Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Kijk hier voor info over zelfbouw projecten.
Gebruikersavatar
stephan
Senior lid
Berichten: 206
Lid geworden op: 27 mei 2013, 17:11
Installatie Land: Maak keuze

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door stephan » 06 dec 2013, 09:57

Jack,
Het moet jou zeker lukken. Met een steca omvormer is het echt niet moeilijk. Op de site van steca is er zelfs een tool te downloaden om te zien welke panelen je kan
gebruiken bij verschillende omvormers.In jouw geval zou een steca grid goed passen met twee panelen van 260watt.Indien u meer wenst gewoon 2 omvormers met 4 panelen.
De omvormers kan je op een gemakkelijk manier aan elkaar schakelen.
Dan zou jou je 2 strings hebben. Dus 2 maal 2 panelen in serie schakelen.
Panelen plaatsen,in serie schakelen en gewoon 2 draden naar de omvormer(dit per omvormer)

Gebruikersavatar
Jack Daniels
lid
Berichten: 68
Lid geworden op: 08 jul 2013, 13:57
Installatie Land: België
Locatie: Dendermonde

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door Jack Daniels » 06 dec 2013, 11:23

Handig, zo een Stecagrid bouwdoos. Met omvormers van 300 en 500 Wp vermogen kan je naar hartelust combineren. 300, 500, 600, 800, 1000, 1300.... Wp vermogen. Ik leer hier constant bij $*
12x Sunpower 318

Gebruikersavatar
landoke13
lid
Berichten: 50
Lid geworden op: 19 mei 2013, 08:23
Installatie Land: Maak keuze

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door landoke13 » 06 dec 2013, 11:28

hoi
ik heb een tijdje geleden ook eens 3 paneeltjes gekocht met de bedoeling zo iets te maken
maar kwam tot de conclusie dat zo een steca bijna zoveel kost dan een 2dehands grotere omvormer
heb toen een gezocht waar de opstart spanning laag is en waar ik dan panelen kon aan bij hangen indien gewenst
heb nu een omvormer van 3000 watt en start al op met 3 panelen
wel 72 cel type panelen
oppassen met maar 2 panelen van 260 watt want die zijn meestal maar 60 cellen en hebben een lagere spanning
en de steca heeft toch een bepaalde spanning nodig
mpp bij de steca 500 is toch 75 tot 170 volt en dan kom je met je 2 panelen van 60 cellen niet toe
toch even goed informeren en zelf nakijken !!!
want wat je zelf doet doe je MEESTAL beter ;))



StecaGrid 300 / StecaGrid 500 (Omvormer)
StecaGrid 300 StecaGrid 500
Ingang
Ingangs spanningsbereik 45 – 135 V DC 45 – 230 V DC
MPPT bereik 45 – 100 V DC 75 – 170 V DC
Maximaal aanbevolen PV power 375 Wp 625 Wp
Maximaal ingangsvermogen 320 W (1) 530 W (1)
Maximale ingangsstroom 5 A (1) 5 A (1)
DC-connectoren Multi-Contact MC 3 (Solarline 1)
of Tyco Solarlok
Multi-Contact MC 3 (Solarline) of
Tyco Solarlok
(1) Groter beschikbaar ingangsvermogen en/of hogere beschikbare stroom worden niet benut door de geintegreerte overload
protectie.
Uitgang
Nominaal uitgangsvermogen 300 W 500 W
Nominale uitgangsspanning 230 V / 50Hz 230 V / 50 Hz
Maximaale efficientie 95,5 % 95,8 %
Europeese efficientie 93,6 % 94,5 %
Power factor > 0,95 > 0,95
Harmonische vervorming < 7 % (maximaal vermogen) < 7 % (maximaal vermogen)
AC connectoren Wieland Electric GST 18i3V Wieland Electric GST 18i3V
Algemeen
Galvanische scheiding Geen Geen
Interne voeding Uit het zonnepaneel
(geen Standby vermogen)
Uit het zonnepaneel
(geen Standby vermogen)
Opstarten/uitschakelen Automatische start/stop Automatische start/stop
Opstart spanning Start op bij > 2 W, 45 V
ingangsspanning
Start op bij > 2 W, 45 V
ingangsspanning
Netbewaking Spanning (230 V +/- 10 %) (2)
Frequentie (50 Hz +/- 2 Hz) (2)
Spanning (230 V +/- 10 %) (2)
Frequentie (50 Hz +/- 2 Hz) (2)
Bescherming tegen eiland bedrijf Bewaking netspanning en frequentie
window; ENS optioneel
met StecaGrid Control D
Bewaking netspanning en frequentie
window; ENS optioneel
met StecaGrid

Gebruikersavatar
ZMDK
Senior lid
Berichten: 107
Lid geworden op: 08 aug 2013, 00:11
Installatie Land: België
Locatie: Gent

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door ZMDK » 06 dec 2013, 22:11

landoke13 schreef: Oppassen met maar 2 panelen van 260 watt, want die zijn meestal maar 60 cellen en hebben een lagere spanning.
En de steca heeft toch een bepaalde spanning nodig, mppt bij de steca 500 is toch 75 tot 170 volt en dan kom je met je 2 panelen van 60 cellen niet toe.
Toch even goed informeren en zelf nakijken !!!
want wat je zelf doet doe je MEESTAL beter ;))
Micro-omvormers hebben meestal een groot bereik en de met de meeste panelen compatibel. En ook niet echt duurder dan bijvoorbeeld een stecca grid (ook goede omvormer natuurlijk).
http://www.i4wifi.eu/Green-Energy/GridF ... html?cur=1

