Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Post hier al uw vragen over financiën. Belastingen, leningen etc.
Gebruikersavatar
gojibax
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 mei 2020, 08:16
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door gojibax »

Volgens mij is het een vergissing te denken dat je bij een EV+PV de kosten kan beperken. Je kan nog proberen om de auto enkel in de dag (op de middag) op te laden, maar als het 1 dag van de maand regent (of zelfs maar 1 middaguur) ben je al gezien en zit je voor die maand aan een veel hoger maximum kwartier. De rest van de maand hoef je er dan niet meer naar te kijken.
Voor de gemoedsrust lijkt het mij dan beter er gewoon nooit naar te kijken, voor de portomonnee komt het in de praktijk toch op hetzelfde neer.

Gebruikersavatar
Rerdvr46
lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 jul 2016, 09:54
Installatie Land: België
Locatie: Gent

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door Rerdvr46 »

Alles zetten op zon- of windenergie zonder opslag is nu eenmaal niet haalbaar. Dat zie je al direct als je dat op individueel niveau wil realiseren. Op niveau van de gemeenschap valt dat nu nog niet op omdat deze energiebronnen maar in een fractie van de behoefte voorzien. Als je thuis dus alles op de zon zet moet je batterijen hebben met een capaciteit die meerdere dagen je energiebehoefte dekt.

Gebruikersavatar
Rerdvr46
lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 jul 2016, 09:54
Installatie Land: België
Locatie: Gent

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door Rerdvr46 »

JefdeWit schreef:
10 mei 2020, 22:09
Iemand die een PH bouwt en dan nog moet verwarmen met een warmtepomp heeft zich ergens grondig misrekend. :roll:

Hopelijk woon jij niet in een PH dat verwarmt moet worden met een warmtepomp en waarbij de energierekening onbetaalbaar is?
Dat is pas iets dat onmogelijk zou moeten zijn.
Nee ik heb geen passief huis en geloof trouwens niet dat je zonder verwarming de winter doorkomt. Als je dan moet verwarmen (met elektrische kacheltjes neem ik aan) en er is enkele dagen bijna geen zon (en dat komt vaak voor in december) dan heb je flink wat batterijcapaciteit nodig om die dagen comfortabel door te komen.

Gebruikersavatar
eddy.d
lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 24 apr 2016, 20:13
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door eddy.d »

Als ze er voor zorgen dat ze dezelfde inkomsten hebben met een tarief voor 3.15KW voor klanten zonder slimme meter gaan hun inkomsten nog flink stijgen als die een slimme meter "krijgen "
Wie blijft er nu onder die 3.15KW ?
Zelfs zonder elektrische auto
één toestel als oven , wasmachine ,friteuse of vaatwas en wat sluipverbruik en je komt al in de buurt
Invoeren voor iedereen een slimme meter heeft is dus kassa

Gebruikersavatar
eddy.d
lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 24 apr 2016, 20:13
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door eddy.d »

Is het dan nog verstandig om nu nog zonnepanelen te leggen en geen paar jaar te wachten ?
Terugdraaiende teller voor 15 j komt nog voor de rechter
En wanneer je nu nog PV legt krijg je met voorrang een slimme meter
Anders duurt het misschien nog enkele jaren
Die jaren krijg je een korting op de elektriciteit factuur
En binnen een paar jaar zijn de panelen weer iets goedkoper

Ook kan dit het einde zijn van de overstap van gas naar elektriciteit
Zeker wat betreft koken
En als je dan toch een gasaansluiting hebt waarom dan nog een WP ?

