de mijne toch :)
Gebruikersavatar
mabo
Senior lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 28 jul 2015, 18:06
Installatie Land: Maak keuze

Re: Home Assistant

Bericht door mabo »

Dit is de Sunnybeam custom component
https://github.com/dannerph/homeassistant-sunnybeam

Als je HA op een synology NAS zet, heb je dan ook de supervisor, of enkel core, en kan HA toestellen sturen/uitlezen die aan de USB poort hangen ?
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door lennie »

bartgo schreef: 14 okt 2021, 21:31 Ik heb DSMR reader geïnstalleerd als een add-on op mijn Home Assistant installatie (die als supervisor systeem werkt). Staat op een Dell mini-server met ssd en wat geheugen. 11W permanent vermogen, en die blijft dus 24/24 aanstaan. Ik denk dat een Synology algauw 65W neemt. Enfin, de mijne toch :)
Ok, dat is een iets andere situatie dan bij mij dan. Ik gebruik de Synology voor time machine backups van mijn Macs, als mediaserver, centrale foto bibliotheek, … en ‘s nachts gaat ie off-site backups maken van mijn nas naar zijn kleine broertje bij mijn ouders en vice versa. Daarom staat ie sowieso 24/7 aan. En wil ik hem ook zo veel mogelijk autonoom laten doen zonder extra hardware die op z’n eigen ook voor extra verbruik zorgt.

Het koppelen van de usb poort aan de docker container met HA is blijkbaar niet zo heel eenvoudig, maar zou doenbaar moeten zijn. Dat is een probleem om op te lossen zodra ik m’n P1-> USB kabel in huis heb. Ik hou jullie op de hoogte.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 852
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Home Assistant

Bericht door lennie »

mabo schreef: 14 okt 2021, 21:35 Dit is de Sunnybeam custom component
https://github.com/dannerph/homeassistant-sunnybeam
Ik zal er eens naar kijken of ik daar iets van snap en/of ik er iets van gemaakt krijg. ;-)
mabo schreef: 14 okt 2021, 21:35 Als je HA op een synology NAS zet, heb je dan ook de supervisor, of enkel core, en kan HA toestellen sturen/uitlezen die aan de USB poort hangen ?
Voor wat ik er van begrepen heb… Als je nas krachtig genoeg is om virtual machines te draaien (en met 2 Gb ram is dat wat nipt) kan je HA als supervisor draaien. Ik draai het echter in een docker container en dan kan het niet. Ik ken HA echter nog niet goed en weet dus niet wat ik mis. ;-) Kan je me het verschil kort uitleggen?

USB poorten “doorsluizen” naar een docker container kan via een omweg. Zie de link naar de blog die ik hierboven eerder gepost heb. Maar dat moet ik nog implementeren zodra ik m’n P1 -> USB kabel binnen heb.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°
Gebruikersavatar
mabo
Senior lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 28 jul 2015, 18:06
Installatie Land: Maak keuze

Re: Home Assistant

Bericht door mabo »

Supervisor zorgt ervoor dat je HA up to date blijft, en je kan via supervisor ook een aantal add-ons installeren, en up to date houden.
Custom components moet je nog wel zelf installeren door ze te copiëren naar config/custom_components, of automatisch via de hacs component.
HA-supervisor.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie

Terug naar “Data logging programma's en handleidingen”