Gebruikersavatar
Jack Daniels
lid
Berichten: 68
Lid geworden op: 08 jul 2013, 13:57
Installatie Land: België
Locatie: Dendermonde

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door Jack Daniels » 07 dec 2013, 09:52

Ik wil hier wel nog even verduidelijken dat het een omvormer moet zijn die ik zo in het stopcontact kan pluggen. Ik heb geen toegang (meer) tot de zekeringenkast omdat het hele huis nu volledig gevloerd is. En geen zin om kabels langs de muren te laten lopen naar de zekeringenkast.
12x Sunpower 318

Gebruikersavatar
landoke13
lid
Berichten: 50
Lid geworden op: 19 mei 2013, 08:23
Installatie Land: Maak keuze

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door landoke13 » 07 dec 2013, 10:23

Een gewone omvormer daaraan een kabel met stekker maken en ge hebt er een om in het stopkontakt te steken
Wel geen 4000 watt nemen
Weet wel mag niet
Maar een steca mag hier ook niet

Gebruikersavatar
Jack Daniels
lid
Berichten: 68
Lid geworden op: 08 jul 2013, 13:57
Installatie Land: België
Locatie: Dendermonde

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door Jack Daniels » 07 dec 2013, 10:34

Mijn leidingen zijn goed voor 4600 Watt (2,5 mm2 en zekeringen van 20A). En is ook het enige stopcontact wat op die circuit is aangesloten.
Nog even dit: ik heb drie fasen (3x400V op 40A). Moet ik daar rekening mee houden bij de aanschaf van een omvormer?
12x Sunpower 318

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11730
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door janus » 07 dec 2013, 10:40

Je mag niet meer dan 5000W per fase op het net zetten.
Dus het hangt er van af hoe je huidige omvormer is aangesloten.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
landoke13
lid
Berichten: 50
Lid geworden op: 19 mei 2013, 08:23
Installatie Land: Maak keuze

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door landoke13 » 07 dec 2013, 11:56

je ging toch maar 2 paneeltjes hangen
alhoewel dat dat ook al niet mag zonder keuring

Gebruikersavatar
Jack Daniels
lid
Berichten: 68
Lid geworden op: 08 jul 2013, 13:57
Installatie Land: België
Locatie: Dendermonde

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door Jack Daniels » 07 dec 2013, 14:58

Huidige omvormer met de 12 Sunpower panelen hangt rechtstreeks op de zekeringenkast aangesloten. En ja, het is de bedoeling dat er maar 2 of 3 extra panelen aangesloten worden op een tweede omvormer. Maar de vraag was of ik nog rekening moet houden met bepaalde voorwaarden voor wat de omvormer betreft omdat ik 3 fasen aansluiting heb. En dat max. vermogen per circuit geef ik mee ter info. Die 4600 Watt heb ik van de electricien die bij mij alles geïnstalleerd heeft. 4600W = 230V x 20A (bij draden van 2,5 mm2).
12x Sunpower 318

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11730
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door janus » 07 dec 2013, 15:22

Voor de omvormer speelt het geen rol.
Maar je moet uitkijken dat je niet over je maximum heen gaat.
Dus wat voor omvormer heb je.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
Jack Daniels
lid
Berichten: 68
Lid geworden op: 08 jul 2013, 13:57
Installatie Land: België
Locatie: Dendermonde

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door Jack Daniels » 07 dec 2013, 15:54

Mijn bestaande omvormer is een Diehl Platinum van 4,3 kVA, aangesloten op kabels van 6mm2.
12x Sunpower 318

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11730
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door janus » 07 dec 2013, 16:25

Jack Daniels schreef:Mijn bestaande omvormer is een Diehl Platinum van 4,3 kVA, aangesloten op kabels van 6mm2.
1 of 3 fasig?
Want bij 1 fasig moet je er op letten dat je d nieuwe in een stopcontact steekt wat op een andere fase is aangesloten!!
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
Jack Daniels
lid
Berichten: 68
Lid geworden op: 08 jul 2013, 13:57
Installatie Land: België
Locatie: Dendermonde

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door Jack Daniels » 07 dec 2013, 16:47

Per fase mag ik er 9,2 kVA doorjagen. Dus als beide omvormers op dezelfde fase zitten heb ik nog overschot.
12x Sunpower 318

Gebruikersavatar
ErikDD
Moderator
Moderator
Berichten: 3959
Lid geworden op: 21 dec 2012, 00:10
Installatie Land: België
Locatie: Emblem
Contacteer:

Re: Ervaringen met zelfbouwpakketten?

Bericht door ErikDD » 07 dec 2013, 17:21

Per fase mag ik er 9,2 kVA doorjagen
Hoe kom je daarbij ?
Van de netbeheerder mag er maar 5 kVA per fase aangesloten wordt (richting het net)
Voor alle faze samen is het maximaal 10 kVA

http://www.eandis.be/eandis/klant/k_cri ... elding.htm
Zonstraal VZW : ZONNE-energie, het is ONZE energie.
www.zonstraal.be/vzw

Plaats reactie