Smappee verbruiksmeter

Allerlei
Plaats reactie
Gebruikersavatar
klg
lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 29 dec 2012, 11:42
Installatie Land: Maak keuze

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door klg » 24 jan 2017, 10:50

japio schreef:
21 jan 2017, 15:00
ivanacke schreef:
21 jan 2017, 13:39
waarschijnlijk verlies je ook de instellingen van je smart pluggen ?
Die instellingen blijven behouden, de update betreft alleen de opgeslagen apparaten.

Mijn gedachte was; het kan alleen maar beter worden :lol:

ik probeer nog wel eens bij de volgende versie op een update te doen. Ga geen tijd meer steken in linken van apparaten met zelfde verbruik om zo alles onder correctie apparaat te krijgen. Zou wel mooie zijn dat het ooit in de toekomst allemaal zou werken. Op dit moment een hebbeding, waar je waarschijnlijk snel op uitgezien raakt. Het enige dat ik momenteel effectief gebruik is de powerplug en verbruik+zonnepanelen opbrengst.
Maar dan is 250 € toch veel om een lampje 's avonds automatisch aan en uit te laten gaan en op einde vd maand niet naar je garage moet gaan om je meterstanden te kennen :)

japio
Master lid
Berichten: 2216
Lid geworden op: 23 mar 2014, 10:14
Installatie Land: Nederland
Locatie: Mijdrecht
Contacteer:

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door japio » 29 jan 2017, 08:21

Ook van mij de bevestiging dat de nieuwe softwarevariant van Smappee het hier niet beter doet dan de oude. De magnetron en de vaatwasser lopen al door elkaar.
SolarEdge gecertificeerd dealer

Gebruikersavatar
ivanacke
Master lid
Berichten: 2038
Lid geworden op: 10 dec 2015, 12:34
Installatie Land: België
Locatie: Assenede

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door ivanacke » 29 jan 2017, 20:31

Het is inderdaad niet meer dan een hebbedigje
34 Sunpower panelen monokristallijn SPR-E20-327 WHT-327 Wp (11.118 Wp)
Richting is ZWW 40'
Dakhelling 42 *
Omvormer : Delta energy RPI M 10A
installatie sinds 08-02-2016
Assenede Oost-Vlaanderen regio Gent

Gebruikersavatar
maartenvt
Berichten: 3
Lid geworden op: 23 jan 2015, 09:58
Installatie Land: België

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door maartenvt » 08 feb 2017, 21:33

Ik heb niet alle blz van dit draadje gelezen dus kan zijn dat ik een open deur in trap...

Volgens mij kan een smappee die driefasige installaties meet niet zo nauwkeurig zijn zoals de fabrikant beweert.

Om vermogen te meten moet je een referentiespanning meten op de te meten stroomdraad, en de stroomsterkte door de ader.
Om drie fasen te meten moet je dan ook de drie referentiespanningen meten en de drie stroomsterktes, om te kunnen weten welke vermogens door de drie lijnen lopen.

Maar de smappee heeft een monofasige voeding, hetgeen mij op het eerste zicht zegt dat er slechts 1 van de drie lijnen als referentiespanning kan gebruikt worden. Wanneer nu L2 en L3 een andere spanning vertonen dan L1, dan heb je al verkeerde vermogensmetingen...
Of zie ik iets over het hoofd?

Zijn er ook mensen die sukkelen met de smappee voor wat betreft verbruikers die dimmers gebruiken of de spanning of frequentie kunnen regelen? Motoren, ventilatoren, lichtdimmers, domotica etc? En dat smappee hetzelfde toestel dan verschillende keren vindt.
Ik lees hier dat dit toch het geval blijkt te zijn, ook met de nieuwe versies...
Lijkt me een heel gedoe voor weinig nauwkeurigheid, of ben ik te streng?

japio
Master lid
Berichten: 2216
Lid geworden op: 23 mar 2014, 10:14
Installatie Land: Nederland
Locatie: Mijdrecht
Contacteer:

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door japio » 08 feb 2017, 23:17

De registratie van het vermogen gaat erg goed en ook bij 3 fasen ondanks dat er maar één referentiespanning wordt gebruikt.
Omdat Smappee door de makers wordt verkocht als een slimme speurneus, maar eigenlijk zo blind is als een mol is alle kritiek terecht.
SolarEdge gecertificeerd dealer

Gebruikersavatar
ivanacke
Master lid
Berichten: 2038
Lid geworden op: 10 dec 2015, 12:34
Installatie Land: België
Locatie: Assenede

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door ivanacke » 08 feb 2017, 23:24

Metingen van totaal verbruik en opbrengst PV panelen lukt best . de registratie van de toestellen is een puinhoop
34 Sunpower panelen monokristallijn SPR-E20-327 WHT-327 Wp (11.118 Wp)
Richting is ZWW 40'
Dakhelling 42 *
Omvormer : Delta energy RPI M 10A
installatie sinds 08-02-2016
Assenede Oost-Vlaanderen regio Gent

Gebruikersavatar
Joachimpot
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 feb 2018, 14:25
Installatie Land: België

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door Joachimpot » 13 sep 2018, 20:57

Hallo,
Ik ben nieuw op dit forum maar heb een vraagje ivm de smappee solar.

Ik heb voor 12kw zonnepanelen (10kw omvormer) liggen.

