overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Vertel alles over uw warmtepomp installatie.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ivob
Master lid
Berichten: 4073
Lid geworden op: 20 dec 2012, 18:31
Installatie Land: België
Locatie: Regio Mechelen (B)

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door ivob » 09 okt 2016, 14:20

wwfje schreef:Ik wil eigenlijk gewoon weten of je wp veel verbruikt en of je wp je huis alleen kan opwarmen. ( dimensionering)
Ik denk dat je primair toch vooral jouw situatie wil berekenen/kennen.
En dat kan niet aan de hand van iemand anders zijn situatie omdat bijna alle parameters verschillend zijn.

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 09 okt 2016, 14:27

Bedoel je dan 4500 kw/h all in met huishoudelijk verbruik?
En dat je zo'n 3 kw opwekt maar 1,5 kw tekort komt...

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 09 okt 2016, 14:35

Klopt Ivob maar ik wil gewoon een richtlijn...
Dit is toch een forum om info uit te wisselen

Gebruikersavatar
ivob
Master lid
Berichten: 4073
Lid geworden op: 20 dec 2012, 18:31
Installatie Land: België
Locatie: Regio Mechelen (B)

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door ivob » 09 okt 2016, 20:07

wwfje schreef:Bedoel je dan 4500 kw/h all in met huishoudelijk verbruik?
En dat je zo'n 3 kw opwekt maar 1,5 kw tekort komt...
Tussen de 2700 en 5000 kWh all in ja.
2700: ecoverbruik => 18°C door de dag, 19°C 's avonds en 16°C nachtverlaging en als er niemand is. Als de buitentemp overdag onder de 5°C kwam ging de
CV en SWW over op houtstook.
5000: prosumentenmodus => 7/7 24/24: 22°C. Airco aan als in de slaapkamers de temp boven 22°C is, Vijverfonteinen zolang er daglicht is, kachel nooit aan, enz.
Er wordt tussen de 4800 en 5300 kWh opgewekt. Dus altijd meer opgewekt dan verbruikt. In voege sinds de regel "U betaalt forfaitair op het vermogen van uw omvormer".
Nou dan zal ik dat vermogen ook zelf zo veel mogelijk "reëel" opgebruiken.
maar ik wil gewoon een richtlijn...
Dit is toch een forum om info uit te wisselen
Nu heb je alfa zijn cijfers en de mijne. Maar welke richtlijn je daar persoonlijk kan uithalen is mij een raadsel.

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 10 okt 2016, 06:39

Een richtlijn is misschien niet het juiste woord maar het geeft mij toch inzicht hoe jullie met een wp overweg gaan.
Dat ecoverbruik is dat enkel voor wp?
Prosumentenmodus? Je verbruik ligt tussen de 2700 en 5000 kw/h daar zit wel een ruime speling op, niet? Je kan blijkbaar ook je cv en sww met een houtkachel opwarmen dan kan je mogelijk je hout gratis of goedkoop vast krijgen. Want ik weet dat die dingen alles behalve zuinig zijn.
Als je dan toch meer elektriciteit produceert dan je verbruikt, kan je dan niet meer jou wp gebruiken?

Gebruikersavatar
ivob
Master lid
Berichten: 4073
Lid geworden op: 20 dec 2012, 18:31
Installatie Land: België
Locatie: Regio Mechelen (B)

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door ivob » 10 okt 2016, 16:21

Mijn verbruik is steeds mijn totaal huishoudelijk gebruik.
Het heeft, voor mij, geen zin deelstatistieken te maken. Kan mijn tijd nuttiger gebruiken dan naar cijfers te zitten staren.
Er telt maar één ding: dekt mijn PV installatie mijn totaal energieverbruik en zo niet moet
ik dat bijsturen en vanaf wanneer.
Dat bijsturen gebeurt eventueel met een speksteenkachel (CV en SWW zijn daar als back up op aangesloten).
Deze verbruikt maximaal 24 kg hout per 24 uur (max. 2 stookbeurten van 12 kg). Als het vriest dat het kraakt is het dan tussen de 20 (verste uithoek in
het huis toilet) en 23/24°C (in de leefruimte zelf welke living en keuken bevat). En alleen goedkoop snel brandend hout
(berk en den) uit eigen kweek.
De ecomodus is/was mijn gewone levenswijze voor de overheid op rooftocht ging.
De prosumentenmodus is net om mijn opgewekt vermogen maximaal te verbruiken (ik betaal voor het net volgens het vermogen van mijn omvormer dus zal ik
het zelf ook verbruiken want betaald).
De kachel is maar een back up welke nog niet is moeten tussenkomen om het PV verbruik te "drukken". Wordt alleen gebruikt voor de "gezelligheid" als het buiten vriest
dat het kraakt en de buitenunit van de WP dan ook te ontlasten.
Als je dan toch meer elektriciteit produceert dan je verbruikt, kan je dan niet meer jou wp gebruiken?
Tot nu toe wel. Kachel staat er gewoon om voorbereid te zijn tegen de tijd dat de overheid thuisgebruik van PV en/of WP financieel definitief wil nekken.
Ondertussen kunnen de bomen wat aandikken.