DaanW
Lid Zonstraal vzw.
Lid Zonstraal vzw.
Berichten: 1647
Lid geworden op: 21 dec 2012, 03:48
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door DaanW »

Rerdvr46 schreef:
10 mei 2020, 17:10
Een meer efficiënt alternatief voor de gemeenschap zou zijn dat Fluvius zelf batterijen installeert op wijkniveau. De totale capaciteit daarvan zou kleiner zijn dan de som van de capaciteit van elke inwoner om dezelfde afvlakking van de pieken in het net te bekomen.
Hier ben ik het 100% mee eens. Als batterijopslag dan toch de oplossing is om piekverbruik en piek injectie op te vangen, waarom investeren de DNB dan niet in deze oplossingen. Dergelijke grote installaties zijn veel kosten efficiënter en betrouwbaarder dan al die kleine private huisbatterijen. Laat burgers, die dat willen en kunnen, participeren in deze projecten in ruil voor korting op de nettarieven. En iedereen zal er baat bij hebben.
De netbeheerders kunnen hun investeringen starten daar waar ze het dringendst nodig zijn.
Steun onze belangenvereniging http://www.zonstraal.be/vzw/

Gebruikersavatar
m2ts
Senior lid
Berichten: 219
Lid geworden op: 21 mei 2013, 17:37
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door m2ts »

@DaanW, dat vind ik ook. Eerder schreef ik ook al (zie link voor nog zaken die ik aankaartte):
m2ts schreef:Sommigen dromen van off grid te gaan (met een mega-batterij en generator), maar het zal altijd beter zijn om samen te werken via het net. Met een kleinere thuisbatterij dan en on grid? Hmm… net zoals een particuliere windmolen weinig rendabel is en het beter is om coöperatief te investeren in een grote windmolen, zo denk ik ook over de thuisbatterij: het zal in verhouding meer geld kosten en minder efficiënt zijn dan een ‘buurtbuffer’. In Nederland is al een experiment geweest. Hun conclusie is “Zonder die subsidie is het smart storage systeem nog niet rendabel”. Dan wordt het dus hélemaal onrendabel als je dat zou opsplitsen in meerdere kleine thuisbatterijen, elk met hun eigen elektronica,… Kan er een (coöperatieve?) structuur worden opgezet dat mensen kunnen investeren in een buurtbuffer? Hoe garandeer je een zeker rendement?

Gebruikersavatar
LvA
lid
Berichten: 62
Lid geworden op: 29 dec 2019, 11:32
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door LvA »

Een buurtbuffer vervangt geenszins een thuisbatterij. Zij hebben beide verschillende functies en zijn volledig complementair.

(1) Een thuisbatterij heeft vooral functies die de relatie huis met netwerk en prioriteiten eigenaar beogen:
- met juist management (zoals bvb wetgeving in Duitsland voorschrijft: in functie van weersvoorspelling en in functie van netbelasting - flexibel laden) zorgt ervoor dat het net niet overbelast wordt en dat je in je eigen woning meestal een reserve hebt om een halve dag of 1 nacht zonder netwerk toe te komen.
- Ter zelfder tijd zal een thuisbatterij u de mogelijkheid geven om het net te ontlasten in de winter: wanneer er overbelasting dreigt, kan je vooraf je batterij opladen of je kan je batterij opladen als er bvb veel elektriciteit geproduceerd wordt en er zijn geen of weinig afnemers. Deze situatie doet zich typisch voor 's avonds en 's nachts in de winter/late herfs en vroege lente), wanneer de windmolens op volle kracht draaien en wanneer de meeste mensen niet actief zijn of slapen. Dit geeft je dan de mogelijkheid om een stuk van de dag (ook als er niet voldoende zon is) te werken met "goedkope" windstroom (indien je kiest voor een kwartiertarief, nu al voorzien in de meeste batterijmanagement systemen) van de nacht.
- Je kan en mag ook je batterijcapaciteit volledig benutten.

(2) een buurtbatterij heeft totaal andere functies:
- spanningsvallen opvangen ten gevolge van transformatie (plotselinge wissel van belasting kan over- of onderspanning veroorzaken door traagheid van de transformator/sturing), een batterijsysteem heeft meestal een reactietijd van minder dan 0.4 sec, wat veel sneller is dan de huidige systemen.
- stabilisatie van de frequentie (50 Hz) kan door het batterijmanagementsysteem beter opgelost worden dan de huidige methodes.
- meerverbruik opvangen tijdens pieken, daarom worden deze batterijen dan ook gedimensioneerd op het meerverbruik van maximum 1 uur (piek) voor het transfo-gebied.
- Plotseling meer aanbod van energie (zonnepanelen/windmolens/andere hernieuwbare bronnen, …) kunnen gedurende korte tijd opgevangen worden door opslagsystemen, als de normale lading de 60% (tot 70%) niet overtreft. Dus bij een buurtbatterijsysteem mag de volledige capaciteit maar uitzonderlijk gebruikt worden in tegenstelling tot een thuisbatterijsysteem.