Nu met de digitale meter in het vooruitzicht ben ik eventueel van plan om zoutwater of lithium ( genre tesla ) te plaatsen.

Nu had ik voor ik dit plaats eerst een jaartje mijn werkelijke injectie en opname gemonitord.

Wij verbruiken 25000kw op jaarbasis waarvan we 12000kw van de zon krijgen. Ons grootse deel van het verbruik is echter in de zomer maanden ( juni tot sept 12000kw )
Maar we hebben op de piekmomenten 9,5kw /uur input van de zon terwijl we 3-4 /uur verbruiken.
Als we dit kunnen bufferen in batterijen om dat dan wat later terug te verbruiken kunnen we zo het prosumententarief of het toekomstige injectietarief minimaliseren.

Kun je met de smappee solar de injectie in het net ook meten? Of heb je enkele bv opbrengst zonnepanelen, actueel verbruik en moet je dan zelf gaan uitrekenen wat je injectie is.

Sorry voor al de informatie maar zo ken je een beetje de situatie.

Mvg Joachim.

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 2779
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door DaRkMaN_FX » 13 sep 2018, 21:31

Een bidir 3 fase kWh teller gaat u direct een idee geven en kost een pak minder.
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Gebruikersavatar
bartgo
Master lid
Berichten: 548
Lid geworden op: 28 dec 2013, 12:00
Installatie Land: België

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door bartgo » 14 sep 2018, 10:04

Sma sunny home manager 2.0 doet exact wat je wil hier op 3fase.

Smappee solar kan ook direct verbruik opmeten las ik hier onlangs.

Gebruikersavatar
mysteryliner
junior lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 28 nov 2018, 17:28
Installatie Land: België

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door mysteryliner » 28 nov 2018, 17:39

Joachimpot schreef:
13 sep 2018, 20:57
Kun je met de smappee solar de injectie in het net ook meten? Of heb je enkele bv opbrengst zonnepanelen, actueel verbruik en moet je dan zelf gaan uitrekenen wat je injectie is.
met hun Smappee Pro zou dit inderdaad mogelijk moeten zijn.
zover ik uit hun info had begrepen.

Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 572
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België
Locatie: Ham

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door lennie » 28 nov 2018, 18:41

Ik heb een “gewone” Smappee. Die geeft me in de app ook netjes eigenverbruik, injectie, import, enz weer hoor.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°

Gebruikersavatar
mysteryliner
junior lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 28 nov 2018, 17:28
Installatie Land: België

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door mysteryliner » 29 nov 2018, 00:45

Inderdaad.

Mogelijk heb ik de vraag niet correct geïnterpreteerd.

Omdat er sprake was van gebruik van batterijen.

Maar, indien je enkel zonnepanelen hebt:

Zal Smappee:
- je gebruik tonen,
- opbrengst van zonnepanelen,
- eigen verbruik, (verbruikte en geëxporteerde zonne-energie)
- zelf voorziening, (verbruik gedekt door solar & stroom geïmporteerd van het net)

....

Wanneer je met batterijen gaat werken, zal Smappee (denk ik) niet goed weten wat er gebeurd.

- ofwel gaan je batterijen als een verbruiker worden aanzien, je eigen verbruik van zonne-energie zal stijgen terwijl de batterijen laden door solar)

- Maar 's avonds??? Dan gaat smappee mogelijk verbruik zien dat niet geïmporteerd zal worden, en je verbruik van toestellen niet meer klopt met je verbruik/import.

- of Smappee ziet plots niets meer, zoals een rivier, zal de gevraagde stroom niet vanuit het net stromen (en niet door de meetklemmen, waardoor de unieke storing van je toestellen niet herkent kan worden)

En dan ga je een smappee pro nodig hebben

Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 572
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België
Locatie: Ham

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door lennie » 29 nov 2018, 08:52

Gho... daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik ben immers (zoals de meeste Belgen vermoed ik) nog lang niet zo ver dat ik een batterij systeem ga plaatsen.
Op dat ogenblik zal de kost van een alternatief geavanceerder meetsysteem ook maar peanuts in de totale investering zijn vermoed ik.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°

Gebruikersavatar
bartgo
Master lid
Berichten: 548
Lid geworden op: 28 dec 2013, 12:00
Installatie Land: België

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door bartgo » 29 nov 2018, 09:05

Ik dacht ook dat je smappee pro nodig hebt als er een warmtepomp in het spel is.

Gebruikersavatar
DaRkMaN_FX
Master lid
Berichten: 2779
Lid geworden op: 17 mei 2013, 09:03
Installatie Land: België
Contacteer:

Re: Smappee verbruiksmeter

Bericht door DaRkMaN_FX » 29 nov 2018, 16:47

bartgo schreef:
29 nov 2018, 09:05
Ik dacht ook dat je smappee pro nodig hebt als er een warmtepomp in het spel is.
Daar is nu de Smappee Plus voor gekomen.
https://www.smappee.com/be_nl/plus-energiemonitor
PV1: 30 x ERA Black Solar 190WP, Kostal PIKO 5.5, O: 165° : H:30° | PV2: 16 x LG NeON2 Black 300WP, SMA3000TL-21, O: 255° : H:30° | PV3: 10 x LG NeON2 Black 300WP, SMASB1.5-1VL-40, O: 75 & 255° (polystring) : H:30° | WP: Nibe F1145-12 | ZB: Tisun FI 2/3 + Tisun FS 375/1R

Plaats reactie