Klimaatopwarming maakt bouw gascentrales overbodig

Nieuwe Weetjes, persberichten
Plaats reactie
DaanW
Lid Zonstraal vzw.
Lid Zonstraal vzw.
Berichten: 1589
Lid geworden op: 21 dec 2012, 03:48
Installatie Land: België

Klimaatopwarming maakt bouw gascentrales overbodig

Bericht door DaanW »

DS
België heeft geen nieuwe gascentrales nodig om na de sluiting van de kerncentrales het licht aan te houden. De klimaatverandering maakt het gevaar op stroomtekorten veel kleiner. Dat concludeert de federale energieregulator Creg.
De federale energieregulator Creg legt een tijdbom onder het plan van de federale regering om de bouw van gascentrales financieel aan te moedigen. Het heeft Europa laten weten dat de studie die de aanzet is geweest voor de dure steunregeling het gevaar op stroomtekorten zwaar overschat. Het argumenteert dat veel te weinig rekening is gehouden met de impact van de klimaatverandering op het Belgische weer. De kans op zeer harde winters die voor hoge pieken van het stroomverbruik zorgen is almaar kleiner aan het worden.

Europa bestudeert momenteel de vraag van België om het licht op groen te zetten voor een steunmechanisme dat investeringen in nieuwe elektriciteitscapaciteit in ons land moet stimuleren. Dit plan heeft alles te maken met de wettelijk vastgelegde sluiting van de kerncentrales in Doel en Tihange tegen 2025.

Uit studies van de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia uit de afgelopen jaren bleek dat er iets in de plaats van de kerncentrales moest komen om stroomtekorten in ons land te vermijden. In een eerste rapport schatte Elia dat er tot 3.900 megawatt aan nieuwe capaciteit nodig was om de stroomvoorziening te allen tijde te verzekeren. Dat komt neer op de bouw van negen extra gascentrales. Later werd deze dreiging op tekorten wel wat ingeperkt.

De federale energieregulator Creg heeft nu een studie klaar waaruit blijkt dat Elia het gevaar op stroomtekorten zwaar overschat. Het is ervan overtuigd geraakt dat de rapporten van de Belgische hoogspanningsbeheerder veel te veel rekening hebben gehouden met twee zeer strenge winters uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Terwijl de kans dat zulke winters in de toekomst nog voorkomen door de klimaatverandering zeer klein is geworden, stelt de Creg. Het baseert zich daarvoor op analyses van klimaatexpert Wim Thiery (VUB) die op vraag van de energieregulator berekeningen aan het maken is over de impact van de klimaatverandering op België. Uit de eerste analyses blijkt dat de waarschijnlijkheid van koudegolven zoals in de jaren 80 sterk is gedaald.
Strategische reserve

Volgens de energieregulator is het risico op stroomtekorten in ons land de komende decennia veel minder groot dan de hoogspanningsbeheerder tot nu toe voorhoudt. En de omvang van de tekorten zal ook veel kleiner zijn dan uit de studies van Elia blijkt. Dat heeft het nu aan de Europese Commissie laten weten. Europa organiseert momenteel een openbaar onderzoek over de Belgische steunregeling.

Om zulke mogelijke stroomtekorten op te vangen hoeven er volgens de Creg geen nieuwe gesubsidieerde gascentrales gebouwd te worden. De energieregulator ziet veel meer heil in de aanleg van een strategische reserve. In de praktijk betekent het dat elektriciteitscentrales die niet langer rendabel zijn en dreigen gesloten te worden toch stand-by worden gehouden. In ruil kunnen de uitbaters rekenen op een financiële ondersteuning. Volgen de federale energieregulator zal dat veel goedkoper zijn dan nieuwe gascentrales bouwen.

De bezorgdheid van de Creg over het kostenplaatje is ingegeven door de blijvende onduidelijkheid waar het geld vandaan gaat komen om nieuw investeringen in gascentrales aan te moedigen. In het huidige plan van de federale regering dat bij de Europese Commissie ligt, is daarover niets terug te vinden. De energieregulator houdt er rekening mee dat alle kosten uiteindelijk via de elektriciteitsfactuur doorgerekend zullen worden aan de verbruiker. In een eerder rapport schatte de Creg de kostprijs van de steunregeling op 9 tot 14 miljard euro over een periode van 15 jaar.


Pascal Sertyn
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200123_04818013
Steun onze belangenvereniging http://www.zonstraal.be/vzw/

Gebruikersavatar
danvos
lid
Berichten: 17
Lid geworden op: 21 mei 2013, 17:25
Installatie Land: België
Locatie: Leopoldsburg

Re: Klimaatopwarming maakt bouw gascentrales overbodig

Bericht door danvos »

Blijkbaar wordt door CREG absoluut geen rekening gehouden met de nog (duizenden) bestaande mazoutkachels die moeten vervangen worden. Nog geen definitief verbod, maar het zit eraan te komen.De meesten zullen na het verbieden van mazout overschakelen op gas. Of misschien naar warmtepompen die enorm veel stroom verbruiken die NIET gecompenseerd wordt door de zonnepanelen tijdens de winters, ook al zijn die niet extreem koud. En de "zieners" bij de CREG zijn blijkbaar beter dan de weervoorspellers, die vandaag nog niet durven zeggen dat er geen koude golf meer komt deze winter. :r:

Gebruikersavatar
ivob
Master lid
Berichten: 4651
Lid geworden op: 20 dec 2012, 18:31
Installatie Land: Ander
Locatie: Towards the sunset

Re: Klimaatopwarming maakt bouw gascentrales overbodig

Bericht door ivob »

Het is maar wat je "zeer veel" noemt.
Mijn warmtepomp verbruikt in full modus en tijdens de koudste winter sinds 2011 3000 kWh per jaar.
Is dat zo extreem veel? Ik ken zwembaden en vijverpompen die meer verbruiken op een jaar.

En die energie wordt inderdaad maar deels geleverd door de eigen PV-installatie.
Daarom heb ik ook nog een groene leverancier voor elektriciteit in de winter => een combinatie van zon, wind en waterkracht.
Een van de drie is wel altijd ergens actief.
die vandaag nog niet durven zeggen dat er geen koude golf meer komt deze winter.
Deze winter? Het zal je misschien ontgaan zijn maar de klimatologische lente is vandaag al begonnen. $*
De zon staat nu ook reeds zo hoog boven de horizon dat ze - bij een goed ingeplante woning - reeds voldoende instraling heeft om een goed geïsoleerde woning autonoom meerdere uren per dag van voldoende energie en warmte te voorzien.
Veel zal elektriciteit zal de WP hier dit jaar - en dit tot november- niet meer nodig hebben.

Blijft nog de vraag of al de woningen op stookolie al aangesloten zijn op het aardgasnet. Zoniet kunnen de bewoners die bijkomende kosten beter spenderen aan eenmalige en blijvende maatregelen als betere isolatie van de woning en (gedeeltelijke) eigen energieproductie dan een gokje te wagen op een reeds voorbij gestreefde overgangsmaatregel die geen blijvende oplossing biedt.

Plaats reactie