Als je enkel zou investeren in buurtbatterijsystemen, dan zal dit niet goedkoper worden, want je zou in nog veel meer vermogensopslag moeten investeren dan iedere woning separaat … en de kabeldiktes (deel van netinvesteringen) zouden nog steeds vervangen moeten worden. Je kan zo het doel van een goedkoper verdeelnet niet bereiken. Dit werd ook aangetoond in Nederland en Duitsland, zelfs bij kleine transformatorgebieden.

Daarom is men in Duitsland ook aan het onderzoeken of thuisbatterijen geen betere oplossing zijn om het netwerk bijkomend te stabiliseren (virtuele elektriciteitscentrale ter vervanging van dure en flexibele gascentrales) bij uitzonderlijk piekverbruik (in supplement van buurtopslag), zie
https://www.pv-magazine.de/2020/04/08/s ... igenztest/
https://www.pv-magazine.de/2020/04/08/s ... speichern/
https://www.pv-magazine.de/unternehmens ... ren-waere/
In zo'n geval zou men dan het bestaande budget voor elektriciteitsleveringen van flexibele gascentrales kunnen heroriënteren naar subsidies voor decentrale buurt- en thuisopslag, waardoor tevens de elektriciteitsprijzen vlakker en lager zouden eindigen. Dit zou ook logischer zijn => dicht bij productie- en gebruikers locatie. Centrale productie in combinatie met batterij opslag heeft niet veel zin vanwege de verliezen en het weinige gebruik van de capaciteit (= te weinig cycli/jaar) waardoor zeer grote verliezen ontstaan en dus moet men een andere vorm van energie opslag met minder relatieve verliezen (rekening houdend met de opslagtijd) gebruiken. Deze overproductie kan wel opgevangen worden door omzetting naar waterstof, wat langer houdbaar is en nog andere en bijkomende energetische mogelijkheden biedt.

Het is vooral belangrijk om in de juiste opslaghoeveelheid te investeren voor uw thuisbatterij, te veel opslag geeft vooral te veel opslagverliezen tot gevolg. Als je bvb investeert in 50 kWh opslag en je weet dat een batterij 50 w/uur (afhankelijk van de batterijsoort en type, kan dit ook lager of veel hoger zijn) dan weet je dat je elke zomerdag (van 24 u) 50 * 50 = 2,5 kWh verlies induceert zonder de transformatorverliezen te rekenen. En hetzelfde systeem met 5 kWh opslagcapaciteit, op dezelfde periode van 24 uur, maar maximum 250 W (0.25 kWh) verlies induceert. Dus een juist opslagcapaciteit bepalen in functie van uw noden (nacht [kWh] en max. afgiftecapaciteit/piekvermogen [kW] en hiertussen een evenwicht bepalen) is bepalend voor uw rendement en uw persoonlijk batterijsysteem, anders ga je misschien wel elektriciteit produceren en opladen om verliezen te compenseren …

… daarom zegt men (technici en wetenschappers) ook dat een batterij een zeer goede korte termijnopslag garandeert, maar niet geschikt is voor lange termijn opslag. … en dit is in tegenstelling van wat velen denken.

