Status invoering digitale meter (info VZW)

Voor vragen en opmerkingen over de Zonstraal VZW
Kijk hier voor nieuws over de ZonstraalVZW !!!
Afbeelding
Gesloten
Gebruikersavatar
ErikDD
Moderator
Moderator
Berichten: 3970
Lid geworden op: 21 dec 2012, 00:10
Installatie Land: België
Locatie: Emblem
Contacteer:

Status invoering digitale meter (info VZW)

Bericht door ErikDD » 08 apr 2019, 18:43

Onder meer Zonstraal VZW heeft ervoor gepleit om, bij de installatie van de digitale meter, om de vrije keuze te laten tussen:
* ofwel de virtueel terugdraaiende digitale teller (zowel voor de naakte stroom als de distributiekosten, dus identiek als met de analoge meter) waarbij wel het prosumententarief aangerekend wordt.
* ofwel het tarief dat de VREG voorziet met aparte afrekening voor injectie en afname.

Volgens de huidige tariefmethodologie van de VREG zou je met een digitale meter (mits inachtname van een overgangsperiode) voor elke afgenomen kWh je de volledige kosten (naakte stroom, distributiekosten, heffingen, ...) moeten betalen, voor de geïnjecteerde kWh zou je enkel de naakte stroomprijs en de heffingen kunnen terugkrijgen en niet de distributiekosten.
Volgens dit tarief zou je minstens 30% van de opbrengst van uw zonnepanelen direct zelf moeten verbruiken om voordeliger te zijn dan met het prosumententarief.
Dit zou (volgens simulaties op de site van de VREG https://simulatordigitalemeter.vreg.be/ ) voor minstens 40% van de eigenaars van zonnepanelen (en zeker voor wie een warmtepomp heeft in combinatie met zonnepanelen) nadelig zijn.
Of de simulaties met de werkelijkheid overeenkomen is niet zeker, want elke situatie is anders. Het percentage direct verbruik is moeilijk in te scahtten zonder het effectief te meten.

De plenaire vergadering van Vlaamse Regering heeft op woensdag 3 april het amendement op het energiedecreet waarbij inderdaad die vrije keuze van tariefdrager (en het bijhorend tarief van de VREG) vastgelegd wordt, goedgekeurd (N-VA, oVLD, CD&V).
Groen en SP.a en Vlaams Belang hebben zich onthouden. Er waren geen tegenstemmen.

Wat de onthoudingen betreft waren de partijen zeker akkoord met het amendement, maar ze hadden nog wat bedenkingen omtrent de juridische 'grijze zone' rond de bevoegdheid over wie de tariefdrager mag bepalen. De juridische argumenten rond eventuele 'discriminatie' werden (mijns inziens correct, want hoe kan je met een vrije keuze discrimineren ? ) van tafel geveegd. Voor de rest waren er nog wat opmerkingen over het al dan niet verplicht plaatsen van de digitale meter en rond een bekabelde versie voor hoog-sensitieve bewoners.

Deze goedkeuring is van het grootste belang voor wie van plan is nog zonnepanelen te plaatsen.

Toch is er nog een juridische onzekerheid. De VREG is niet akkoord en heeft een uitgebreid negatief advies uitgebracht tegen dit decreet. Dit negatieve advies is juridisch zeer uitgebreid onderbouwd, zeker voor wat betreft de bevoegdheid over het vastleggen van de distributiekosten.

Als de VREG (of een andere partij) nu, na de goedkeuring door de regering, toch nog juridisch zou gaan dwarsliggen is de onzekerheid voor (bestaande en) nieuwe installaties voor 15 jaar opnieuw weggenomen. Het Grondwettelijk Hof zou in deze bevoegd zijn.

De VREG kreeg in het parlement alvast nog een veeg uit de pan en werd aanbevolen om tegen 1 januari 2021 (wanneer waarschijnlijk een nieuwe tariefstructuur (met een hogere vaste aansluitingskost ? ) en bijhorende tarieven van kracht worden) ervoor te zorgen dat er nog een derde keuze zou bijkomen die minstens even interessant zou zijn dan het systeem van de 100% terugdraaiende analoge teller. We zijn benieuwd ...

