Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Hier kan u een beschrijving geven van uw installatie, met alle informatie & foto's die u wenst (panelen, omvormer, oriëntatie, wanneer geïnstalleerd, installateur, foto's, etc etc), evenals updates over de installatie (opbrengst, onderhoud, mijlpalen, etc).
Zie onze Wiki pagina
Plaats reactie
Gebruikersavatar
grom
junior lid
Berichten: 8
Lid geworden op: 01 sep 2015, 21:28
Installatie Land: Maak keuze

Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door grom »

Ik heb momenteel een installatie van +/- 5j oud dewelke ik graag zou uitbreiden.
De huidige omvormer (6kVA) is gemaximaliseerd, dus de uitbreiding betreft zonnepanelen inclusief een extra omvormer (2kVA).

Naar mijn begrip heb ik geen voor- en/of nadelen indien dit in 2020 of 2021 gebeurd. Mijn 15 jarige termijn voor de terugdraaiende teller is begonnen 5j geleden. Mijn (potentiële) installateur zegt nu dat, indien ik pas in 2021 bijplaats, ik het voordeel van de terugdraaiende teller verlies voor mijn volledige installatie gezien er een volledige herkeuring moet gebeuren.

Ik betwijfel dit, maar vind er nergens officiële informatie over.. Klopt dit?
Gebruikersavatar
janus
Site Admin
Site Admin
Berichten: 15038
Lid geworden op: 04 mar 2009, 22:39
Installatie Land: Ander
Locatie: Ten zuiden van antwerpen
Sponsor ons: Afbeelding
Contacteer:

Re: Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door janus »

Waarom heb je aan je potentiële installateur niet direct naar de officiële regelgeving gevraagd?
Hij weet immers te vinden waar dat staat.
.
Mijn wens is: "Dat ook in de toekomst de zon voor iedereen gratis op mag komen."

Gelieve geen technische vragen via pb Klik voor Uitleg
Gebruikersavatar
grom
junior lid
Berichten: 8
Lid geworden op: 01 sep 2015, 21:28
Installatie Land: Maak keuze

Re: Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door grom »

Dat zou ik inderdaad kunnen doen - maar het is meer een gunst van hem om mij er nog bij te willen nemen dit jaar, gezien hij eigenlijk al vol zat. Dus hoe moeilijker ik doe, hoe minder hij geneigd gaat zijn om die gunst te behouden?
Dus ik zoek liever eerst een onafhankelijke mening/bron, alvorens hem nogmaals te contacteren..
Gebruikersavatar
LvA
Senior lid
Berichten: 354
Lid geworden op: 29 dec 2019, 11:32
Installatie Land: België

Re: Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door LvA »

@grom,

1, je kan enkel meer vermogen (van 5 kW naar 7 kW) op het net plaatsen indien je ook een 3-fase aansluiting hebt.

2, is de terugdraaiende teller een voordeel? Heb je de nieuwe tarificatie al gesimuleerd met je huidige opbrengsten en je huidige verbruik (= energiebalans)? Ben je misschien niet beter om in een huisautomatisatie of een batterijsysteem te investeren voordat je gaat uitbreiden? Heb je dit alles al onderzocht?

3, Ja alle nieuwe installaties of uitbreidingen (in kW vermogen van de omvormers) van bestaande installaties zullen vanaf 2021 geen keuze hebben. De volledige aansluiting wordt afgerekend volgens de nieuwe tarificatie met de werkelijke netwerkkosten en niet meer volgens de oude tarificatie met een forfaitaire berekening van de netwerkkosten (prosumententarief - energiebalans vandaag voor de forfaitaire berekening is 28% eigenverbruik uit zonnepanelen). Dus effectief je zal geen keuze meer hebben vanaf 2021.

Het zijn dus enkel de oude, historische en onaangeroerde systemen die de keuze hebben om het forfaitaire systeem met prosumententarief te behouden.