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 10 okt 2016, 17:11

Yep Ivob, die roverheid is een echte pest.
Ik wist niet dat een speksteen kachel ook water kon verwarmen. Jij hebt dan blijkbaar een hele zware..
Ik probeer ook alleen met mijn wp te warmen en dat lukt aardig maar het vriest nog niet.
Ik heb wel opgemerkt dat ik beter mijn wp constant aan laat want anders moet ik 's morgens op stand 2 staan blazen en dat heeft mijn vrouwtje niet graag.
Ik hou ook mijn meterkast in het oog en heb momenteel nog 1800 kw/h respijt tot in februari want dan komt de afrekening.
En dat we nog veel zonnige dagen zoals vandaag mogen meemaken!!!

Gebruikersavatar
ivob
Master lid
Berichten: 4073
Lid geworden op: 20 dec 2012, 18:31
Installatie Land: België
Locatie: Regio Mechelen (B)

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door ivob » 10 okt 2016, 19:17

wwfje schreef:Yep Ivob, die roverheid is een echte pest.
Nou die uitspraak zou ikzelf niet onderschrijven maar iedereen zijn mening.
Ze hebben geen lange termijn visie noch beleid maar we krijgen de overheid die we zelf verkiezen.
Zonder overheid zouden de meeste onder ons er nog veel slechter voor staan, cfr. de staten in het MO die
het nu zonder overheid moeten doen. Ik denk dat de meesten daar direct terug een dictator zouden wensen.
Van een democratie, al hangt ze met ogen aan elkaar, kunnen ze alleen maar dromen.
En daar onze overheid hier en daar steken laat vallen geeft ons de kans ook van die steken gebruik te maken.
Leuk als het een soort sport is in plaats dat je dagdagelijks er voor moet vechten.

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 10 okt 2016, 20:24

Het was maar een woordspeling niet tegen staande dat die overheid het steeds gaat halen bij de kleine man. En dat de hogere fortuinen buiten Schot blijven wegens teveel achterpoortjes...

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 12 dec 2016, 16:40

Vreemd? Er is precies iets dat niet klopt..
In mijn badkamer heb ik een unit van 1,5
Kw en wanneer ik hem op minimum zet,
16 graden, blijft hij door warmen met tussenpozen en houdt hij de badkamer op +- 20 graden. Op zich aangenaam maar als ik 16 vraag moet hij toch stoppen op 16 graden, niet?
Ook op 17 en 18 blijft hij zachtjes door sudderen. Is dit normaal?

Gebruikersavatar
alfa
Master lid
Berichten: 1707
Lid geworden op: 23 dec 2014, 14:13
Installatie Land: België

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door alfa » 12 dec 2016, 17:30

wwfje schreef:Vreemd? Er is precies iets dat niet klopt..
In mijn badkamer heb ik een unit van 1,5
Kw en wanneer ik hem op minimum zet,
16 graden, blijft hij door warmen met tussenpozen en houdt hij de badkamer op +- 20 graden. Op zich aangenaam maar als ik 16 vraag moet hij toch stoppen op 16 graden, niet?
Ook op 17 en 18 blijft hij zachtjes door sudderen. Is dit normaal?
Plaats te klein en WP geeft te veel vermogen voor die lage T

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 12 dec 2016, 17:38

Bedankt voor de info
Geeft dat negatieve gevolgen op termijn?
Verbruik? ea?

Gebruikersavatar
alfa
Master lid
Berichten: 1707
Lid geworden op: 23 dec 2014, 14:13
Installatie Land: België

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door alfa » 12 dec 2016, 17:51

wwfje schreef:Bedankt voor de info
Geeft dat negatieve gevolgen op termijn?
Verbruik? ea?
Zet de opening van binnenunit eens wat dichter. Ik wil een inschatting geven van wat er gebeurd.
Bij een cv met veel radiatoren in woning kan het ook gebeuren dat de T doorschiet omdat er teveel Kw's ineens in de huiskamer komen.
Dit gebeurd ook bij u , teveel kw's ineens in uw badkamer en schiet T voorbij de 16° met gevolg dat die niets doet dan op en af springen in plaats van in deellast te draaien.
Oplossen met opening te verkleinen.

Gebruikersavatar
wwfje
Senior lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 11 apr 2016, 22:57
Installatie Land: België
Locatie: Lovenjoel
Contacteer:

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door wwfje » 12 dec 2016, 17:56

Hoe kan ik welke opening verkleinen?

Gebruikersavatar
alfa
Master lid
Berichten: 1707
Lid geworden op: 23 dec 2014, 14:13
Installatie Land: België

Re: overstappen naar lucht-lucht warmtepomp

Bericht door alfa » 12 dec 2016, 18:55

ik weet niet hoe uw binnenunit er uitziet maar kan je die opening niet instellen en ook de binnenventilator op laagste stand?

Plaats reactie