3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Plaatst hier uw vragen en opmerkingen over omvormers
Plaats reactie
Gebruikersavatar
johanspijker
junior lid
Berichten: 14
Lid geworden op: 30 aug 2018, 11:43
Installatie Land: België

3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door johanspijker » 31 aug 2018, 00:17

Ik woon een heel eind weg van de openbare weg, er zit een luchtleiding van wel 1 km tussen, we merken veel spanningsschommelingen. Dit zien we bv omdat de verlichting dimt als we bv de kookplaat inschakelen.
Het net is 3 x 220 V (zonder N)
Nu overweeg ik een pv installatie te plaatsen met 24 panelen van 340 watt, een installateur raadde af om bv een solaredge se6k te gebruiken, omdat het zou kunnen dat deze geen stroom zal willen terugsturen op de lijn. In de solaredge kan je niet voldoende software aanpassingen doen. Hij raadde 3 x sma monofase aan, en deze zelf in driehoek te plaatsen, in deze zou meer in te stellen zijn, en daarmee zou het wel werken.
Kan mij iemand uitleggen wat het probleem zou kunnen zijn met de solaredge in mijn situatie ?

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door janus » 31 aug 2018, 10:01

Het antwoord op je vraag weet ik niet maar raat je wel aan om de 253V test te doen, zoals in onze "wiki" beschreven.
Zie uitleg
In het kort, hang een apparaat van 2kw aan de verschillende fase en meet de spanningsverschillen bij het aan en uitschakelen.

Als de waardes binnen de toleranties van het net blijven op verschillende tijdstippen van de dag is er geen probleem.
Is het toch kritisch dan zijn drie omvormers inderdaad de beste oplossing.

Afhankelijk van je helling en orientatie kun je misschien nog kleinere omvormers kiezen.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 2877
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door DaRkMaN_FX » 31 aug 2018, 11:02

Er zijn SolarEdge omvormers die kunnen werken op een 380V net zonder N
Ik zou net denken dat een 3-fase omvormer minder zou uitvallen dan een monofasige omdat deze nog 2 andere fases overheeft om injectie te doen.
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door janus » 31 aug 2018, 11:33

Ik zou net denken dat een 3-fase omvormer minder zou uitvallen dan een monofasige omdat deze nog 2 andere fases overheeft om injectie te doen.
Of valt de omvormer ook uit als slechts 1 fase te hoge spanning heeft?
Denk ook niet dat de omvormer meer injecteert op de fase met de minste spanning?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 2877
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door DaRkMaN_FX » 31 aug 2018, 12:25

Mijn kostal verdeelt zijn vermogen naargelang de spanning op de fase.
Het is niet vermogen / 3 op elke fase.
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Gebruikersavatar
waldonk
Master lid
Berichten: 921
Lid geworden op: 29 dec 2012, 14:31
Installatie Land: België
Locatie: Ekeren

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door waldonk » 31 aug 2018, 15:41

2 afzonderlijke mono fase omvormers kan je perfect op de 3 fasen van 3 x 230V aansluiten. Als voorbeeld geef ik de 3 draden van elke fase de letters R, S en T
Omvormer 1 op de fase R en S
Omvormer 2 op de fase S en T
Mocht er later ooit nog een omvormer bijkomen die kan je dan op T en R aansluiten.
Steun onze belangenvereniging http://www.zonstraal.be/vzw/

Gebruikersavatar
johanspijker
junior lid
Berichten: 14
Lid geworden op: 30 aug 2018, 11:43
Installatie Land: België

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door johanspijker » 01 sep 2018, 12:41

Ok, even een pizza gebakken....
Ik heb mijn huis volledig zonder stroom gezet: ik meet op de fase (waar oven van 3kw op zit): 224 volt. Als ik oven inschakel wordt dit: 208 volt, dus een delta van 16 volt bij 3kw.
Als ik naar een PV installatie ga met 3 omvormers van 3 x 2 kw, dan wordt dit een spanningsval van 10 volt, dus bij geen gebruik 224 + 10 volt = 234 volt, dus beneden die magische 253 volt grens :-)
Dit mag geen probleem geven.

