Wat kosten zonnepanelen volgens "de Standaard"

Nieuwe Weetjes, persberichten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Passiefzonnen
Senior lid
Berichten: 211
Lid geworden op: 19 mei 2013, 13:39
Installatie Land: Maak keuze

Wat kosten zonnepanelen volgens "de Standaard"

Bericht door Passiefzonnen »

Lid Zonstraal nr. 83.
32 Bisol BMU -2-233 Wp
Omvormer SMA Tripower 8000TL-10.

Gebruikersavatar
Luc6580
Senior lid
Berichten: 310
Lid geworden op: 17 mei 2013, 10:49
Installatie Land: België
Locatie: Gijzegem (Aalst)
Contacteer:

Re: Wat kosten zonnepanelen volgens "de Standaard"

Bericht door Luc6580 »

Niet leesbaar voor niet abonnees

Gebruikersavatar
Passiefzonnen
Senior lid
Berichten: 211
Lid geworden op: 19 mei 2013, 13:39
Installatie Land: Maak keuze

Re: Wat kosten zonnepanelen volgens "de Standaard"

Bericht door Passiefzonnen »

MAAIKE VAN MELCKEBEKE in De Standaard:

De Vlaamse meerderheidspartijen hebben vorige week een akkoord bereikt over de invoering van de digitale elektriciteitsmeter. De onzekerheid over het mogelijke nadeel van die meter op gezinnen met zonnepanelen, is opgelost met een compromis: de eigenaars hebben tot 15 jaar na de installatie (en uiterlijk tot 2035) de keuze tussen het oude en nieuwe tariefsysteem. Het ideale moment dus om de plaatsing van een PV-installatie te overwegen. Wat kost dat, zonnepanelen?

Panelen kiezen

Zeg nooit zomaar zonnepaneel tegen een PV-installatie. Er is een belangrijk onderscheid tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne panelen produceren het meeste energie en degraderen trager dan hun polybroertjes, maar kosten ook meer. ‘Ik schat de verhouding tussen mono en poly in Vlaanderen op 50-50’, zegt Ismaël Ben-Al-Lal, zaakvoerder van groene-energiebedrijf Futech/iLumen uit Tessenderlo.

Eén paneel produceert onder ideale omstandigheden gemiddeld zo’n 300 wattpiek (Wp). Hoeveel panelen u nodig heeft, hangt af van uw gebruik en de ligging van uw dak. Voor u zich het hoofd breekt over hellingsgraad en zonuren: de website www.energiesparen.be/zonnekaart toont meteen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en simuleert de mogelijke opbrengst.

Wij gaan uit van een gunstige ligging en een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar. Maar zoals elke huis-, tuin- en keukenfilosoof zal bevestigen: de zon schijnt niet altijd. Een PV-installatie met een vermogen van 1.000 Wp produceert in België gemiddeld 995 kWh per jaar. Vermenigvuldig daarom uw verbruik steeds door de omrekenfactor 0,995. In ons voorbeeld brengt ons dat op een installatie van 11 panelen of 3.300 Wp.

Plaatsing

Wogen pakweg tien jaar geleden vooral de materiaalkosten door, dan bepalen vandaag vooral de installatiekosten de prijs. ‘De productiekosten van panelen zijn fors gedaald, maar of we nu 10 of 26 panelen moeten leggen: het vraagt dezelfde opstartkosten’, aldus Ben-Al-Lal. Lees: een gemiddelde kan misleidend zijn. Dat gezegd zijnde, klokt de sectororganisatie voor duurzame energie (ODE) vandaag af op een gemiddelde prijs van 1,28 euro per Wp, exclusief btw. ‘Daarin zitten zowel de materiaalkosten, de kosten van de omvormer (het toestel dat gelijkstroom omzet in wisselstroom red.) als de plaatsingkosten’, zegt Bram Claeys, algemeen directeur van ODE. ‘Het kan ook gevoelig goedkoper, door bijvoorbeeld deel te nemen aan een groepsaankoop. Een complexe plaatsing kan de prijs dan weer opdrijven.’ Voor een installatie van 3.300 Wp betaalt u gemiddeld 4.224 euro. Daar komt 6 procent btw bij voor een woning van meer dan tien jaar oud, 21 procent bij een jongere woning. Dat brengt de prijs op 4.477 of 5.111 euro.

Onderhoud & levensduur

Een PV-installatie gaat lang mee. ‘Minimaal twintig jaar, met uitschieters tot dertig jaar’, aldus Claeys. Maar de panelen degraderen wel. Ze zullen jaar na jaar wat minder energie opbrengen. ‘Vraag daarom bij een offerte altijd naar de gegarandeerde productie na tien jaar’, benadrukt Claeys.

Aangezien de omvormer het slechts tien à vijftien jaar volhoudt, moet u rekening houden met de aankoop van een nieuw model. Kostprijs: 1.000 à 1.500 euro.