Ook is er vandaag geen zicht hoe de oude tarificatie (prosumententarief) zal evoluren in de toekomst voor de mensen die nu nog kiezen voor deze forfaitaire afrekeningsmethode.
Gebruikersavatar
grom
junior lid
Berichten: 8
Lid geworden op: 01 sep 2015, 21:28
Installatie Land: Maak keuze

Re: Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door grom »

Dank voor de reactie - hierbij wat clarificaties:
1 - ik heb een driefasige aansluiting
2 - de terugdraaiende teller is in mijn geval beter - kort samengevat omdat ik een aanzienlijk hoger energieverbruik heb in de winter dan de zomer (voornamelijk door verwarming op 'electriciteit', lees wp). Ik ben momenteel nog niet overtuigd over een thuisbatterij.
Het is wel zo dat de nieuwe toevoeging van +/- 8 panelen voornamelijk dient om de warmtepomp van een zwembad te voeden en dit is grotendeels in dienst van mei tot september. Maar ik begrijp dat offgrid installatie enkel hiervoor duurder zou uitkomen.
3 - in mijn geval zou de 'oude, historische en onaangeroerde systemen' niet aangeraakt worden - het is dus enkel een volledig apart systeem toevoegen - geldt het in dat geval ook?
Gebruikersavatar
LvA
Senior lid
Berichten: 354
Lid geworden op: 29 dec 2019, 11:32
Installatie Land: België

Re: Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door LvA »

1, OK
2, Door dat je in de zomer de WP gebruikt voor je zwembad, geeft dit een boost aan je zefconsumptie (eigenverbruik uit je zonnepanelen) en is waarschijnlijk het nieuwe tarificatiesysteem goedkoper dan het bestaande prosumententarief. Dus ik zou dit toch verder onderzoeken, want dan panelen bijplaatsen zal niet het gewenste effect hebben zonder een eqivalent zomerverbruik of een batterij er tegenover te stellen.

Uw eigenverbruik in de winter zal wel verbeteren omdat je nu (vandaag) waarschijnlijk veel te weinig produceert voor je verbruik (gedeeltelijk) te dekken => zelfconsumptie groot, maar dekkingspercentage klein in de winter.

Dus zal in de winter de geplande uitbreiding ook de zelfconsumptie baat hebben met een batterij want een warmtepomp is nog steeds een pop-up (onregelmatig) verbruiker in jouw verbrukers systeem en zal de batterij de zonneopbrengst kunnen opsparen in de rust- of weinig vermogens periodes (modulatie) van de warmtepomp voor later gebruik.

Ook is je nieuwe installatie waarschijnlijk gebaat met een hogere hellingshoek dan de huidige installatie omdat dit meer opbrengst levert in de winter (minder in de zomer) en omdat je huidige installatie reeds voldoende levert in de zomer.

Ook zou ik onderzoeken of ik niet direct naar het maxium aansluitvermogen voor elektriciteitsopwekking met hernieuwbare energie zou gaan (dus terug investeren in 5 kW i.p.v. 2 kW omvormer en bijhorende zonnepanelen). Dit heeft het voordeel dat de zelfconsumptie en dus ook de netonafhankelijkheid in de winter enorm stijgt, zeker in combinatie met een energieopslaginstallatie (batterij) van bvb. 10 kW ansluitvermogen en tussen 10 en 12 kWh opslag.

Je zou ook kunnen kiezen voor een hybrideomvormer (1 omvormer voor zonnepanelen en batterij) van 5 kW en en batterij-installatie van minder dan 10 kWh (energieopslag), wat goedkoper komt bij deze uitbreiding en dat waarschijnlijk evenveel effect heeft als de aparte batterijomvormer van 10 kW en een grotere batterij.

Zoals je al begrepen hebt uit mijn uitleg, gaat het helemaal niet om totale off-grid batterijsystemen, maar gaat het over systemen die ervoor zorgen dat je tussen de 60% en 80% van je benodigde energie uit je zelfopgewekte elektriciteit, kan gebruiken. Dat het systeem occasioneel eens off-grid moet werken omdat het netwerk uitgevallen is, is enkel een plus voor je comfort.

3, je oude systeem wordt uitgebreid met een nieuwe installatie vanaf 2021 en dus val je onder de nieuwe tarificatie voor beide systemen bij een uitbreiding/nieuwe installatie vanaf dat ogenblik.

Je oude systeem dient enkel als referentiedatum voor het oude syteem bij een uitbreiding/nieuwe installatie installatie tot einde 2020. Ook zal en kan niemand kunnen garanderen of het oude systeem zal blijven bestaan na 2021, want deze tarificatiemethode kan nog opgeheven worden door het grondwettelijk hof wegens een behandeling in beroep tegen deze forfaitaire tarificatiemethode. (zie andere threats op dit en andere fora). Jouw installateur kan dus helemaaal geen 10 jaar (in jouw geval, want 5 jaar zijn al verlopen) prosumententarief granderen en ik ben bovendien ook lang niet zeker of jij voordeel doet met deze forfitaire afrekeningsmethode, juist omdat je veel verbruik hebt en veel kans hebt op zelfconsumptie van je opbrengst.