Meer inlichtingen over thuisbatterijsystemen, kan je van de volgende studie ontnemen :
https://pvspeicher.htw-berlin.de/wp-con ... n-2020.pdf
https://pvspeicher.htw-berlin.de/wp-con ... tation.pdf

En als je financiële aspecten wil bekijken van je toekomstige investeringen, of als je wil meepraten over toekomstige nettarieven, dan moet je hiermee rekening houden. De energietransitie maakt dat we meer punctuele (piek)verbruikers zullen hebben die elektrische energie nodig hebben en maakt het dus noodzakelijk dat er lokaal energie geproduceerd moet worden en dus ook lokaal moet gebalanceerd worden met bvb batterijsystemen, willen we een netwerk gedimensioneerd voor de 20ste eeuw, verder flexibeler en voor grotere capaciteit kunnen gebruiken in de 21ste eeuw, zonder al de straten open te breken.

Ieder bedrijf, iedere particulier, iedere overheid, iedere … zal hier moeten aan meewerken, wil energie betaalbaar en betrouwbaar blijven voor iedereen (economie en mens).

Gebruikersavatar
JefdeWit
lid
Berichten: 71
Lid geworden op: 27 apr 2020, 19:39
Installatie Land: Ander

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door JefdeWit »

LvA schreef:
25 mei 2020, 14:27
Het is vooral belangrijk om in de juiste opslaghoeveelheid te investeren voor uw thuisbatterij, te veel opslag geeft vooral te veel opslagverliezen tot gevolg. Als je bvb investeert in 50 kWh opslag en je weet dat een batterij 50 w/uur (afhankelijk van de batterijsoort en type, kan dit ook lager of veel hoger zijn) dan weet je dat je elke zomerdag (van 24 u) 50 * 50 = 2,5 kWh verlies induceert zonder de transformatorverliezen te rekenen. En hetzelfde systeem met 5 kWh opslagcapaciteit, op dezelfde periode van 24 uur, maar maximum 250 W (0.25 kWh) verlies induceert. Dus een juist opslagcapaciteit bepalen in functie van uw noden (nacht [kWh] en max. afgiftecapaciteit/piekvermogen [kW] en hiertussen een evenwicht bepalen) is bepalend voor uw rendement en uw persoonlijk batterijsysteem, anders ga je misschien wel elektriciteit produceren en opladen om verliezen te compenseren …
Dat is juist maar je vergeet dit in relatie te stellen tot de PV-produktieinstallatie die gekoppeld is aan dat batterijsysteem en het dagverbruik van de gebruiker.
Wanneer, om jouw uitgangspunt te gebruiken - maar je stelt het nogal extreem, aan een batterij van 50 kWh een PV-installatie met een omvormer van 10 kWp gekoppeld is zal op de breedtegraad van België op een zomerse dag al vlug 70 kWh geproduceerd worden en tijdens de winter nog meermaals tot 10 kWh gehaald worden. Van je dagproduktie verlies je in het eerste geval dan het verbruik + 2.5 kWh + wat je niet kwijt geraakt in je batterij.
Bij een batterij van 5 kWh verlies je idd maar 0.25 kWh maar ook alle produktie die boven je dagverbruik gaat. En deze is bij een batterij van 50 kWh veel lager dan bij eentje van 5 kWh. In totaal is het verlies bij een capaciteit van 5 kWh dan veel groter.
In de zomer maakt dat niet zo veel uit en in de winter, door de verminderde produktie ook niet. Maar het gaat om de meerderheid van de dagen tussen winter en zomer. Bij een gemiddelde dagproduktie van 20-40 kWh is het verlies in een grote batterij minimaal maar in een kleine batterij gaat het grootste deel van je produktie verloren omdat het niet opgeslagen kan worden.
Een goede installatie zoekt dus een evenwicht tussen de minimale behoeften van de verbruiker, de gemiddelde produktiecapaciteit van de PV-installatie en stemt daar de batterijcapaciteit op af.