Als ik alle verbruikers terug opzet, inclusief oven, zitten we op 191 volt, wordt dit geen probleem ?
krijgen we de stroom dan nog wel omhoog gestuwd als er 225 volt in het transformaterhuis zit (1 km verderop)

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door janus » 01 sep 2018, 15:44

Bij te weinig spanning koppelen de omvormers zich ook niet aan het net.
191V zal vermoedelijk niet genoeg zijn maar dat moet ik nazien, als dat zo is kun je de zonnepanelen wel vergeten.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
johanspijker
junior lid
Berichten: 14
Lid geworden op: 30 aug 2018, 11:43
Installatie Land: België

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door johanspijker » 01 sep 2018, 16:13

Waarschijnlijk zal de spanning niet zakken tot 191 volt als de zonnepanelen stroom leveren ?
Dus eerst de pv installatie laten starten en dan de verbruikers aanleggen ?

er moet daar toch een oplossing voor bestaan ?
hoop ik :vraag:

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door janus » 01 sep 2018, 18:20

Heb je ook op de andere 2 fase gemeten trouwens?

Over welke verbruikers spreken we eigenlijk?

En op een bewolkte dag zal je constant problemen hebben vrees ik, of met één flinke wolk op de middag misschien al.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
johanspijker
junior lid
Berichten: 14
Lid geworden op: 30 aug 2018, 11:43
Installatie Land: België

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door johanspijker » 01 sep 2018, 19:01

volledig onbelast heb ik
L1-L2: 226v
L2-L3: 225v
L1-L3: 224v
gewoon belast (zonder oven,maar wel verlichting, frigos, diepvries, modem,...) heb ik
L1-L2: 215v
L2-L3: 217v
L1-L3: 204 v

Dus eigenlijk zit die oven op de slechtste fase, maar verleggen heeft weinig zin, want daarop zitten droogkast, wasmachine,...
denk is

dus ik mag een pv installatie vergeten ? :?

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door janus » 01 sep 2018, 20:56

Sorry ik vind geen exacte waarde voor de ondergrens.
Misschien iemand anders hier en anders moet je het aan je installateur of direct bij SMA een vragen.
Het is in ieder geval te belangrijk om het te negeren!!
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
dyckie
Senior lid
Berichten: 173
Lid geworden op: 21 okt 2017, 15:09
Installatie Land: België
Locatie: Hasselt

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door dyckie » 01 sep 2018, 22:05

Beste,

Als u op de datasheet van een omvormer gaat kijken staat er Nominale AC-spanning / bereik en daar staat dan achter 220 V, 230 V, 240 V / 180 V tot 280 V zie maar bijlage dus u omvormer zal wel werken want bereik is van 180 V tot 280 V en u zit nog niet aan de 180 V.

Mvg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Meer info: https://sites.google.com/view/eendraadschema/

Met vriendelijke groeten,

Dyckie

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door janus » 01 sep 2018, 22:11

dyckie schreef:
01 sep 2018, 22:05
Beste,

Als u op de datasheet van een omvormer gaat kijken staat er Nominale AC-spanning / bereik en daar staat dan achter 220 V, 230 V, 240 V / 180 V tot 280 V zie maar bijlage dus u omvormer zal wel werken want bereik is van 180 V tot 280 V en u zit nog niet aan de 180 V.

Mvg
De landinstelling heeft niet zo'n groot bereik, dus het is zeker geen 180 om 280V
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
dyckie
Senior lid
Berichten: 173
Lid geworden op: 21 okt 2017, 15:09
Installatie Land: België
Locatie: Hasselt

Re: 3 fase 220 volt met lange luchtleiding

Bericht door dyckie » 01 sep 2018, 22:30

De omvormers die hier in belgie geplaatst worden zullen toch ook rekening houden met de 10% afwijking van de netspanning dus:

220v/100*10=22V
220v-22v=198V

dus de instellingen zullen wel van 195V ingesteld zijn hier in belgie
en anders moet hij naar de netbeheerder bellen en die laten komen meten en dan vragen of ze spanning aan de transfo niet wat hoger kunnen instellen.
Meer info: https://sites.google.com/view/eendraadschema/

Met vriendelijke groeten,

Dyckie

Plaats reactie