Van zodra dit tarief van kracht wordt en je een digitale meter hebt, dan zou je ook je opgewekte en geïnjecteerde stroom kunnen verkopen, dus ook de stroom die je op 'overschot' hebt op jaarbasis.
Hoe die vergoeding er gaat uitzien is nog niet gekend, maar de verrekening zal de eerste keer gebeuren vanaf de eerstvolgende normale meteropname na de periode van 15 jaar. Hoeveel je daarvoor zou kunnen krijgen is nog een vraagteken. Vanaf dat moment speelt het ook geen rol meer of je maandelijks of jaarlijks een afrekening krijgt omdat toch afname en injectie toch apart gemeten en verrekend worden.

Alleszins bleken, behalve de VREG iedereen (de netbeheerders, FEBEG, ODE, ...) tevreden met het nu goedgekeurde decreet, zowel wat betreft het invoeren van de digitale meter dat nu echt kan doorgaan en de zekerheid die er voor investeringen in zonnepanelen nu toch wel is.

Er werd op het forum gesuggereerd dat Ronnie Belmans, zowel voorzitter van de VREG als van Energyville, een organisatie die zich vooral bezighoudt met alles wat de digitale meter slim moet maken, wel zijn invloed zou kunnen gehad hebben op het standpunt van de VREG ... wie weet ...

Wie de plenaire vergadering nog eens wil bekijken of nalezen kan dat via deze links:
https://www.vlaamsparlement.be/plenaire ... ag/1315260
https://www.vlaamsparlement.be/plenaire ... g-volledig

Het amendement (met het belangrijke 49/1) vind je hier:
http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1469269

Het advies van de VREG vind je hier:
https://www.vreg.be/nl/nieuws/digitale- ... zet-worden
https://www.vreg.be/sites/default/files ... 019-01.pdf

Wat vooraf ging. De hoorzittingen in de commissie energie
Verslag van de hoorzittingen http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1431902
Hoorzitting 17 oktober 2018 https://www.vlaamsparlement.be/commissi ... en/1276072
Hoorzitting 24 oktober 2018 https://www.vlaamsparlement.be/commissi ... en/1276074
De 15 jaar begint te lopen vanaf de indiensname van uw eerste PV-installatie. Een bijkomende installatie wordt gezien als een uitbreiding en geeft geen aanleiding tot een nieuwe periode van 15 jaar.
Het je uw installatie bijvoorbeeld in 2009 in dienst genomen, dan moet je je eerstkomende 5 jaar alleszins geen zorgen meer maken (tenzij de VREG of een andere partij het decreet in de komende weken of maanden toch nog juridisch zou aanvechten).

Wie overweegt nu (en tot eind 2020) nog zonnepanelen te plaatsen zou dus ook 15 jaar zekerheid moeten hebben van zijn financieel rendement, tenminste wat betreft het terugdraaien van de teller.
Zonstraal VZW : ZONNE-energie, het is ONZE energie.
www.zonstraal.be/vzw

Gebruikersavatar
ErikDD
Moderator
Moderator
Berichten: 3970
Lid geworden op: 21 dec 2012, 00:10
Installatie Land: België
Locatie: Emblem
Contacteer:

Re: Status invoering digitale meter (info VZW)

Bericht door ErikDD » 10 apr 2019, 13:49

Aanvulling door jeankeE » 09 apr 2019, 19:03

Het zal toch 15 jaar zijn vanaf de eerste installatie:
Art. 7.13.1. De indienstname van de installatie, vermeld in artikel 4.1.30/1 en
artikel 15.3.5/12, eerste lid, van het Energiedecreet van 8 mei 2009, is de datum
van het eerste AREI-keuringsverslag. Als een bijkomende installatie wordt
geplaatst of de bestaande installatie wordt uitgebreid, dan geldt de datum van
het eerste AREI-keuringsverslag van het oorspronkelijke deel.

Het energiedecreet en wijziging uitvoeringsbesluit moet je tesamen puzzelen!
https://www.vlaanderen.be/nbwa-news-mes ... 5780274ab9 (laatste blz.)

http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1475218
Zonstraal VZW : ZONNE-energie, het is ONZE energie.
www.zonstraal.be/vzw

Gesloten