Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Kijk hier voor info over zelfbouw projecten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Drokz
junior lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 05 aug 2017, 21:30

Hallo,

ik ben nieuw hier,
wil al langer met zonnepanelen klooie :mrgreen: , maar vond er de tijd niet voor.

aangezien ik op 2dehands een zonnepaneel van 240wp, vond en hij gebroken glas had, maar wel voltage leverde, dacht ik dat dit wel een goed begin was.
nadien kocht ik een omvormer; Enesys smi s240w-60.
dus ik verbond deze met elkaar, maar gebeurde niets...
zelf had ik al verschillende keren de zonnepaneel gemeten en kwam altijd tussen de 29 a 34V uit...
Maar, ik een power analyzer eraan wou hangen, viel de spannig altijd weg...
dus heb een step down tussen gezet, naar 5V2Amp, dus dat is maar 10watt, toen viel de spanning ook weg...
Heeft er iemand een idee wat die zou kunnen zijn?

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 9155
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door janus » 05 aug 2017, 21:50

Maak het paneel eens open en kijk of je nog iets met de cellen kunt doen.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Tevreden over het forum, overweeg een donatie

Gebruikersavatar
Drokz
junior lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 05 aug 2017, 21:54

ohja vergeten te melden,
Ik heb over de gebroken glasplaat, epoxy over gegoten, voor de stevigheid en de waterdichtheid terug te krijgen, aangezien dit paneel maar 6jaar oud is.

ik heb veel ervaring met lithium accus, en deze hebbe hetzelfde eigenschap, dat de voltage heel snel dropt.

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 9155
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door janus » 05 aug 2017, 22:04

Je hebt het paneel toch in de zon gezet?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Tevreden over het forum, overweeg een donatie

Gebruikersavatar
Drokz
junior lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 05 aug 2017, 22:24

jawel zeker!

Gebruikersavatar
ErikDD
Moderator
Moderator
Berichten: 3748
Lid geworden op: 21 dec 2012, 00:10
Installatie Land: België
Locatie: Emblem
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door ErikDD » 10 aug 2017, 00:05

Meet de kortsluitstroom eens : gewoon een ampere-meter tussen de + en de - van het paneel. (meetbereik 10 A in volle zon).
Een zonnepaneel is een stroombron, geen spanningsbron. Als je teveel stroom trekt valt de spanning weg.
Meet je geen kortsluitstroom, dan is er ergens een verbinding die niet goed is (tussen de cellen onderling bvb).

Je moet steeds een juiste belasting aan het paneel hangen om er vermogen uit te krijgen. Daar dient een MPP tracker voor.
Zonstraal VZW : ZONNE-energie, het is ONZE energie.
www.zonstraal.be/vzw

Gebruikersavatar
Drokz
junior lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 17 aug 2017, 21:46

heb het gevonden wat het is.
de spanning valt weg als ik er iets aansluit, behalve nu als ik er een 7tot50V stepdown naar 5V2A tussen zet, en daar een usb power moter,
dan kan ik juist op 0.8amp laden....
hoger komt hij niet....
dus paneel is gewoon slecht, hopelijk door de barsten... ik ga hem iig uit elkaar halen en kijke of dat de cellen nog goed zijn.

heb nu 2X 255Watt panelen gekocht van 2J oud, die altijd in stock hebben gezeten :)

en nu werkt de combinatie van 2X 255W met 2XEnecsys SMI-240-60 perfect :D :mrgreen:

ik zou alleen nog steunen moet kopen, die heb ik voorlopig uit hout gemaakt voor te testen (panelen staan op de grond)
En een kwh meter :lol:

Gebruikersavatar
High-Voltage
junior lid
Berichten: 13
Lid geworden op: 27 aug 2017, 19:48
Installatie Land: Ander
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door High-Voltage » 28 aug 2017, 13:58

ErikDD schreef:
10 aug 2017, 00:05
Een zonnepaneel is een stroombron, geen spanningsbron.
Niet helemaal akkoord ;-)
Met open klemmen gedraagt het zich als een spanningsbron, met kortgesloten klemmen als een stroombron. En alles daartussen is een combinatie van de twee.
Je moet steeds een juiste belasting aan het paneel hangen om er vermogen uit te krijgen. Daar dient een MPP tracker voor.
Akkoord en niet akkoord...
Als je een lampje wil laten branden zonder enige buffering, dan heb je geen MPP nodig. Dan heb je hooguit een DC/DC converter nodig, of als zelfs helemaal niets als de openklemspanning van je paneel matcht met de spanning van je lampje.
Als je daarentegen probeert het maximale vermogen uit het paneel te halen om zoveel mogelijk energie te oogsten (en op te slaan of terug te leveren aan het net) dan komt een MPPT om de hoek kijken.