LvA schreef:
25 mei 2020, 14:27
Ieder bedrijf, iedere particulier, iedere overheid, iedere … zal hier moeten aan meewerken, wil energie betaalbaar en betrouwbaar blijven voor iedereen (economie en mens).
Whisful theoretisch denken.
De praktijk en het beleid van iedere dag getuigt van het tegendeel.
Tot nu toe is het beleid er op gericht om de particulier te laten investeren zodat de overheid de kosten op een ander kon afwentelen.
Om vervolgens het beleid te keren en de particulier af te straffen voor zijn investeringen.
Het gevolg is dat particulieren bijna alle vertrouwen hebben verloren in het beleid en de overheid, door de aanhoudende verspilling van openbare fondsen geen reserves meer hebben om in wat dan ook te investeren.
De corona crisis heeft dit falen nog maar eens benadrukt. Op het hoogtepunt van de crisis was het ieder voor zich en bleek al vlug dat de meest essentiële voorraden uitbesteed waren aan onbetrouwbare buitenlandse partners waar het beleid geen enkele vat op had. En dat was dan nog maar een crisis van twee keer niets.
Benieuwd wie je gaat vinden om plots al die partners wel te doen samenwerken en verder te kijken dan eigen kring.

Veel van je analyses zijn theoretisch juist maar je oplossingen staan zo ver van de werkelijkheid van elke dag dat ze alleen op papier werken.

Gebruikersavatar
m2ts
Senior lid
Berichten: 219
Lid geworden op: 21 mei 2013, 17:37
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door m2ts »

@LvA, ik kan nog niet helemaal volgen. Stel dat ik overweeg om een thuisbatterij te installeren en uiteraard informeer ik me. Ik kom tot de conclusie dat ik dat veel te duur vind voor wat we ervoor terug krijgen. Toevallig kom ik de buur tegen en die was ook van dat idee. We bekijken of er mogelijkheden zijn om iets samen te doen, maar helaas: nog steeds te duur. Maar, om post-corona te vieren komen we samen met de wijk en van het één komt het ander: blijkt 70% geïnteresseerd te zijn :tu: !! We bundelen de krachten, vragen offertes aan, hakken de knoop door voor één leverancier (en dus ook onderhoud, opvolging, ...) en mogen van de gemeente op een klein stukje van de wijk deze burenbatterij installeren.

Waarom zou zoiets niet lukken? Het lukt met deelauto's, waarom niet met een "gedeelde thuisbatterij" ofte "buurtbuffer"?

Gebruikersavatar
JefdeWit
lid
Berichten: 71
Lid geworden op: 27 apr 2020, 19:39
Installatie Land: Ander

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door JefdeWit »

m2ts schreef:
25 mei 2020, 16:14
Waarom zou zoiets niet lukken? Het lukt met deelauto's, waarom niet met een "gedeelde thuisbatterij" ofte "buurtbuffer"?
Omdat om te beginnen het veel simplistischer wordt voorgesteld dan het in de praktijk is.

Gebruikersavatar
LvA
lid
Berichten: 62
Lid geworden op: 29 dec 2019, 11:32
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door LvA »

Beste JefdeWit,

Nogmaals interpreteer je zaken die er niet staan. Ik heb gezegd het juiste opslagvermogen en als voorbeeld gegeven 5 kWh … omdat de meeste installaties de 5 kWh niet overtreffen. Het probleem ontstaat als men begint af te wijken van het juiste vermogen, want bij een te hoog vermogen worden de installaties duurder en worden de verliezen groter, zelfs onafhankelijk van de transformatieverliezen want die worden ook groter in zo'n geval. Dit moet ten allen prijze vermeden worden.

Ik heb ook gezegd dat dit vermogen afhangt van de piekbelasting en piekbelasting is nog steeds zowel belasting door verbruikers als belasting door opwekkers.

Ik heb ook verwezen naar een studie van Professor Volkert Quaschning HTW Berlijn, die kan helpen bij het bepalen van uw ideaal vermogen.
… ik denk dat je deze studie en andere studies van deze gespecialiseerde universiteitsafdeling (deze worden ook gebruikt als leidraad door de Europese instellingen, voor Europese normeringen en door de producenten van opslagsystemen) nog niet gelezen hebt en dus uw antwoord ook dit niet weerspiegelt.

