1 paneel (experimenteren)

Post hier berichten over installaties die niet op het stroomnet aangesloten zijn, of ook zelfstandig kunnen werken.
Gebruikersavatar
glen
lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 26 mei 2015, 19:09
Installatie Land: België

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door glen » 26 mei 2015, 22:37

ik bedoel de helft van de voltage :D

meet hoeveel volt mag ik max mijn batterijen van 12v opladen ?

mvg glen

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11062
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door janus » 26 mei 2015, 23:05

zo rond de 14a15V
Maar als ze vol zijn moet je echt de stroom beperken, anders gaat de levensduur zeer snel achteruit.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
ErikDD
Moderator
Moderator
Berichten: 3884
Lid geworden op: 21 dec 2012, 00:10
Installatie Land: België
Locatie: Emblem
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door ErikDD » 26 mei 2015, 23:43

Normaal gezien is de schakeling als volgt :

+ pin ----- 20 cellen met diode1 over ------ pin 2 ----- 20 cellen met diode2 over ------ pin 3 ----- 20 cellen met diode3 over ------ - pin

Je zou dus telkens 1/3 van de spanning moeten meten over elk van de 3 diodes
Zonstraal VZW : ZONNE-energie, het is ONZE energie.
www.zonstraal.be/vzw

japio
Master lid
Berichten: 2040
Lid geworden op: 23 mar 2014, 10:14
Installatie Land: Nederland
Locatie: Mijdrecht
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door japio » 27 mei 2015, 09:03

Glen, een paneel zoals je nu hebt kun je (beter) niet zonder passende laadcontroller toepassen want de kans op ontploffing of brand is groot. Het is verstandiger eerst een plan te maken of anders is een experimenteerdoos beter op zijn plaats.

http://www.victronenergy.nl/upload/docu ... -50-NL.pdf
SolarEdge gecertificeerd dealer

Gebruikersavatar
glen
lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 26 mei 2015, 19:09
Installatie Land: België

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door glen » 27 mei 2015, 17:15

hallo ,

het is indd zo dat ik zoiezo een charge controller nodig heb,

ik heb de kabels aangesloten aan 20 cellen en heb nu continu 13.8 volt
en 4,1 amp.

is dit al meer correct om een baterij mee op te laden ?
de charge controller heb ik al besteld ivm het over laden van de batterij'en ,

kan er dan nog iets mislopen met deze set up ?

dus paneel 13.8 volt 4.1 amp aansluiten op charge controller en dan naar baterij ??

groetjes glen

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11062
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door janus » 27 mei 2015, 18:30

kan er dan nog iets mislopen met deze set up ?
Zonder te weten welke lader je hebt besteld is daar geen antwoord op te geven.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
glen
lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 26 mei 2015, 19:09
Installatie Land: België

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door glen » 27 mei 2015, 19:15


Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11062
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door janus » 27 mei 2015, 19:46

Wat ik hier lees is dat hij 40V aan DC zijde mag hebben.
http://solarpanelreviewer.com/victec-in ... pot-etc-2/

Je zou dus je gehele paneel kunnen aansluiten als het niet te koud is.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
glen
lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 26 mei 2015, 19:09
Installatie Land: België

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door glen » 27 mei 2015, 19:51

janus schreef:Je zou dus je gehele paneel kunnen aansluiten als het niet te koud is.
niet te koud ? wat heeft de koude daarmee te maken dan ? ù%

ik moet nog veel leren blijkbaar :lol: :oops:

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11062
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door janus » 27 mei 2015, 19:54

Je schrijft dat je paneel 40V afgeeft, dit is normaal bij 25º
Bij -10 zal dit wat meer zijn, zie specs. van je paneel
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
glen
lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 26 mei 2015, 19:09
Installatie Land: België

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door glen » 27 mei 2015, 19:59

janus schreef:Je schrijft dat je paneel 40V afgeeft, dit is normaal bij 25º
Bij -10 zal dit wat meer zijn, zie specs. van je paneel
dus hoe kouder hoe meer volt ? ,, ok wist ik niet

japio
Master lid
Berichten: 2040
Lid geworden op: 23 mar 2014, 10:14
Installatie Land: Nederland
Locatie: Mijdrecht
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door japio » 27 mei 2015, 20:33

:lol: trail and error, eerst vragen en dan bestellen was toch een betere volgorde geweest.
SolarEdge gecertificeerd dealer

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11062
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door janus » 27 mei 2015, 20:34

Dat komt gewoon doordat de weerstand minder wordt als de temp. zakt.
Op het absolute nulpunt is de weerstand 0.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
glen
lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 26 mei 2015, 19:09
Installatie Land: België

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door glen » 27 mei 2015, 20:39

japio schreef::lol: trail and error, eerst vragen en dan bestellen was toch een betere volgorde geweest.

ik heb nog altijd niet mis besteld denk ik :lol:
mijn paneel steekt maar voor de moment 13.8 volt ,
als ik inplaats van 20 cellen 40 cellen koppel heb ik dan 27.6 volt dus zit ik er nog ver onder :-( :roll:
als het - 10 is kan ik mij moeilijk voorstellen dat het met 13 volt zal stijgen ù%
en stel dat dit wel kan zal ik die wel terug zetten op 20 cellen ,,

groetjes glen .

Gebruikersavatar
glen
lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 26 mei 2015, 19:09
Installatie Land: België

Re: 1 paneel (experimenteren)

Bericht door glen » 27 mei 2015, 20:41

janus schreef:Dat komt gewoon doordat de weerstand minder wordt als de temp. zakt.
Op het absolute nulpunt is de weerstand 0.
blij om dit te weten ,
you're never too old to learn :lol: :mrgreen:

Plaats reactie