Je bent best om je grondig in te lichten en dan de afweging te maken, voor dat je investeert.

Ik heb eerder de indruk dat je installateur aan het zoeken is naar klanten om zijn agenda tot op het einde van het jaar vol te krijgen of om zijn gereserveerde panelen (die hij moet afnemen) kwijt te raken.
Gebruikersavatar
LanterFanter
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 sep 2019, 19:25
Installatie Land: België

Re: Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door LanterFanter »

Even met PVcalc gespeeld :
3kWp, Z, helling 60° geeft in de wintermaanden 70kWh meeropbrengst tov helling 35°. 70kWh op 2900kWh jaaropbrengst.
Bij afwijking van Z richting, daalt dit. Op ZW of ZO blijft er nauwelijks iets van over.
Of dat de inspanning waard is ? Het is geen zonnecollector installatie.

Waarom zou de warmtepomp van Grom een pop-up zijn ?
Als ze modulerend is en goed gedimensioneerd dan kan ze heel lang doorlopen, zeker als ze vooral overdag draait. Overdag omwille van de mogelijke PV opbrengst en hogere brontemp (voor een LWWP).

Heeft een PVpanelen-batterij installatie niet dezelfde nadelen als een collector-boiler installatie ?
Als er veel te halen valt, is de opslag (warmte of e-energie) snel vol. Er is dan ook weinig behoefte en de opslag geraakt zelfs niet leeg voor 's nachts of de volgende dag.
Als er veel behoefte is, is er weinig opbrengst en geraakt er nauwelijks wat in de opslag. De gecapteerde energie wordt onmiddellijk verbruikt (elektrisch, basisverbruik) of is niets waard (thermisch, te lage temperatuur).

Groet, Lanter
Gebruikersavatar
LvA
Senior lid
Berichten: 354
Lid geworden op: 29 dec 2019, 11:32
Installatie Land: België

Re: Bijplaatsen omvormer op bestaande installatie + terugdraaiende teller

Bericht door LvA »

@LanterFanter,
Even met PVcalc gespeeld :
3kWp, Z, helling 60° geeft in de wintermaanden 70kWh meeropbrengst tov helling 35°. 70kWh op 2900kWh jaaropbrengst
Als je een toekomstgerichte uitbreiding van een installatie doet (uw kosten worden niet meer berekend op het aansluitvermogen van je omvormers, maar op het reëel gebruik van het elektriciteits verdeelnet), ga je deze installatie dimensioneren richting maximum aansluitvermogen, hier 10 kW (kVA) voor een 3-fasige aansluiting of 5 kW (kVA) voor een 1-fasige aansluiting.

Dan zijn de verhoudingen voor energie opwek t.o.v. het verbruik volledig anders en is ook de besluitvorming anders dan degene die jij nu trekt uit een in feite te krap bemeten installatie (typisch voor het prosumententarief denken)
Waarom zou de warmtepomp van Grom een pop-up zijn ?
Als ze modulerend is en goed gedimensioneerd dan kan ze heel lang doorlopen, zeker als ze vooral overdag draait. Overdag omwille van de mogelijke PV opbrengst en hogere brontemp (voor een LWWP).
Een warmtepomp is steeds een pop-up verbruiker omdat ze seizoensgebonden is en in dat seizoen (stookseizoen) een onregelmatige verhoging van de energievraag teweeg brengt t.o.v. de andere regelmatige dagen/weken/maanden. Natuurlijk kan een L/W WP modulerend werken en tijdens de dag optimaal gebruik maken van de hoogst mogelijke bron t°, maar dit verandert niets aan het feit dat het een seizoensgebonden verbruiker is.
Hierdoor moet je ook het energieaanbod seizoensgebonden optimaliseren. Je kan dit doen door bvb te investeren in een overgedimensioneerde PV installatie (= optimalisatie van het aansluitvermogen) in combinatie met de helling te vergroten. De overdag werking van de WP zal dan de zelfconsumptie optimaliseren, wat in het voordeel is om minder het netwerk te gebruiken en zo uw netwerkkosten te verminderen. Uw suggestie om overdag volop de warmtepomp te gebruiken, blijft ook dan nog zeer actueel en wordt nog belangrijker omdat het energie aanbod een hefboom krijgt door de overdimensionering en de meer aangepaste hellingshoek voor het stookseizoen.
Heeft een PVpanelen-batterij installatie niet dezelfde nadelen als een collector-boiler installatie ?
De grote fout van een zonnethermische installatie is dat men het buffervat bijverwarmt. Hierdoor ontstaat er een verminderde mogelijkheid om de zonne energie om te zetten in warmte (het buffervat is al half gevult met warmte afkomstig uit een andere energieopwekker ... bvb gasketel, WP, pelletketel, kachel, ...). Daarom heb ik bvb deze naverwarming van het buffervat uitgeschakeld en het SWW en/of verwarmingswater naverwarmd na het uittreden van het opslagvat. Door deze eenvoudige energetische ingreep heb ik een verdubbeling van de opbrengst bekomen van mijn zonnethermische installatie. Dus uw mening over een zonnethermische installatie wordt vooral beïnvloed door een verkeerd concept dat met succes werd gecommercialiseerd.

