extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Een nieuwe installatie?: Hoe begin ik eraan? Waar moet ik op letten? ... enz
Plaats reactie
Gebruikersavatar
koenbali
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 nov 2018, 15:39
Installatie Land: België

extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door koenbali » 18 nov 2018, 15:55

Hallo, ik ben nieuw op dit forum. Wij verbruiken actueel 17.000 Kw elektriciteit (warmtepomp, 2 vijvers enz...) en nu wil mijn vrouw er nog een jacuzzi voor buiten bij. Dat zal nog eens 2000-3000 Kwh extra verbruiken vrees ik. We hebben al het maximum aan zonnepanelen gelegd (10 kwp) en die hebben dit jaar vb. 11.000 Kw opgeleverd.
Ik zou graag ook het overige verbruik laten opwekken door zonne-energie. Ik schat dat ik nog plaats heb voor een extra 6 kwp en ik zou deze naar het westen kunnen plaatsen. Uiteraard weet ik dat ik deze extra panelen niet mag aansluiten op het net, want ik zit nu al aan mijn maximum van 10 kwp.
Mijn idee was dus om deze panelen te plaatsen en aan te sluiten op een omvormer die er voor zorgt dat de zelf opgewekte energie preferentieel voor onmiddellijk gebruik bestemd wordt. Ik weet dat ik tijdens de zomer ongeveer 35 Kw per dag verbruik terwijl mijn panelen actueel ongeveer 65 Kw opwekken tijdens de zomer. Dus, als ik nu die 65 Kw kan verdelen naar 35 Kw eigen verbruik en de overige 30 Kw op het net zet, dan zal mijn teller niet teveel terugdraaien. In die zin zou ik zelfs met die extra 6 kwp toch kunnen zorgen dat ik niet meer dan 10.000 kw terug op het net zet. Samen met die omvormer die de energie mooi stuurt kan ik dat misschien combineren met een batterij.
Dus mijn vraag is: kent iemand een installateur die ervaring heeft met deze manier van werken, of is dit gewoon niet realiseerbaar. Ik dacht dat SMA wel al zo een systeem heeft.

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door janus » 18 nov 2018, 19:50

We hebben al het maximum aan zonnepanelen gelegd (10 kwp)
Het is het omvormer vermogen wat telt, op het aantal wp zit geen maximum.
Hoeveel kW is je omvormer?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
koenbali
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 nov 2018, 15:39
Installatie Land: België

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door koenbali » 18 nov 2018, 20:40

2 x 5000
Maar dat is niet het probleem, ik wil er gerust een omvormer bijsteken. Maar als ik meer dan 10 kwp op het net aansluit mag ik geen terugdraaiende meter hebben en dat wil ik niet opgeven

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door janus » 18 nov 2018, 22:34

Maar als ik meer dan 10 kwp op het net aansluit mag ik geen terugdraaiende meter hebben en dat wil ik niet opgeven
Dat klopt niet, je mag meer dan 10 kWp op je dak hebben en ook meer dan 10000kWh terugsteken op het net.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 2877
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door DaRkMaN_FX » 18 nov 2018, 23:23

Post eens gegevens van uw huidige installatie.
Heeft deze gsc?
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Gebruikersavatar
koenbali
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 nov 2018, 15:39
Installatie Land: België

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door koenbali » 19 nov 2018, 21:23

Wat is GSC? Welke gegevens wil je precies?

Je vindt toch zowel bij Test-aankoop als bij Eandis dat particulieren maximum 10 Kwp mogen leggen?
Of beweer jij dat ik gewoon meer panelen mag leggen en aansluiten op mijn meter. Dan is mijn probleem natuurlijk opgelost. Waarom zou ik ze dan nog op het westen richten?

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 2877
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door DaRkMaN_FX » 19 nov 2018, 21:31

GSC = groene stroom certficaten.
Je mag gerust 13kWp of meer leggen maar MAXIMUM 10 kVa OMVORMER vermogen

Ik heb zelf 13500wp op 10 kVa omvormer vermogen (over 3 omvormers verdeeld).
Volledig wettelijk in orde.