Gebruikersavatar
SBF
Senior lid
Berichten: 107
Lid geworden op: 28 jun 2013, 14:29
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door SBF » 28 aug 2017, 22:32

High-Voltage schreef:
28 aug 2017, 13:58
Met open klemmen gedraagt het zich als een spanningsbron, met kortgesloten klemmen als een stroombron. En alles daartussen is een combinatie van de twee.
Van zodra een PV paneel belast wordt daalt de spanning, de stroom blijft nagenoeg constant. Het is dus een stroombron.
Wikipedia schreef:Een (constante) stroombron is een elektrische schakeling die in staat is een stroom van constante sterkte te leveren, onafhankelijk van de aangesloten belasting (bijvoorbeeld de aangesloten weerstand) en de temperatuur. In de praktijk kan de stroom slechts binnen een beperkt bereik constant gehouden worden.
Afbeelding
Yet another tool to read power production of SMA® solar/battery inverters
Nu op GitHub

Gebruikersavatar
High-Voltage
junior lid
Berichten: 13
Lid geworden op: 27 aug 2017, 19:48
Installatie Land: Ander
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door High-Voltage » 29 aug 2017, 10:10

Plaatje van Wikipedia:
Afbeelding

Ik zie geen constante stroom...

En een citaat van Wiki:
Deze waarden zijn ook nog sterk temperatuursafhankelijk. Een zonnecel is dus geen ideale stroom- of spanningsbron.

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 9155
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door janus » 29 aug 2017, 12:12

Ik zie geen constante stroom...
Het is voor de leden handig als je er even bij zet waar je info vandaan komt (link) nu zien we inderdaad alleen lijnen in je plaatje en weet niemand wat ermee bedoelt wordt.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Tevreden over het forum, overweeg een donatie

japio
Master lid
Berichten: 1724
Lid geworden op: 23 mar 2014, 10:14
Installatie Land: Nederland
Locatie: Mijdrecht
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door japio » 30 aug 2017, 08:10

:r:

Als je maar genoeg variabelen oproept dan is niets de perfecte spannings of stroombron.
SolarEdge gecertificeerd dealer

Gebruikersavatar
Mercier
lid
Berichten: 45
Lid geworden op: 30 okt 2013, 15:39
Installatie Land: Maak keuze
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Mercier » 30 aug 2017, 09:43

Je hebt het paneel verknoeid door er de epoxy laag over te gieten.
Hierdoor is de breking van de lichtstralen niet meer dezelfde.

Ik heb ooit (zo ongeveer 20 jaar geleden) een paneel gehad met gebroken glas en bij Imec heb ik deze info gekregen.
Ze hebben me toen ook aangeraden om het verder zo te gebruiken tot het door waterinsijpeling er de brui aan zou geven. Dat kan wel een tijdje duren eer het zover is.
Ik neem aan dat die weten wat ze vertellen en dat dit dus klopt.

Gebruikersavatar
Drokz
junior lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 05 aug 2017, 20:58
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Drokz » 30 aug 2017, 09:55

Dat kan goed zijn... Maar ik wou dat het paneel niet kapot ging.... Door het water...
En glas koste me te veel.
In ieder geval ga ik van de winter het gebroken paneel voledig demonteren, en kijken of dat de cellen nog goed zijn.

Gebruikersavatar
Mercier
lid
Berichten: 45
Lid geworden op: 30 okt 2013, 15:39
Installatie Land: Maak keuze
Contacteer:

Re: Paneel geeft wel spanning maar geen vermogen

Bericht door Mercier » 30 aug 2017, 10:00

Met glas had je net dezelfde fout gemaakt. Daar hoef je dus geen spijt van te hebben. Als dat een troost mag zijn.

Plaats reactie