En er zijn nog andere zaken die je kan doen om machtsmisbruik van grote elektriciteitsproducenten te vermijden (zoals onlangs Engie geweigerd heeft om vermogensvermindering van zijn kerncentrales toe te passen, hoewel zij al dagen vooraf op de hoogte werden gesteld van deze vraag). Je zou kunnen elektriciteitsproducenten die fossiele en/of kernenergie gebruiken voor de opwek van elektriciteit om de overschotten zelf op te slagen. Dit zou dan de druk wegnemen op de hernieuwbare energie en op het elektriciteitsverdeelnet. Maar dit vraagt durf en doortastend beleid!

Betreft uw 2de tussenkomst
JefdeWit schreef:
25 mei 2020, 15:00
LvA schreef:
25 mei 2020, 14:27
Ieder bedrijf, iedere particulier, iedere overheid, iedere … zal hier moeten aan meewerken, wil energie betaalbaar en betrouwbaar blijven voor iedereen (economie en mens).
Whisful theoretisch denken.
De praktijk en het beleid van iedere dag getuigt van het tegendeel.
Tot nu toe is het beleid er op gericht om de particulier te laten investeren zodat de overheid de kosten op een ander kon afwentelen.
Om vervolgens het beleid te keren en de particulier af te straffen voor zijn investeringen.
Het gevolg is dat particulieren bijna alle vertrouwen hebben verloren in het beleid en de overheid, door de aanhoudende verspilling van openbare fondsen geen reserves meer hebben om in wat dan ook te investeren.
De corona crisis heeft dit falen nog maar eens benadrukt. Op het hoogtepunt van de crisis was het ieder voor zich en bleek al vlug dat de meest essentiële voorraden uitbesteed waren aan onbetrouwbare buitenlandse partners waar het beleid geen enkele vat op had. En dat was dan nog maar een crisis van twee keer niets.
Benieuwd wie je gaat vinden om plots al die partners wel te doen samenwerken en verder te kijken dan eigen kring.

Veel van je analyses zijn theoretisch juist maar je oplossingen staan zo ver van de werkelijkheid van elke dag dat ze alleen op papier werken.

Spijtig genoeg is deze zienswijze (die ik hier heb vertaald) niet gekend door de meesten onder ons.

Zij wordt wel al geïmplementeerd in Duitsland (meer dan 200000 installaties) en wordt ook al geïmplementeerd in andere landen en regio's (Italië, Oostenrijk, Denemarken, …) . Dat het hier en elders soms nog "Whisful theoretisch denken" is, is dus normaal en zal ik niet afstrijden.

Uw budgetgerelateerde tussenkomst is van geen tel. Er moet geïnvesteerd worden in alle gevallen en ik heb trouwens een voorbeeld gegeven van hoe je met de huidige budgettering dit al kan verwezenlijken: geen gascentrales maar wel elektrische opslag plannen en subsidiëren en de wetgeving aanpassen. Met hetzelfde geld (budget, uitgave, …) kom je tot hetzelfde resultaat. Dit heeft de CREG ook onlangs nog bevestigd.

Het is zo dat in de toekomst iedereen (met of zonder eigen energieopwekking) een batterijsysteem zal moeten voorzien. Dit heeft dan ook niets met kostenafwenteling te maken, maar met logische technische beslissingen als gevolg van een decentrale logica. Dus wentel de aandacht niet af via corona op kosten en budget … want dit heeft hier niets mee te maken. Twijfel zaaien is de beste manier om iets niet te moeten uitvoeren, want het geeft de beste uitvluchten!

Gebruikersavatar
LvA
lid
Berichten: 62
Lid geworden op: 29 dec 2019, 11:32
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door LvA »

m2ts schreef:
25 mei 2020, 16:14
@LvA, ik kan nog niet helemaal volgen. Stel dat ik overweeg om een thuisbatterij te installeren en uiteraard informeer ik me. Ik kom tot de conclusie dat ik dat veel te duur vind voor wat we ervoor terug krijgen. Toevallig kom ik de buur tegen en die was ook van dat idee. We bekijken of er mogelijkheden zijn om iets samen te doen, maar helaas: nog steeds te duur. Maar, om post-corona te vieren komen we samen met de wijk en van het één komt het ander: blijkt 70% geïnteresseerd te zijn :tu: !! We bundelen de krachten, vragen offertes aan, hakken de knoop door voor één leverancier (en dus ook onderhoud, opvolging, ...) en mogen van de gemeente op een klein stukje van de wijk deze burenbatterij installeren.

