Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Kijk hier voor info over zelfbouw projecten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Drokz
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 05 aug 2017, 21:30

Hallo,

ik ben nieuw hier,
wil al langer met zonnepanelen klooie :mrgreen: , maar vond er de tijd niet voor.

aangezien ik op 2dehands een zonnepaneel van 240wp, vond en hij gebroken glas had, maar wel voltage leverde, dacht ik dat dit wel een goed begin was.
nadien kocht ik een omvormer; Enesys smi s240w-60.
dus ik verbond deze met elkaar, maar gebeurde niets...
zelf had ik al verschillende keren de zonnepaneel gemeten en kwam altijd tussen de 29 a 34V uit...
Maar, ik een power analyzer eraan wou hangen, viel de spannig altijd weg...
dus heb een step down tussen gezet, naar 5V2Amp, dus dat is maar 10watt, toen viel de spanning ook weg...
Heeft er iemand een idee wat die zou kunnen zijn?

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 8579
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door janus » 05 aug 2017, 21:50

Maak het paneel eens open en kijk of je nog iets met de cellen kunt doen.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Tevreden over het forum, overweeg een donatie

Gebruikersavatar
Drokz
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 05 aug 2017, 21:54

ohja vergeten te melden,
Ik heb over de gebroken glasplaat, epoxy over gegoten, voor de stevigheid en de waterdichtheid terug te krijgen, aangezien dit paneel maar 6jaar oud is.

ik heb veel ervaring met lithium accus, en deze hebbe hetzelfde eigenschap, dat de voltage heel snel dropt.

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 8579
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door janus » 05 aug 2017, 22:04

Je hebt het paneel toch in de zon gezet?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Tevreden over het forum, overweeg een donatie

Gebruikersavatar
Drokz
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 05 aug 2017, 22:24

jawel zeker!

Gebruikersavatar
ErikDD
Moderator
Moderator
Berichten: 3693
Lid geworden op: 21 dec 2012, 00:10
Installatie Land: België
Locatie: Emblem
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door ErikDD » 10 aug 2017, 00:05

Meet de kortsluitstroom eens : gewoon een ampere-meter tussen de + en de - van het paneel. (meetbereik 10 A in volle zon).
Een zonnepaneel is een stroombron, geen spanningsbron. Als je teveel stroom trekt valt de spanning weg.
Meet je geen kortsluitstroom, dan is er ergens een verbinding die niet goed is (tussen de cellen onderling bvb).

Je moet steeds een juiste belasting aan het paneel hangen om er vermogen uit te krijgen. Daar dient een MPP tracker voor.
Zonstraal VZW : ZONNE-energie, het is ONZE energie.
www.zonstraal.be/vzw

Gebruikersavatar
Drokz
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 17 aug 2017, 21:46

heb het gevonden wat het is.
de spanning valt weg als ik er iets aansluit, behalve nu als ik er een 7tot50V stepdown naar 5V2A tussen zet, en daar een usb power moter,
dan kan ik juist op 0.8amp laden....
hoger komt hij niet....
dus paneel is gewoon slecht, hopelijk door de barsten... ik ga hem iig uit elkaar halen en kijke of dat de cellen nog goed zijn.

heb nu 2X 255Watt panelen gekocht van 2J oud, die altijd in stock hebben gezeten :)

en nu werkt de combinatie van 2X 255W met 2XEnecsys SMI-240-60 perfect :D :mrgreen:

ik zou alleen nog steunen moet kopen, die heb ik voorlopig uit hout gemaakt voor te testen (panelen staan op de grond)
En een kwh meter :lol:

Plaats reactie