Ook is er een groot verschil tussen het gebruik van een zonnethermische installatie en een batterij installatie. Een zonnethermische installatie is bestemd voor stootverbruik. Dit betekent dat je op korte tijd veel energie moet afgeven, bvb bij een douche heb je gerust 15 kW tot 20 kW (= aansluitvermogen) nodig gedurende korte tijd (7 à 8 minuten, tenzij ...) en dan niets meer gedurende lange tijd.

Een batterij installatie is aangesloten op continuverbruikers en is ook aangesloten op een continu opwekker gedurende de dag (zonsopgang tot zonsondergang). Dit maakt dat de batterij steeds een dubbele werking heeft: op het ene moment kan hij opladen omdat er een overaanbod is van energie door de opwekker (dit overaanbod kan niet gebruikt worden door de dan aangesloten verbruikers). En op het andere moment is er een afgifte van energie door de batterij omdat er meer verbruikers (meer energievraag) zijn aangesloten dan het aanbod van zelf opgewekte energie. Dus de batterij heeft een continuwerking ook tijdens de dag. Dit is het grote verschil met een zonnethermische installatie die vooral stootwerking heeft.

Bovendien kan men een batterij iets groter dimensioneren dan nodig is voor deze voorgenoemde continuwerking, zodat er genoeg energie overblijft om de periode tussen zonsondergang en zonsopgang (de nacht) te overbruggen. Bij deze werking heeft het batterijsysteem met zijn beheerssysteem (BMS of Battery Management System) inclusief alle omzettingen (DC naar AC en omgekeerd) een rendement van meer dan 90%.

Wil je voor een langere periode energie opslagen, dan moet je rekening houden met extra energieverliezen van meer dan 3% per dag met de huidige batterij- en BMS technologie. Dus een overdimensionering die 1 normale nacht overschrijdt, heeft geen zin. Je zal alleen energie opslaan om energieverliezen te voeden. Dus een batterij is enkel gemaakt voor korte termijn opslag en is niet geschikt voor de lange termijn ... en dit is in tegenstelling met wat vele mensen zichzelf wijsmaken of waar de marketing inspeelt op het buikgevoel.

Besluit: een batterijsysteem is uitermate geschikt voor een PV installatie als ze afgesteld is op het verbruiksprofiel van de bewoners. In dat geval kan een batterij de zelfconsumptie verdubbelen van 28% naar 60%. Dit maakt dat je minder het netwerk moet gebruiken en dus minder netwerkkkosten moet vergoeden in het nieuwe systeem. Dus een batterij zal een standaard worden in elke zonnepaneleninstallatie. Dit is vandaag al het geval in Duitsland waar op 2 jaar tijd (sinds de invoering van het nieuwe tarificatiesysteem) reeds meerdan 200000 nieuwe zonnepanelen installaties werden geïnstalleerd met een klein batterijsysteem tussen de 3 kWh en de maximum 12 kWh. Dit laatste (12 kWh) voor installaties met een zwaarder aansluitvermogen en dus met ook een groter verbruik.
Plaats reactie