Waarom zou zoiets niet lukken? Het lukt met deelauto's, waarom niet met een "gedeelde thuisbatterij" ofte "buurtbuffer"?
Beste m2ts,

De Nederlandse situatie is anders dan de Belgische. In Nederland is de elektriciteitsverdeling geregeld per postcoderoos en als je niet voldoende capaciteit hebt in je postcoderoos, rest er niets anders over dan een coöperatieve te maken en de productie te verhogen en "als het kan" op te slaan, want als er geen investeringen zijn van Tennet (Nederlandse FLUVIUS), kan en mag je niet investeren in bijkomend productievermogen als dit niet net netneutraal is.

In deze situatie heb je natuurlijk een grotere motivatie van de bevolking om samen iets te ondernemen om hun energie goedkoper te maken. Ook hebben de grote elektriciteitsmaatschappijen hierdoor minder monopolie op de particuliere en de kleine en middelgrote ondernemingsmarkt (KMO in België). Zo is de grootste coöperatieve of in dit geval een tussengemeentelijke maatschappij (Eneco) ook kunnen ontstaan. Zo zijn er nu oneindig veel energiecoöperatieven, temeer dat investeren in deze energiecoöperatieven ook fiscaal worden aangemoedigd.

Maar ook in Nederland zijn deze buurtopslagsystemen vooral bedoeld om het lokale net te stabiliseren bij energie onevenwichten ten gevolge van lokale productie. Natuurlijk komt dit ten voordele van de coöperanten waardoor deze minder geneigd zijn om zelf nog in een batterijsysteem te investeren. Maar dit verhindert niet dat deze mensen toch nog investeren in eigen batterijsystemen. Ook is er in Nederland een actieve leasingmarkt voor zonnepanelen die de opslag per postcoderoos van de eigen productie centraliseert. Dit is ook een groot verschil met onze markt.

Maar als jij kan realiseren wat je beschrijft, vind ik dit zeker een goed idee.

Gebruikersavatar
m2ts
Senior lid
Berichten: 219
Lid geworden op: 21 mei 2013, 17:37
Installatie Land: België

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door m2ts »

@JefdeWit, ik stel het inderdaad simplistisch voor, want als ik het hier in de praktijk zou willen uitschrijven leest geen kat het. Maar net als LvA vind ik wel dat er sowieso iets moet gebeuren: verder investeren zoals we vroeger deden zal ons op de lange termijn zuur en duur opbreken...

@LvA, ik ga dat niet direct kunnen realiseren, het was maar om een verhaal te hebben om op te kunnen redeneren. Bedankt voor alle info, maar vergeef me: ik snap nog steeds niet "Een buurtbuffer vervangt geenszins een thuisbatterij. Zij hebben beide verschillende functies en zijn volledig complementair." (nadruk is van ik). Ik snap dat accu's enkel handig zijn voor korte termijn opslag en dat ze handig zijn voor stabilisatie (stabiele spanning, frequentie, ...). Maar als een aantal buren hun thuisbatterij verplaatsen naar de buurtbuffer, dan kan je met die buurtbuffer toch ook communiceren (management) en het net (verderop) ontlasten? Het voordeel is dat ze in huis geen plaats moeten voorzien, die grote accucapaciteit kan op één plaats beheerd (printplaten upgraden, accu's vervangen, monitoring, ...) worden door een extern bedrijf (ipv afspraken te maken bij particulieren, aan te bellen, dozen te moeten verplaatsen in de berging, ...)? Wil je genieten van die buurtbatterij, dan kies je voor een leverancier met flexibele tarieven en/of investeer je mee.