Besparing

De vraag waarop u zat te wachten: wat levert dat nu op? Bij de huidige elektriciteitsprijs van 0,27 euro per kWh bespaart een gemiddeld gezin met een installatie van 3.300 Wp 886,50 euro per jaar. Omdat zo’n installatie in de winter nooit voldoende opbrengt om het licht aan te houden, hebt u daarnaast nog steeds het net nodig. Omgekeerd zit u in de zomer met overschot, die u rechtstreeks op het net laat vloeien.

In het huidige tariefsysteem draait uw meter op zulke momenten terug. Omdat het tot nu toe onmogelijk was om te meten hoeveel u daadwerkelijk van het net gebruikt en erop zet, betalen gezinnen met zonnepanelen vandaag ook een forfaitair prosumententarief van 300 à 400 euro per jaar, afhankelijk van onder meer de grootte van hun omvormer. Netto bespaart u dus 536,50 euro per jaar. ‘Gemiddeld betaalt een PV-installatie zichzelf binnen de zeven à acht jaar terug’, besluit Claeys.

Batterij

Deze zomer start de uitrol van de digitale meter. Eigenaars van zonnepanelen krijgen de keuze: een systeem waarin de digitale meter het terugdraaien van de teller simuleert (en een prosumententarief) of een nieuw tariefsysteem waarbij ze daadwerkelijk betalen wat ze van het net nemen.

‘Hoe meer je zelf gebruikt van de energie die je opwekt, des te voordeliger het nieuwe systeem’, zegt Claeys. Dat betekent niet dat u elke keer het licht moet uitdoen als er een wolk voor de zon schuift. ‘Het kantelpunt zit al bij 30 à 50 procent zelfverbruik.’ Er zijn verschillende manieren om dat zelfverbruik te verhogen. ‘Met de komst van de digitale meter ligt de weg open voor innovaties zoals slimme toestellen die aanslaan wanneer er zon is’, zegt Claeys.

Ook Futech/iLumen bracht al zo’n innovatie op de markt. ‘Wij plaatsen bij elke installatie standaard een batterij, de iLubat, zegt Ben-Al-Lal. ‘Bij een hoge productie slaat die een stukje energie op, om die dan weer los te laten wanneer de zon verdwijnt. Bijgevolg heeft de klant een minder zware omvormer nodig.’ Daardoor bespaart u niet alleen op het prosumententarief, u kunt bijvoorbeeld ook een boiler aansluiten op de batterij, waardoor u de energie uit uw panelen beter benut. De meerprijs van een iLubat in een nieuwe installatie is 1.500 euro.

Besluit

Een PV-installatie voor een gezin met een gemiddeld verbruik, kost bij aankoop 4.224 euro (exclusief btw) en betaalt zichzelf na zeven à acht jaar terug. Een installatie met batterij kost 5.724 euro, maar betaalt zichzelf ook sneller terug.
Lid Zonstraal nr. 83.
32 Bisol BMU -2-233 Wp
Omvormer SMA Tripower 8000TL-10.

Gebruikersavatar
lennie
Master lid
Berichten: 651
Lid geworden op: 26 feb 2014, 13:25
Installatie Land: België

Re: Wat kosten zonnepanelen volgens "de Standaard"

Bericht door lennie »

Ik zie en hoor met de regelmaat van de klok door deze knappe koppen van VREG, ODE en consorten de mooie frase “Er zijn verschillende manieren om dat zelfverbruik te verhogen.” uitgesproken worden.
Ik heb echter nog maar weinig concrete, werkbare, veilige en betaalbare oplossingen gezien.
17x ET Solar P660250WW 4250 Wp | SMA SB 4000TL 21 | O: 175° | H: 25°

Gebruikersavatar
Reppiepeppie
VZW erelid
VZW erelid
Berichten: 163
Lid geworden op: 17 mei 2013, 07:24
Installatie Land: Maak keuze

Re: Wat kosten zonnepanelen volgens "de Standaard"

Bericht door Reppiepeppie »

“Een PV-installatie voor een gezin met een gemiddeld verbruik, kost bij aankoop 4.224 euro (exclusief btw) en betaalt zichzelf na zeven à acht jaar terug. Een installatie met batterij kost 5.724 euro, maar betaalt zichzelf ook sneller terug.”

:D :D

Gebruikersavatar
bke
Senior lid
Berichten: 265
Lid geworden op: 18 mei 2013, 19:20
Installatie Land: Maak keuze

Re: Wat kosten zonnepanelen volgens "de Standaard"

Bericht door bke »

"Er is een belangrijk onderscheid tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne panelen produceren het meeste energie en degraderen trager dan hun polybroertjes, maar kosten ook meer."

De weinige studies die er zijn rond degradatie tonen net het omgekeerde aan, namelijk dat polykristallijne panelen geen hogere maar zelfs een iets lagere degradatiesnelheid hebben dan monokristallijne panelen (zie linkje). En de vernoemde prijzen liggen ook véél te hoog. Dit is gewoon niets meer dan commerciële verkoopspraat.

http://www.cercind.gov.in/2011/whats-ne ... plants.pdf

Plaats reactie