Dus zeg eens wat je huidige installatie inhoud (ligging / helling / aantal panelen / type panelen / type omvormer)
Uw omvormer moet namelijk technisch overweg kunnen met extra panelen!
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Gebruikersavatar
koenbali
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 nov 2018, 15:39
Installatie Land: België

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door koenbali » 19 nov 2018, 21:38

Ik heb GSC voor 300 euro per 1000 Kw.
Ik heb 2 SMA omvormers van elk 5 Kwp. Ik heb 44 panelen die op 15°zuidoost gerucht zijn. Dit jaar heb ik iets meer dan 11.000 Kw opgewekt.

Maar OK, ik zou dus tot 16000 KW willen opwekken om mijn verbruik te dekken. Dat zal ik met die 2 omvormers van 5 KwP dus nooit halen.

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door janus » 19 nov 2018, 21:50

Verbruik en opbrengst is altijd in kWh voor de duidelijkheid.

Als je nog gsc hebt mag je niets aan je installatie veranderen en dan houdt het op.

Er bestaat geen omvormers die direct op het net kunnen zetten, zoals je in je eerste bericht vraagt.
Dit moet altijd via een batterij systeem en daar betaal je de hoofdprijs voor.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
koenbali
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 nov 2018, 15:39
Installatie Land: België

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door koenbali » 19 nov 2018, 22:38

OK, nu zijn we terug bij mijn originele vraag. Kent iemand een firma die ervaring heeft met dit concept, dus een MSA omvormer die de opgewekte stroom preferentieel direct naar het eigen verbruik stuurt en de rest dan op een batterij zet?

Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 11995
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door janus » 19 nov 2018, 22:50

dus een SMS omvormer die de opgewekte stroom preferentieel direct naar het eigen verbruik stuurt en de rest dan op een batterij zet?
Dan is hij aan het net gekoppeld wat niet is toegestaan.
Het enigste wat wel mag is een volledig off-grid systeem.

En dan moet je dus hier zijn:
viewforum.php?f=48

Indien akkoord verplaats ik je bericht.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg

Gebruikersavatar
jeroen beeckx
Master lid
Berichten: 799
Lid geworden op: 19 mei 2013, 14:09
Installatie Land: Maak keuze

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door jeroen beeckx » 20 nov 2018, 12:48

Volgens mij mag je de helft van de panelen verplaatsen naar andere oriëntatie én de omvormer vervangen door een kleiner exemplaar, bv 6 of 7 KVA.
Dan kan je voor 3KVA een kleinere Tripower plaatsen van 3KVA (nieuw bij SMA), hier mag dan weer 6 kWpiek op.

Mogelijkheden zijn er zeker.

Mvg
Jeroen Beeckx
ZonLicht Bvba - Energie uit de Zon
SMA Advance Installer
SolarEdge Certified Installer
2520 Emblem
http://www.zonlicht.net

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 2877
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door DaRkMaN_FX » 20 nov 2018, 13:53

@jeroen beeckx
Dan moet hij eerst 22 panelen verhuizen naar een ander dakvlak (als het mogelijk is).
Dan moet hij ook 3F+N hebben anders kan je geen 6 of 7 kVa omvormer plaatsen.

Aangezien hij 2 x 5 kVa heeft, mogelijks een 2 x 230V net of 3 x 230V

Momenteel zegt de TS niet alles
Type panelen ? (Merk / Model / wp ?)
Zijn elektrische aansluiting ?
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Gebruikersavatar
dyckie
Senior lid
Berichten: 173
Lid geworden op: 21 okt 2017, 15:09
Installatie Land: België
Locatie: Hasselt

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door dyckie » 20 nov 2018, 17:24

Hij kan niks doen want hij zit nog met zijn GSC anders is hij die kwijt.
Meer info: https://sites.google.com/view/eendraadschema/

Met vriendelijke groeten,

Dyckie

Gebruikersavatar
jeroen beeckx
Master lid
Berichten: 799
Lid geworden op: 19 mei 2013, 14:09
Installatie Land: Maak keuze

Re: extra panelen bovenop bestaande 10 kwp

Bericht door jeroen beeckx » 20 nov 2018, 17:26

dyckie schreef:
20 nov 2018, 17:24
Hij kan niks doen want hij zit nog met zijn GSC anders is hij die kwijt.
klopt niet, je mag panelen verplaatsen...
Jeroen Beeckx
ZonLicht Bvba - Energie uit de Zon
SMA Advance Installer
SolarEdge Certified Installer
2520 Emblem
http://www.zonlicht.net

Plaats reactie