Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Plaats hier uw berichten over slimme meters en DNB's
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sunnysideup
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 30 jul 2017, 09:32
Installatie Land: België
Contacteer:

Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door sunnysideup » 30 jul 2017, 19:39

Hallo,

Ik ben op zoek naar een methode om mijn slimme meter uit te lezen, betreft een eandis model van het merk hexing.

Ik heb de HAN gebruikspoort (tweede UTP van links) door eandis laten activeren, zoals hier beschreven : https://www.eandis.be/nl/eandis-en-de-gebruikerspoort

Ik heb beperkte IT-ervaring op het vlak van loggen van gegevens etc., ik beschik wel over een NAS. Mocht ik wat meer inzicht kunnen krijgen in mijn verbruik door de gegevens te kunnen uitlezen zou ik dat erg handig vinden. Dus als iemand dit aan de praat heeft gekregen : alle tips welkom !

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 8940
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door janus » 30 jul 2017, 20:35

Ook Google geeft maar zeer weinig info over het uitlezen van deze meter, ben benieuwd of er hier leden zijn waar het gelukt is.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Tevreden over het forum, overweeg een donatie

Gebruikersavatar
bruma
Master lid
Berichten: 1944
Lid geworden op: 20 mei 2013, 14:09
Installatie Land: Maak keuze
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door bruma » 30 jul 2017, 23:07

Bekijk in de link even de specificaties op pg 43 (http vraag en reply) las start

Gebruikersavatar
Sandman79
lid
Berichten: 74
Lid geworden op: 07 jun 2013, 11:40
Installatie Land: Maak keuze
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door Sandman79 » 30 jul 2017, 23:44

ik Leesm ijn meter van infrax uit via domoticz software op mijn raspberry pi. Weet niet of het exact hetzelfde model meter is.

Gebruikersavatar
Mari
Master lid
Berichten: 1230
Lid geworden op: 18 mei 2013, 07:12
Installatie Land: Nederland
Locatie: Tegelen
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door Mari » 31 jul 2017, 17:00

In het verleden al eens gepost, ik lees het uit via een apparaatje van http://www.i-nrg.com/
Aansluiten op je router en dan via je pc uitlezen.
Ik weet niet of je zoiets bedoeld maar ik ben er tevreden over
Een paar foto's zodat je ziet wat je onder andere uit kunt lezen.
Met een aparte kwh meter lees je ook je opbrengst uit
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
sunnysideup
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 30 jul 2017, 09:32
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door sunnysideup » 01 aug 2017, 11:15

Ik ga het eens proberen via domoticz, voorlopig krijg ik dat nog niet aan de praat in OSX.

Wordt vervolgd ...

Gebruikersavatar
sunnysideup
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 30 jul 2017, 09:32
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door sunnysideup » 01 aug 2017, 21:37

Ok,

Domoticz aan de praat gekregen op OSX.
- utp kabel tussen HAN uitgang RJ45 en mijn laptop gehangen
- P1 Smart Meter with LAN interface toegevoegd onder hardware
- geen idee welk remote address ik er dien in te vullen, poort staat op 80.
- evident dat ik connection errors krijg in de log ...

Vreemd genoeg blinkt gaat op de HAN rj45 van de slimme meter ook geen enkel lichtje aan, zowel niet bij connectie met router als rechtstreeks met laptop.

En dan ben je zo een beginner dat je vast zit ...
Andere optie is dat de HAN poort gedesactiveerd werd door Eandis.

Als er iemand een lumineus idee heeft, feel free!

Gebruikersavatar
cdec
junior lid
Berichten: 13
Lid geworden op: 03 mei 2017, 10:27
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door cdec » 06 sep 2017, 13:20

sunnysideup schreef:
01 aug 2017, 21:37

Als er iemand een lumineus idee heeft, feel free!

Heb je er een switch tussenzitten?
Indien je rechtstreeks verbindt moet je misschien een cross-kabel gebruiken.
Dit heb je meestal nodig als je 2 apparaten rechtstreeks met elkaar verbindt.
Meestal verbind je een pc met een switch, en je ander aparaat ook met de switch, dan kan je gewone "straight" kabels gebruiken.

Gebruikersavatar
Stef
Forum moderator
Forum moderator
Berichten: 156
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:13
Installatie Land: België
Locatie: Retie
Contacteer:

Re: Slimme meter via UTP uitlezen : ervaringen ?

Bericht door Stef » 06 sep 2017, 22:20

cdec schreef:
06 sep 2017, 13:20
sunnysideup schreef:
01 aug 2017, 21:37

Als er iemand een lumineus idee heeft, feel free!

Heb je er een switch tussenzitten?
Indien je rechtstreeks verbindt moet je misschien een cross-kabel gebruiken.
Dit heb je meestal nodig als je 2 apparaten rechtstreeks met elkaar verbindt.
Meestal verbind je een pc met een switch, en je ander aparaat ook met de switch, dan kan je gewone "straight" kabels gebruiken.
Ter info, tegenwoordig zijn alle netwerk poorten auto-sensing en is een straight niet meer nodig.
Als je de kabel er insteekt en de lichtjes van je netwerk kaart 'flikkeren', dan is het in orde.


Stef

Plaats reactie