En als het netwerk in de straat sterk genoeg is om de middagpiek te halen, dan maakt een buurtbuffer toch (meestal) zoveel verschil niet? En stel dat het netwerk het niet aankan, dan kan het management nog steeds ervoor zorgen dat de auto op een winteravond als iedereen kookt niet met vol vermogen laadt. En wil je dat wel, dan investeer je alsnog in een thuisbatterij (met bijhorende aanschaf- en beheerskost).

Gebruikersavatar
JefdeWit
lid
Berichten: 71
Lid geworden op: 27 apr 2020, 19:39
Installatie Land: Ander

Re: Nieuwe consultatie aanpassing tariefstructuur cons-2020-03

Bericht door JefdeWit »

m2ts schreef:
25 mei 2020, 17:54
@JefdeWit, ik stel het inderdaad simplistisch voor, want als ik het hier in de praktijk zou willen uitschrijven leest geen kat het. Maar net als LvA vind ik wel dat er sowieso iets moet gebeuren: verder investeren zoals we vroeger deden zal ons op de lange termijn zuur en duur opbreken...
Je zal het toch op zo'n manier moeten uitschrijven, inclusief alle wettelijke voorschriften, dat een groot deel van je buurt overtuigd is dat het voordeliger is dan gewoon hun stroom van het net afhalen. Of je zou toevallig in een buurt moeten wonen waar redelijk kapitaalkrachtige overtuigde ecologisten in de meerderheid zijn. Zo'n buurten ken ik zeer weinig. Al evenmin buurten waar 70% van de buurt zo goed overeenkomt dat ze in een plan willen stappen uitgeschreven door één buurtbewoner en dat tot het einde volhouden. Goed scenario voor een film minder waarschijnlijk in de realiteit.
In de praktijk ga je dus van deur tot deur gaan met de boodschap dat je de terugdraaiende teller per direct wil afschaffen (want zo lang mensen daarvan kunnen profiteren zal de meerderheid de weg van de minste weerstand kiezen en dat blijven doen) en wil vervangen door bijkomend te investeren in een buurtbuffer? Ik zou toch maar oppassen dat je vingers nergens tussen een deur blijven plakken.

Je gaat er van uit dat op een forum dat gespecialiseerd is in groene energie en waar de deelnemers toch al tot de meer gemotiveerden behoren geen kat je plan zou willen lezen? Tja, wie en waar dan wel?

Je gaat er ten onrechte van uit dat ik niet zou vinden dat er niets zou moeten gebeuren. Alleen geloof ik niet dat je mensen in zulk aantallen vrijwillig zo ver gaat krijgen dat het iets zal uitmaken. Noch dat de overheid op een termijn dat het nog een verschil kan maken gaat ingrijpen.

Ik hoop ook dat ik wat betreft dat laatste volledig verkeerd ben. Maar ik neem tot het zo ver is liever zelf de gepaste maatregelen dan te hopen op een klein wonder. Waarschijnlijk ben ik er vlugger mee klaar dan waar jullie hoop op gevestigd is.

Je doet ook precies of een particuliere batterij een gigantisch onhandig toestel is dat je garage of berging gaat innemen. Ten eerste kan je de meeste toestellen gewoon buiten opstellen. En ze nemen niet meer plaats in dan een forse koelkast of een op elkaar geplaatste combinatie wasmachine-droogkast. Ik ken bijna niemand meer die naar het gezamenlijke wassalon gaat omdat zijn wasmachine-droogkast te veel plaats zou innemen.
En dan heb ik het over een veel grotere opslagcapaciteit dan waar LvA op doelt. Zijn opslagvermogen neemt nauwelijks meer plaats in dan een fors uitgevallen omvormer. Ben je in de tijd ook op het gezamenklijke net gebleven omdat men anders moest komen aanbellen met een doos voor je garage-verging die regelmatig onderhouden moest worden? Sinds de plaatsing van mijn PV-installatie en eilandinstallatie is er nog niemand voor onderhoud moeten langskomen noch om onderdelen te vervangen, iets te monitoren, laat staan printplaten up te graden.
Laatst gewijzigd door JefdeWit op 25 mei 2020, 18:32, 3 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie