Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Plaatst hier uw vragen en opmerkingen over omvormers
Gebruikersavatar
jeroen beeckx
Master lid
Donateur
Donateur
Berichten: 859
Lid geworden op: 19 mei 2013, 14:09
Installatie Land: Maak keuze

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door jeroen beeckx »

Welke wijzigingen zou je willen aanbrengen?

Aan de netparameters MAG je niks wijzigen... dus code enkel zinvol wanneer je een oude omvormer met oude C10/11 moet verhogen in spanning bv.

Ik zat onlangs aan tafel met een "grote" installateur die continu de spanning verhoogt tot +260V??? (ipv 253 gemiddeld).
Uitleg was dat in Limburg de netten slecht zijn én en het anders niet gaat...

Heel straf!

Mvg
Jeroen Beeckx
ZonLicht Bvba - Energie uit de Zon
SMA Advance Installer
SolarEdge Certified Installer
2520 Emblem
http://www.zonlicht.net

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 14421
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door janus »

Staan die dan standaard op de Belgisch/Vlaamse normen Jeroen?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 126
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door pluxy »

janus schreef:
18 dec 2019, 22:05
Staan die dan standaard op de Belgisch/Vlaamse normen Jeroen?

Inderdaad, dat is waarom ik vraag om de code.
Mij lijkt het dat sma een standaard omvormer maakt/levert dewelke om het moment van starten ingesteld dient te worden op landinstellingen.

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 3733
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door DaRkMaN_FX »

pluxy schreef:
18 dec 2019, 21:04
Dus voor die 48u om , kan je wel wijzigingen aanbrengen?
Je moet die instellingen goed zetten om het moment dat je uw omvormer activeert / in dienst name.
Nadien, indien de netnormen wijzigen kan je dit enkel aanpassen met een Grid Guard Code.

Normaliter met de nieuwe omvormers met speedwire verbonden op SunnyPortal, deze parameters automatisch gepushed vanuit SMA mochten deze wijzigen van uit Synergrid voorwaarden/regels.

Dus waarom heb je dan die code nodig?
Uw parameters niet correct gezet bij de indienstname ?
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Gebruikersavatar
jeroen beeckx
Master lid
Donateur
Donateur
Berichten: 859
Lid geworden op: 19 mei 2013, 14:09
Installatie Land: Maak keuze

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door jeroen beeckx »

Is inderdaad zoals Darkman schrijft...

Is een beetje zoals met een standaard menu en een advanced menu, waarbij je een code (hier de Gridcode) nodig hebt om er dieper in te geraken...

Mvg
Jeroen Beeckx
ZonLicht Bvba - Energie uit de Zon
SMA Advance Installer
SolarEdge Certified Installer
2520 Emblem
http://www.zonlicht.net

Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 126
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door pluxy »

op mijn huidige valt er niets in te stellen.(oude beestjes)
Op de nieuwe die ik wil plaatsen wel.

Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 126
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door pluxy »

Als je uw oude omvormers vervangt door een kleiner model, dient dan ook de bijhorende zekering veranderd worden?

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 14421
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door janus »

Een zekering of automaat dient altijd om de kabel te beveiligen, nooit het apparaat.
Hij mag dan ook gewoon blijven zitten.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 126
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door pluxy »

Goed, want dan hoeft een herkeuring niet volgens fluvius.
Op mijn 2100tl staat er één van 16A en op de 2500 één van 20A.

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 14421
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door janus »

Inderdaad alleen een melding en attest zijn voldoende.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 126
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door pluxy »

Ben aan het bekijken om andere omvormer ook te vervangen.
2100TL naar sb2.0 met 13panelen.
Sunny design geeft al een melding bij beide Config van te hoge spanning.
Nu kom ik tegen in de specificaties:
SB2100 TL. : DC MPP => 125V - 600V
SB2.0 : DC MPP => 210V - 500V
Paneel : 180wp
Nominal Peak Power V : 35,6
Nominal Peak Power A : 5,05A
Nominal Open Power : 43,8V
Nominal Open circuit A : 5,40A

Gaat deze sb2.0 daar tegen kunnen? DC MPP gebied dan.(13x35,6V=462V)Ligt binnen 500V zou ik denken.
De foutmelding die sunny design geeft gaat wel over open klemspanning. Het hoogste dat ik gemeten heb bij vol zon en koud 0graden is 562V.

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 14421
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door janus »

Als je boven de toegestane waarde zit zal je garantie sowieso vervalen. niet doen dus.

Maar hoeveel is de openklemspanning volgens sunny desgin?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 126
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door pluxy »

dacht tussen 627-639v

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 14421
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door janus »

30V teveel dus.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
pluxy
Senior lid
Berichten: 126
Lid geworden op: 27 okt 2019, 19:55
Installatie Land: België

Re: Sma omvormers zelf vervangen door nieuwe. Sma code?

Bericht door pluxy »

ja, en de installatie draait al 15j zo. En geconfigureerd door zien in de tijd.

Plaats reactie