Probleem na bijplaatsen panelen?

Kijk hier voor info over zelfbouw projecten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Gert-Jan De Pauw
junior lid
Berichten: 8
Lid geworden op: 07 okt 2020, 12:15
Installatie Land: België

Probleem na bijplaatsen panelen?

Bericht door Gert-Jan De Pauw »

Goeiemiddag,

Ik heb een eigenaardig probleem waar ik niet aan uit geraak, hopelijk kunnen jullie me verder helpen...
Eind vorig jaar plaatste ik zelf een 5,18kWp pv installatie op het plat dak van mijn garage, 14 panelen x 370W op een SMA 4.0 tripower omvormer. Ik plaatste de panelen in 2 strings van 7 panelen, helling 17°, zuidwest gericht. De installatie werkte van bij de opstart perfect zoals het hoort, met opbrengsten zoals verwacht. Vorige week heb ik op het dak van een aangebouwd tuinhuis 4 panelen (van hetzelfde type) bijgeplaatst, 2 op string A en 2 op string B (6,66kWp in totaal dus). Zelfde legrichting, wel een iets kleinere helling van ongeveer 12°. Na opstart leek alles ok, omvormer start op, apparaat status OK en er wordt opgewekt. Maar sinds de 4 extra panelen lijkt het alsof mijn opbrengst meer dan gehalveerd is...
Iemand een idee wat hier aan de hand zou kunnen zijn? Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
ErikDD
Moderator
Moderator
Berichten: 4184
Lid geworden op: 21 dec 2012, 00:10
Installatie Land: België
Locatie: Emblem
Contacteer:

Re: Probleem na bijplaatsen panelen?

Bericht door ErikDD »

De halve opbrengst ? Dan zal een van de strings niet werken : connector niet goed bevestigd of in elkaar gestoken?
1 slechte verbinding in de string en de opbrengst = 0.
Zonstraal VZW : ZONNE-energie, het is ONZE energie.
www.zonstraal.be/vzw
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 15884
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Probleem na bijplaatsen panelen?

Bericht door janus »

Kun je niet zien welke string er geen of minder opbrengst geeft?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
Gert-Jan De Pauw
junior lid
Berichten: 8
Lid geworden op: 07 okt 2020, 12:15
Installatie Land: België

Re: Probleem na bijplaatsen panelen?

Bericht door Gert-Jan De Pauw »

Ik heb deze namiddag alles nog eens gecontroleerd en heb de oorzaak gevonden...
Ik durf het bijna niet te zeggen maar 1 string was idd niet gesloten, in het nieuw geplaatste deel moest nog een stekker verbonden worden. :roll: :oops: Geen idee hoe ik dat over het hoofd kon zien, maar goed, het is opgelost.

Bedankt alleszins Erik en janus voor het meedenken!

Wel raar dat ik daar in Sunny portal geen melding van krijg ofzo, daar stond bij apparaat status gewoon ok? :vraag: Ook nergens de opbrengst/status van de strings apart terug gevonden trouwens.
Gebruikersavatar
bruma
Master lid
Berichten: 3088
Lid geworden op: 20 mei 2013, 14:09
Installatie Land: Maak keuze

Re: Probleem na bijplaatsen panelen?

Bericht door bruma »

Ik weet niet of 12° en 17° veel verschil maakt maar gezien ze in serie staan limiteren de ene reeks de andere niet? Deze met de minste opbrengst.
Plaats reactie

Terug naar “Zelfbouw installaties”