mono of 3fasige omvormer

Een nieuwe installatie?: Hoe begin ik eraan? Waar moet ik op letten? ... enz
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Janc
Berichten: 3
Lid geworden op: 23 sep 2017, 07:25
Installatie Land: België

mono of 3fasige omvormer

Bericht door Janc »

Goeiemiddag ,

deze week kreeg ik de eerste offerte voor een pv installatie .
18 panelen met 325wp , mono omvormer van sma van 4kw .
Nu vroeg ik me af of we niet op termijn goedkoper af zijn qua kosten prosumententarief als we voor een 3 fasige omvormer gaan met lager vermogen ? (hebben hier thuis een net van 3x400V + N )
Alvast bedankt voor jullie inbreng
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 16044
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: mono of 3fasige omvormer

Bericht door janus »

Sorry ik zie het verband niet tussen de drie fase en lager vermogen?
Met een mono fase kun je toch ook een lager vermogen nemen?
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
Janc
Berichten: 3
Lid geworden op: 23 sep 2017, 07:25
Installatie Land: België

Re: mono of 3fasige omvormer

Bericht door Janc »

janus schreef: 07 jul 2020, 13:50 Sorry ik zie het verband niet tussen de drie fase en lager vermogen?
Met een mono fase kun je toch ook een lager vermogen nemen?
Stel , we kiezen een 3fasige omvormer met een uitgangsvermogen van 3kw .(ipv een mono omvormer van 4 kw ) Dan ga ik ervan uit dat ik op iedere fase tot 3kw kan terugsteken op het net.
(maw heb ik een totaal uitgangsvermogen van 9kw .)
betaal je dan een prosumenten vergoeding van 3kw of 9kw ?
Als ik het goed begrijp betaal je per kw uitgangsvermogen op je omvormer een vergoeding , dus lijkt het me interessant of er hierin mogelijkheden bestaan om jaarlijks eventueel wat minder kosten te hebben aan prosumenten vergoeding .
Los van de kosten lijkt het me ook logisch en beter betreft piekspanningen op je net .
Ben een totale leek in de materie van zonnepanelen , heb hierover wat zitten googlen maar tot op vandaag nog geen info over terug gevonden .
mvg Jan
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 16044
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: mono of 3fasige omvormer

Bericht door janus »

Stel , we kiezen een 3fasige omvormer met een uitgangsvermogen van 3kw .(ipv een mono omvormer van 4 kw ) Dan ga ik ervan uit dat ik op iedere fase tot 3kw kan terugsteken op het net.
Een omvormer van 3kW nooit meer dan 3kW terugsteken, of het nu een mono of tri fase is.
Een tri fase verdeelt de 3kW alleen over de 3 fase , dus +/- 1kW per fase.


Misschien kun je hier beter de gehele offerte laten beoordelen ?
viewforum.php?f=37 dan controleren wij alles voor je.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
Janc
Berichten: 3
Lid geworden op: 23 sep 2017, 07:25
Installatie Land: België

Re: mono of 3fasige omvormer

Bericht door Janc »

janus schreef: 07 jul 2020, 18:45
Stel , we kiezen een 3fasige omvormer met een uitgangsvermogen van 3kw .(ipv een mono omvormer van 4 kw ) Dan ga ik ervan uit dat ik op iedere fase tot 3kw kan terugsteken op het net.
Een omvormer van 3kW nooit meer dan 3kW terugsteken, of het nu een mono of tri fase is.
Een tri fase verdeelt de 3kW alleen over de 3 fase , dus +/- 1kW per fase.


Misschien kun je hier beter de gehele offerte laten beoordelen ?
viewforum.php?f=37 dan controleren wij alles voor je.
Klaar en duidelijk ! Bedankt voor de info
Gebruikersavatar
ves
junior lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 mei 2013, 21:08
Installatie Land: Maak keuze

Re: mono of 3fasige omvormer

Bericht door ves »

Hallo allemaal, even een technische vraag: ik zie op mijn omvormer Kostal Piko dat één van de 3 fasen bij zonnig weer ongeveer 254V heeft maar de omvormer schakelt niet uit. De andere fasen hebben dan 243V. Wat gaat er gebeuren als de spanning nog stijgt, gaat dan de omvormer verder werken op 2 fasen of uitschakelen?
Mvg, Ves
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 16044
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: mono of 3fasige omvormer

Bericht door janus »

Vermoedelijk schakelt hij uit, dat is een nadeel van een 3fase omvormer.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 4016
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: mono of 3fasige omvormer

Bericht door DaRkMaN_FX »

Die gaat uitschakelen als die gedurende 10min boven de 254V zit.
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R
Plaats reactie

Terug naar “Een nieuwe installatie?”